Kazniti odgovorne za devastaciju crkve u Mostaru

Borenović je istakao da je skrnavljenje pravoslavnih svetinja u FBiH, nažalost, već dugo praksa u ovom dijelu BiH. 

Republika Srpska 08.12.2022 | 17:48
Kazniti odgovorne za devastaciju crkve u Mostaru

- Protiče drugi dan od otkrivanja vandalskog čina devastacije Saborne crkve u Mostaru, a počinioci ovog anticivilizacijskog djela nisu otkriveni, što je nedopustivo ako uzmemo u obzir da je ovaj hram, koji je i spomenik kulture, meta učestalih vandalskih napada i morao je biti pod posebnom zaštitom – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović. 

Borenović je istakao da je skrnavljenje pravoslavnih svetinja u FBiH, nažalost, već dugo praksa u ovom dijelu BiH. 

- Uz osudu ovog vandalskog čina, izražavam podršku sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima u Mostaru, te pozivam nadležne da ozbiljno pristupe otkrivanju počinilaca ovog razbojničkog djela, ali i da se uhvate u koštac sa problemom učestalih napada na pravoslavne vjerske objekte u entitetu FBiH – poručio je Borenović.  

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram. 

I predstavnici međunarodne zajednice su osudili napad na Srpsku pravoslavnu crkvu u Mostaru. 

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

sindikalac

08.12.2022 17:26

Nista nije cudno ! U tom gradu vlada Dodikov pobratim a pravoslavci nisu ni u ustavu prihvaceni kao narod ! Kazu Mostar treba posjetiti a ja kazem Mostar je stjeciste olosa koji zna da rusi spomenike isve ono sto potsjeca da su tu zivjeli i SRBI !

ODGOVORITE
Name

Вања

14.12.2022 13:06

Храм је много леп,можда га зато мрзе, Толико пута је обијан,Бог зна штасу све радили у њему.

Name

Mislim

08.12.2022 18:03

To je ništa, prava devastacija je recimo šest sveštenika na benz pumpi i sva politika, ko je uistinu vjernik ne može s njima, moli se u svojoj kući, a ne s lupežima,

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

08.12.2022 19:14

Aha eto vam BURLE bradonje j..mo vas i on i pobratim covic.serem vam se usta svima ne jebem vas ni za sta i nikad vas nisam ni jebavo.previse se mijesate dje vam nije mjesto i uglavnom lopuze pdrzavate na vlasti a narod skapaje u bijedi.mrs bagro staljin vama treba da vas u gulage pozatvara pa tamo propovijedajte i naprdjujte.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

08.12.2022 21:41

Bog će da im sudi ko je da je taj neće mirno moći da spava,stićiće ga Božija ruka kad tad...

ODGOVORITE
Name

Dobri ljudi,

08.12.2022 22:40

Stice ih Bozija kazna! Tu stetu sto su i unistili I pokrali ti zlocinci treba da nadoknadi Dodik i Covic! Nece biti vise tih Steta!

ODGOVORITE
Name

SVETLOST

09.12.2022 09:33

ČUDNA JADA OD MOSTSRA GRADA...ŠTA REĆI NEGO DNO DNA I ISPOD DNA....MISLE DA UGASE SVJETLOST HRAMA NASILNO.,.A ZNAJU LI DA IH JE VEĆ GOSPOD OTKRIO I I BOJE LI GA SE....POD NJEGOVOM SVJETLOŠĆU NEMA NE RASVIJETLJENIH ..DOĆI ĆE NA NA NAPLATU TO JE SIGURNO.....SRAMNO JE ŠTO SU U MOSTSRU POČELE DA PADAJU,,,NEKE MODRE KIŠE,,,,KOJE SU NEKAD BILE I ROMANTIČNE......A SADA U VRIJEME ,KIŠA,,,UDARA SE NA BGOMOLJU DA UTINE U MRAK.....NE NE I NE NEĆE GA BIT ..HRAM SV TROJICE,,,U BJELUŠINSMA ĆE SVIJETLITI.....APOČINIOCI I ISTOMIŠLJENICI ĆE BIT,,,U MRAKU,,

ODGOVORITE
Name

Benito

09.12.2022 18:37

Nemoj tako Borenovicu! To je poticanje mrznje i straha kod gradana! Desilo se nek policija radi posao ali ne mozes reci da je to praksa! Nikada ne spominjes pozitivne primjere, pr Tuzla, gdje i u ratu na pravoslavnim objektima nije nedostajao ni crijep, Sarajevo gdje je vracena i imovina a objekti su sacuvani koliko se moglo… itd! Daj da malo sirimo pozitivne energije!!!

ODGOVORITE