Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kemala Čauševića

– Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavio postupak protiv njega pred Sudom BiH.

Bosna i Hercegovina 26.12.2022 | 12:34
Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kemala Čauševića

„Ustavni sud smatra da u okolnostima apelantovog slučaja ništa ne ukazuje da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka i smatra da je apelantov zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan“, navodi se u presudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Navodeći njegove inicijale, u presudi se kaže da je K.Č. 24. oktobra 2022. godine podnio, a 28. i 30. novembra dopunio apelaciju Ustavnom sudu protiv presude Suda BiH od 19. aprila ove godine kojom je, kao što je poznato, Čaušević osuđen na devet godina zatvora.

„Apelant je tražio od Ustavnog suda da do odluke o apelaciji donese privremenu mjeru kojom će se obustaviti postupak koji se vodi pred Sudom BiH u navedenom predmetu, a koji se odnosi na drugu tačku optužnice po osnovu koje je optužen da je počinio krivično djelo pranje novca“, precizira se u presudi.

U konkretnom slučaju, objašnjava se dalje, radi se o pitanjima koja se tiču utvrđenja krivične optužbe protiv apelanta, te posljedično tome i apelantovih imovinskih prava.

„Navedena pitanja Ustavni sud u ovoj fazi postupka ne može ispitati prije nego što o njima Apelaciono vijeće Suda BiH donese konačnu odluku. Suprotno bi predstavljalo prejudiciranje ishoda krivičnog postupka protiv apelanta i merituma same apelacije. Prema tome, apelant osim navoda koji se tiču merituma spora, nije ponudio argumente i dokaze koji bi prima facie ukazali na neophodnost određivanja privremene mjere“, navodi se u odluci i podsjeća da „odluka o privremenoj mjeri, ni u kom slučaju, ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu apelacije“.

(Capital Foto: Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tatar

26.12.2022 13:34

Ma daj jebi vas Čaušević pa il' ga zatvarate il' pustite .Znate li uopšte šta ćete sa njim.

ODGOVORITE
Name

re

26.12.2022 13:54

Sve dok se ne uvede minimalni prosjek ocijena za sud i tuzilastvo BIH ni jedan veci slucaj nece proci presudom. Sve gori od goreg.

Name

Alo

26.12.2022 14:24

Nevin čovjek u odnosu na ove kriminalce koji haraju u UIO,on je još u dječijem vrtiću.

ODGOVORITE
Name

Boris

26.12.2022 15:52

Da si imao mozga mogao si biti heroj spasioc BiH. Lipi moj nismo se tako dogovorili Hemingvej

ODGOVORITE
Name

Opasni

27.12.2022 09:00

Čovjek je krimos žešći. Deceniju se vodi postupak protiv njega smiješno i žalosno. U većini skučajeva se završi za godinu dana ili dve.

ODGOVORITE