Kurti osporio sve sporazume, tada počinje kriza na KiM

Kriza na KiM počela je dolaskom Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, na vlast. On je osporio sve sporazume koji su garantovali mir, mirnodopsku retoriku zamijenio ratnohušačkom i dobio podršku Zapada.

Republika Srpska 14.12.2022 | 22:50
Kurti osporio sve sporazume, tada počinje kriza na KiM

To su ocijenili analitičari. Poznavaoci prilika kažu da, po svemu sudeći, dogovora Beograda i Prištine u skorije vrijeme neće biti.

Analitičari jasni - kvadratura kruga zvana kosovsko pitanje neće biti riješena u skorije vrijeme. Ni sporazuma koji iniciraju Pariz i Berlin neće donijeti neke drastične promjene, kažu poznavaoci prilika, a Srbija mora da zna šta je njen interes i da se drži toga.

“Dolazi američki predstavnik Gabrijel Eskobar, cijela kvinta, svi dolaze sa idejom da se taj prijedlog razmotri i taj prijedlog Srbija treba da razmotri, ni odbijanje ni prihvatanje, da vidimo ima li tu nešto za nas... Mislim da će se ovaj proces produžiti pregovora dijaloga čega god uz sve aktivniju ulogu SAD”, navodi  Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Kad je Aljbin Kurti došao na čelo samoproglašenog Kosova, bilo je jasno da od bilo kakvog dogovora neće biti ništa. Osim toga, ističu analitičari.

“Glavni strah Evropljana i Amerike jeste da se ukrajinska kriza ne prelije na ova dva područja koja su ostala nedovršena, KiM i BiH, ali nisu računali da nije moguće odande dobiti normalnu zdravorazumsku politiku, rekla je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da pravljenjem vještačkih kriza i izazivanjem straha, Kurti pokušava da se riješi Srba na KiM, a cilj je jasan:

"Njemu nije cilj priznanje nezavisnosti Kosova, već Velika Albanija i on na ovaj način smatra da će doći do konačnog cilja, a najveća prepreka mu je postojanje srpskog naroda na KiM, posebno na sjeveru”, rekao je Karanović.

Poznavaoci prilika istog stava - nadaju se da će preovladavati razum i da će se Srbi voditi parolom očuvanja mira na Kosovu i Metohiji. Ali jasno je da se zulum, kako kažu, više ne može i ne smije da trpi.

“Ostajemo na putu evropskih integracija, ostajemo vjerni briselskom dijalogu, razumijemo srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije, ali Srbi ne mogu više zulum da trpe”, rekao je Karanović.

Pred zvaničnim Beogradom je teška borba, smatra stručna javnost jer, kako kažu, nema sumnje da će jačati pritisci političkog Zapada na Srbiju.

Brisel i Vašington sigurno će i u narednom periodu kreirati potencijalne mirovne sporazume, planove za rješenje kosovskog pitanja s ciljem da Srbija  posredno ili neposredno prizna Kosovo.

Samo mudrom politikom i smirenošću vlasti Srbije mogu da se odupru takvim namjerama Zapada i Amerike, zaključeno je u emisiji “Globalno” BN TV.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bg

14.12.2022 22:26

Nisu to privremene pristinske institucije to su stalne institucije drzave Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Tako je

15.12.2022 09:16

U pravu si

Name

Trn

14.12.2022 22:35

Sami sebe lazete KOSOVODRZAVA ODE U EU

ODGOVORITE
Name

Damir

14.12.2022 22:56

Treba kao nas bakir i alija da vam sve dadnu da bude srpska bandera sroska skola srpski autobus srpska ova ona nisu oni budale kao nasi vi srbi trebate slaviti aliju koji vam je dao sve za dzaba.

ODGOVORITE
Name

Nije to bas tako

15.12.2022 11:25

Alija nije nista dao ni imao namjeru, samo nije shvatio stvari... RS je stvorena zbog genocida u 2.svijet.ratu u Jasenovcu a ne ratu devedesetih sto je Amerika i shvatila i imala kljucnu ulogu u citavom procesu....

Name

Ha ha

15.12.2022 04:04

Pa zapad i amerika to sve rade po nihovoj incijativi. Zato sto srbija nece uvede sankcije rusi

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2022 10:14

Pa bilo je isto i prije Rusko -Ukrainske krize!

Name

Srbija nece uvesti

15.12.2022 11:33

Nikada nikome zato sto to po Medjunarodnom pravu nema nikakvo pravno uporiste. Ne mote se od ozbiljne drzave ocekivati da selekzivno postuje Medjunatofno prabo po nekim piranjima a po nekima ne kako kome na um padne.... Neka ga ZVANICNO i ukinu oni kojima je to svedski stol ako imaju moc, pa se onda o tome moze i diskutovati po nekim drugacijim pravilima,zar ne!?

Name

+++

15.12.2022 04:56

Analitičari su izmisljeni placenici koji pricaju nebulozne stvari za lovu.

ODGOVORITE
Name

AR

15.12.2022 05:38

Pa da li je ikom ovde jasno a siguran sam da jeste da Kosovo nece rs u svojoj drzavi Ovi takozvani experti to znaju Pa molim vas gospodo zso kako vi to nazivate sta je to nego strano tijelo koje se nalazi tamo gdje netreba biti Pa pogledajmo sta se radi u bosni I svima ce biti jasno Na kraju krajeva kurti to javno govori da nece jos jednu republiku srpsku na balkanu 27 godina postoji rs 27 godina drzava tapka u mjestu samo zato sto nepostoji jedan predsednik jedna vlada itd itd sve ono sto vodi jednu drzavu u boljitak umjesto toga postoji nesto sto javno I bez ikakvih skrivanja vuce jednu drzavu I citavu populaciju u njoj u nazad I sad bi ja zamolio sve one koji zagovaraju zso je li to nesto drugo ili onosto se zove rs u bih

ODGOVORITE
Name

AR

15.12.2022 05:50

Toliko su lijepih poruka u ovom dijalogu rekli ovi expertise da zaboravih da pomenem ovo sto I sami potvrdjuju Svojim rijecima kazu zapad svata da je ostala nerijesena situacija u bih I na kosovu pa da li nam to nesto govori a kurti je to ocigledno svatio I razumio na primjeru bosne I hercegovine

ODGOVORITE
Name

Zapad je i

15.12.2022 10:38

Sve nas i doveo do ove situacije i drzi je zapetu. To naravno necemo cuti ni od Zapada ni od zapadnih placenika kojima i jeste u interesu da je drze napetu....

Name

XOXO

15.12.2022 06:08

Ovaj Šiptarski terorist nezna da ničija ne gori do zore a EU ovakva korumpirana bolje da se raspadne što prije,skoro zaboravi Ursulu i Fajzer radi li se na tom slučaju istraga pa kako oni da obuzdaju teroristu kada su i oni iz tog miljea

ODGOVORITE
Name

realnost

15.12.2022 06:09

Ma kakav Kurti, to sve radi Amerika i EU! To je upravo ono protiv cega se Putin bori!

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

15.12.2022 07:32

Sto ce reci da su ti sporazumi bili potpisani od sve tri strane samo da bi umirili Srbiju,a siptari su i dalje radili po svom....

ODGOVORITE
Name

Nije strah

15.12.2022 10:42

Zapada i EU da se kriza ne prelije, naptotiv eade na njoj tato sto gube u Ukrajini.... Izvrtanje istine nasoj javnosti od tkz. "strucne javnosti" mada postoji pravi naziv za iste je i vise nego idiotski..

ODGOVORITE