Holandski mediji pisali o hapšenju, ko je Edin Gačanin?

"Edin G. uhapšen u Dubaiju!" "'Pali' međunarodni trgovci drogom!"

Bosna i Hercegovina 28.11.2022 | 15:30
Holandski mediji pisali o hapšenju, ko je Edin Gačanin?

Ovo su samo neki od naslova nholanskih medija koji danas donose više detalja o policijskoj akciji koja je provedena u Dubaiju.

Podsjećamo, dva muškarca uhapšena su u Dubaiju pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom.

Holandska policija javlja da je jedan od uhapšenih 40-godišnji Holanđanin, koji je takođe državljanin Bosne i Hercegovine, a riječ je o Edinu G.

Nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin, a holandski mediji ga opisuju kao vođu Tito i Dino kartela.  

Protiv Edina G. je pokrenuto kriminalističko istraživanje na temelju presretnutih Sky poruka.  Krivični predmet protiv njega vode tužioci  tamošnjeg Državnog tužiteljstva.

Uz ovu dvojicu, uhapšeno je još 49 osoba, koje su zajedno, prema Europolu, vodile 'superkartel' koji čini trećinu trgovine kokainom u Evropi.

Uhapšeni muškarci, objašnjavaju holnski mediji, imaju podebeo kriminalni dosije.

"Oni pripadaju mreži koja je bila zadužena za ogromni uvoz droge, kojih su istražne službe presrele oko 30 tona. Prvi čovjek je 40-godišnji holandski Bosanac Edin G, čovjek koji je decenijama aktivan u svijetu droge i šef je kartela Tito i Dino. Istraživanja su otkrila da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu", daju detalje mediji iz Holandije.

A, prema tvrdnjama Amerikanaca, Edin G, koji je odrastao u Bredi, bio je dio evropskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Priča se da je sarađivao, između ostalih, s Ridouanom Taghijem i čelnicima italijanskog i irskog podzemlja.

Ovaj 'superkartel', kako ga nazivaju, istražne službe smatraju odgovornim za trećinu evropske trgovine kokainom.

Prema istražnim službama, Edin G. je u prošlosti imao bliske veze s narkobosovima kao što su Holanđani Ridouan Taghi i Richard R. ('Rico de Chilean').

U julu 2017., prema dokumentu, američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) snimila je Edina G., uz Ridouana Taghija, na ekstravagantnom vjenčanju 'Dannyja' Kinahana u kultnom kompleksu Burj al Arab u Dubaiju. Nekoliko izvora opisuje Edina G. kao 'veliku ribu' za pravosuđe.

Muškarci uhapšeni u Dubaiju uhvaćeni su zahvaljujući dešifriranim porukaama sa servera Sky aplikacije.

"Osim uvoza kokaina, Edin G. se navodno bavi i uvozom sirovina za proizvodnju amfetamina. Te su sirovine stizale preko luke Antwerpen, s kompanijom u Nizozemskoj kao krajnjim odredištem. G. je imao vodeću ulogu u uvozu. Istražne službe iz Sky poruka takođe zaključuju da je pripremao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam", pišu holandski mediji.

Hapšenja su uslijedila nakon velike istrage koju je vodio Europol u kojoj su učestvovalii Nacionalno odjeljenje za kriminalističke istrage i Rotterdamski odjel za kriminalističke istrage za Holandiju.

Učestvovale su i istražne službe iz Španije, Francuske, Belgije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema insajderima, 'najmanje 15' velikih igrača je uhapšeno, uključujući 'Saada de Paaka', poznatog Pakistanca u kriminalnom okruženju.

O koliko se novca radilo u kartelu govore slike i snimci koje je jutros objavio Europol, objavivši i da je ime operacije bilo 'Desert Light' (pustinjsko svjetlo, op.pr).

Prikazuje desetke skupih automobila u garaži, ali i luksuzne kuće s bazenom.

(Agencije   Foto:Istraga/Europol)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milko

28.11.2022 14:52

Nadam se da će DEA doći i po domaće narko mafijaše, posebno one u policiji i tužilaštvima.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.11.2022 19:38

Doci ce, ali kad ih potrose. Kao sto su i Gacanina proizveli, pa potrosili. Samo ne znamo kad ce to biti. U naredne 4 godine ocito nece, jer su im obezbijedili pobjedu na izborima ti isti koji kao hapse.. DEA, CIA ..zovi ih kako hoces.

Name

Aa

28.11.2022 15:32

Omovom liku, i karteli Tito i Dino, Vasković je pisao još prošle godine....

ODGOVORITE
Name

Mito

28.11.2022 16:20

Finansijer Dine Konakovica i NIP radikalne stranke koja je ista kao i SNSD , a lider kao i Dodik , zajednicko im je sto se klanjaju Covicu i ADZ-u

ODGOVORITE
Name

Damit

28.11.2022 16:41

Care lafe kupit ces ti nekoga da te pusti Al smo se srpkinja naredali ja i ti u dubaiu ovih godina hahaha

ODGOVORITE
Name

re

28.11.2022 21:27

E sad ce se na njemu a uskoro i na tebi izredati po zatvorima sirom EU... karma je cudo...

Name

I posle Tita Tito

28.11.2022 17:52

Samo novi dolaze...

ODGOVORITE
Name

Tito

30.11.2022 13:24

Fali 10,5 kila od narucenih 750 kg...to niko ne trazi,dovoljno i 739,5 cccc

ODGOVORITE