Nema izlijevanja rijeka, stabilno stanje u Banjaluci

- Reagovali smo preventivno i na vrijeme, te smo u permanentnoj komunikaciji bili čitavu noć sa predstavnicima odjeljenja koji su prethodnu noć proveli na terenu.

Republika Srpska 11.12.2022 | 14:39
Nema izlijevanja rijeka, stabilno stanje u Banjaluci

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, koji je naglasio da je danas Štab za vanredne situacije imao redovno zasjedanje, iz više razloga, te da su donijeli konkretne zaključke.

-U protekla dva dana došlo je do obilnijih padavina i hidrometeorološlka situacija u jednom trenutku postala je nepovoljna za Prijedor, Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Banju Luku. Sve to je značilo da smo mi morali da analiziramo situaciju i budemo u pripravnosti. Mogu da kažem da je situacija stabilna i pod kontrolom, kada pričamo o bujičnim vodotokovima, poplavama, te hidrometeorološkoj situaciji. Nema opasnosti za stanovništvo, domaćinstva, kao ni nasipe – rekao je on.

Dodao je da se tokom prethodne noći situacija stabilizovala.

-Moram da kažem da smo mi odreagovali na vrijeme. Naše službe su bile i juče i prekjuče na terenu, mi smo se za ovakve situacije pripremali. Oko 600.000 KM smo uložili u uređenje i čišćenje svih vodotokova na području grada. Došlo je do izlijevanja potoka Prjekuša na ulice, ali ne i blizu domaćinstava. Voda je išla prema tri domaćinstva, ali i tu smo odreagovali na vrijeme-poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako svi zajedno analiziraju kritična mjesta, a to su Piskavica, Mišin Han i Dragočaj.

-Bili smo na terenu, te moram da kaže da nije tačna informacija da se kanali i vodotokovi na području grada nisu čistili. Ponavljam, uzimajući u obzir padavine, Grad je odreagovao ozbiljno i na vrijeme. Ova sjednica Štaba za vanredne situacije danas je odgovoran i pametan pametan potez – rekao je on.

Dodatno, gradonačelnik je poručio da se Grad odgovorno postavio, ne samo prema građanima Banje Luke, nego i prema drugim lokalnim zajednicama.

- Bio sam u kontaktu sa gradonačelnikom Prijedora. Želim da naglasim da Banja Luka misli o svakoj regiji koja je ugrožena. Mi smo ponudili adekvatnu pomoć svima ukoliko za tim bude bilo potrebe. U Kozarskoj Dubici je došlo do popuštanja nasipa, te smo mi poslali 10.000 vreća sa mašinom koja služi za punjenje tih vreća. Prijedoru su potrebne pumpe za ispumpavanje vode, pa ćemo i tu odreagovati.

U kontatku smo sa ključnim ljudima iz tog sektora – dodao je on.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Draskicevi svjedoci

11.12.2022 13:52

Hvalite me usta moja...

ODGOVORITE
Name

Banjalukan

11.12.2022 14:29

Tako su pričali i zadnje dvije poplave, pa smo najebali do ušiju, tako da šuti i pošalji ekipe da očiste odvode i pregledaju ispuste na nasipima.

ODGOVORITE
Name

jad i cemer

11.12.2022 14:41

Stanivukovicu, sta bi sa dogovorom sa eko toplanom? Veliko nista, kao i sve drugo kad si ti u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Ne seri

11.12.2022 22:12

Otidjite u.Dubicu i Kostajnicu pa ce ti vidjeti imali ili ne i cekaj za par dana pa ces vidjeti.Veceras je.put Kostajnica -Dubica u blokadi zbog voee neprohodan.

ODGOVORITE
Name

Korleone

12.12.2022 06:01

Drasko kada uradi i malu sitnicu to mora propratiti na desetine fotografija video snimaka pa pres konferencije mislim da stvarno pretjeruje.

ODGOVORITE