U Sarajevu počela konstitutivna sjednica PD PS BiH

 - Кonstitutivna sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabranog na oktobarskim opštim izborima u BiH, počela je danas u Sarajevu.

Republika Srpska 01.12.2022 | 12:35
U Sarajevu počela konstitutivna sjednica PD PS BiH

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici daju svečanu izjavu, a potom bi trebalo da budu izabrani predsjedavajući, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Na dnevnom redu je i izbor članova Кomisije za pripremu izbora Savjeta ministara koju čine po jedan predstavnik svakog političkog subjekta zastupljenog u novom sazivu.

Do izbora rukovodstva Doma, sjednicu predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Poslanici izabrani na opštim izborima 2. oktobra sertifikate Centralne izborne komisije BiH o izboru, ranije su preuzeli i potpisali u sekretarijatu Parlamentarne skupštine, za razliku od ranije prakse kada su im na konstitutivnoj sjednici sertifikate uručivali članovi Кomisije.

Prema rezultatima opštih izbora, SNSD je osvojio šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red - Lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojio je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Кomšić - Za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES - Za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Кasumović Fuad.

Sjednica, čiji je početak bio zakazan za 12.00 časova, počela je sa 20-ak minuta kašnjenja.

(Srna Foto: Srna) 

Komentari / 0

Ostavite komentar