Žiofre: Uvjeren sam da će se razgovori nastaviti

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da Zajednica srpskih opština na KiM mora da bude formirana, kao i da je uveren da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti.

Srbija 08.12.2022 | 07:22
Žiofre: Uvjeren sam da će se razgovori nastaviti

Žiofre je, komentarišući to što je izmenjeni predlog iz Brisela stigao u Beograd i Prištinu, rekao da su to diplomatski pregovori, koji su, kako je naveo, veoma delikatni.

 "Predsednici će dati svoje komentare. Mislim da treba da podvučemo da imamo mogućnost, kao što je EU već rekla, da sve što je već dogovoreno mora da se primeni, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Ali u smislu hitnosti, imamo priliku da napravimo korak ka pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Žiofre za RTS.

 Kada je reč o daljim koracima, napomenuo je da će se dijalog nastaviti.

 "Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu i Prištini će podneti izveštaj u Briselu. Uveren sam da će se razgovori nastaviti", kazao je Žiofre.

 On je dodao i da je jučerašnji Samit u Tirani bio veoma važan i da je poslata važna politička poruka.

 "Ne zaboravimo da je Samit održan u senci ruske agresije na Ukrajinu, što je ugrozilo i evropsku i globalnu bezbednost, zato moramo da se držimo zajedno. Juče su evropski lideri poslali veoma jasnu poruku zemljama ovog regiona i istakli da je Unija u potpunosti posvećena tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice", istakao je Žiofre.

 Prema njegovim rečima, poruka nikada nije bila jasnija, takođe su pozvali na ubrzanje procesa, a čulo se i da je posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, vreme da se ubrzaju reforme, preduzmu koraci, da se usklade politike.

 "Napravljeni su veoma konkretni koraci da građani regiona što pre osete prve benefite. Najpre u oblasti energetike, koja je zbog velikog skoka cena svetski problem danas. Najavljen je veliki paket pomoći u iznosu od jedne milijarde evra za region, 500 miliona evra opredeljeno je za direktne potrebe - ublažavanje posledica energetske krize. Od tog novca, 165 miliona biće samo za Srbiju. Taj novac će stići veoma brzo, već u januaru", kazao je Žiofre.

 On je dodao da su to sredstva koja su namenjena porodicama koje su suočene sa poskupljenjima i teškoćama izazvanim energetskom krizom, koja će dobiti preko vlade.

 Šef Delegacije EU u Srbiji istakao je i da je drugi deo paketa namenjen unapređenju energetske infrastrukture i diverzifikaciji. 

(Tanjug/ foto: europa.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

KiM

08.12.2022 10:26

Je Srbija, Srbuja je KiM. I tacka.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.12.2022 11:17

Sto umisljate, vi ste politicka periferija, bez svoje pameti, pamet vam je preko mora? Ameri kad kazu i sta kazu, tako ce biti. Svi ti EU izaslanici po Balkanu su dangube, umisljeni arbitri, mlate pare i setaju po Balkanu. Neki od njih su cak i ilegalci, moze i tako, sve moze na Balkanu. Ameri za sad ocito nemaju vremena, imaju preceg posla, pa to dobro dodje dangubama iz EU, da izigravaju kao tutore.

ODGOVORITE
Name

1244

08.12.2022 11:31

Razgovori? O cemu?

ODGOVORITE
Name

realnost

09.12.2022 15:02

Samo Vi razgovarajte - dok Rusija ne udari pecat nista Vam ne vrijedi!

ODGOVORITE