BG: Epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića

Epidemije šarlaha i streptokoke proglašene su u dva dječja vrtića u Beogradu, a evropski i svjetski epidemiolozi upozoravaju na "trostruku epidemiju" – udruživanje kovida, gripa i respiratornog sinicijalnog virusa kod djece.

Srbija 06.12.2022 | 10:44
BG: Epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića

Načelnik Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula Aneta Јovanović rekla je za RTS da je broj pregleda kod predškolske i školske djece povećan u protekla dva mjeseca, a utvrđene su respiratorne virusne infekcije, bakterijske upale grla, gnojne angine, šarlah, a povremeno i slučajevi varičele.

Šarlah, čiji je izazivač bakterija lako se liječi antibioticima, a kada je riječ o malim boginjama, Јovanovićeva ističe da obuhvat vakcinacije djece treba da bude 95 odsto.

- Ako je obuhvat ispod toga i kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou, vrlo lako može da se dogodi da izbije epidemija - upozorila je Јovanovićeva.

Ona je navela da sincicijalni virus napada male disajne puteve, a može da dovede do upale pluća i opasan je za odojčad i djecu do druge godine, a virus donosi starije dijete koje je u kolektivu.

Јovanovićeva je istakla da se imunitet može ojačati kavalitetnom ishranom, sa što više voća i povrća, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provjetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna.

(Srna)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hipodrom

06.12.2022 11:35

U vrticima sirom Srpske su vec dva mjeseca navedene epidemije. Niko ne reaguje a djeca se razboljevaju u krug

ODGOVORITE
Name

NON stop

06.12.2022 16:09

Djeca bolesna, sve u krug... Niko, ništa ne preduzima.... Ljudi, pa, djeca su to, a i prenose svojima!

Name

Re

06.12.2022 21:31

Roditelji ne vakcinisu djecu, a onda se dize buka sto kruze bolesti po vrticima...