Kim Džong Un predstavio nasljednicu?

Kada je Kim Džong Un lansirao najveću interkontinentalnu raketu koju je Severna Koreja do sada napravila, ovo super oružje je naravno privuklo pažnju sveta. Međutim, severnokorejski lider je takođe otkrio nešto, potencijalno jednako moćno i vitalno: naslednicu.

Svijet 27.11.2022 | 10:10
Kim Džong Un predstavio nasljednicu?

O Kimovoj porodici koja je godinama bila obavijena velom misterije ne zna se gotovo ništa.Već dugo se u javnosti govorilo da vođa i njegova supruga Ri Sol Ju imaju troje dece – dve devojčice i sina – iako Severna Koreja nikada nije zvanično potvrdila njihovo postojanje.

Kada se u izveštaju o uspešnom lansiranju „Hvasong-17" 19. novembra devojčica pojavila pored Kim Džong Una, mnoge je to još više iznenadilo, a njenim ponovnim pojavljivanjem u društvu oca, krenule su dodatne spekulacije.

Obučeno u belu bundicu sa crvenim cipelicama na nogama, i držeći oca za ruku, devojčica je pružila prvu zvaničnu potvrdu spoljnom svetu da Kim ima najmanje jednog naslednika.

Analitičari kažu da se zove Kim Ju Ae, iako severnokorejski mediji i dalje ne govore o tom neuhvatljivom članu porodice.

Samo su potvrdili da je devojčica na lansiranju bila njegova ćerka.

Pojava ćerke mogla bi da bude signal za Kimov plan nasleđivanja, ali analitičari takođe ukazuju da služi i kao upozorenje drugim elitama u zemlji da će Kimova krvna loza vladati dugo nakon što sadašnji lider ode.

Ime Kimove ćerke otkriveno je gotovo slučajno

NBA zvezda Denis Rodman – redovan posetilac Severne Koreje i prijatelj lidera – otkrio je ime Kimove ćerke nakon što su dve porodice otišle na zajedničko putovanje 2013.

U intervjuu za Gardijan iste godine, Rodman je skoro slučajno izgovorio ime devojčice severnokorejskog lidera.

„Držao sam njihovu bebu, Ju Ae, i razgovarao sa gospođom Ri (Sol Ju, Kimovom ženom). On je dobar tata i ima prelepu porodicu", rekao je on.

Kim Ju Ae ima oko 10 godina, navodi južnokorejska obaveštajna agencija, iako drugi kažu da bi mogla da ima 12-13 godina.
Ne zna se mnogo više o njoj, niti o njenoj drugoj braći i sestrama o kojima se priča.

Međutim, postoje spekulacije da je Kim Ju Ae sada predstavljena jer otac smatra da će ona ona igrati važnu političku ulogu u budućnosti.

„Ovo možda ukazuje na to da će ona biti obrazovana i obučena da postane lider ili da radi iza scene kao njena tetka (Kim Jo Džong)", smatra Majkl Mejden, stručnjak za Severnu Koreju u američkom Stimson centru.

Ne zna se pouzdano kakvo obrazovanje Ju Ae trenutno dobija.

Analitičari kažu da se spekulisalo da se pre nekoliko godina pojavila kao pevačica na državnom koncertu, ali to nikada nije potvrđeno.

Vodeći australijski stručnjak za Severnu Koreju, Leonid Petrov, rekao je da će joj, na kraju krajeva, "revolucionarna" krvna loza Džu Ae dati legitimitet i moć.

„Koja bi joj politička uloga mogla biti dodeljena, pre ili kasnije, manje je važno od činjenice da ona pripada svetoj porodici antijapanskih partizana koje su Rusi postavili da vladaju posleratnom Severnom Korejom", rekao je.

Kim možda pokušava da pokaže „mekšu stranu“

Gospodin Mejden navodi da se može navesti nekoliko razloga zašto je Kim Džong Un sada odlučio da predstavi svoju ćerku.

Subotnja serija fotografija sa ćerkom možda služi kako bi se dao novi imidž lidera.
Pošto Kim Džong Una nazivaju diktatorom, Severnu Koreju autoritativnim režimom, odluka da se Ju Ae pojavi na fotografijama bila je pokušaj da se lider svetu predstavi svoju „mekšu stranu“.

„Da bi predstavio sliku brižnog oca i dobroćudnog vladara, Kim je odveo svoju ćerku na mesto lansiranja“, smatra dr Petrov i dodaje da je primetno kako je pažljivo odabrana i odeća u kojoj se devojčica pojavila.

Čak su i njena jakna, pantalone i cipele bile u skladu sa bojama rakete: bela, crna i crvena.

Međutim, možda postoje i drugi razlozi zbog kojih je Kim izabrao ovaj trenutak da svoju porodicu izvuče iz senke.

Mejden napominje da iako Kimova ćerka možda neće nužno biti sledeći lider, njeno pojavljivanje na ovakvom događaju i dalje ima sve veze sa nasledstvom i zaštitom dinastije Kim.

„To je takođe i način upozorenja (eliti). Izvodeći svoju ćerku, on poručuje: 'Radim ovo na svoj način'“, dodaje Mejden.

Da li bi ovo mogla biti poruka onima izvan Kimove krvne loze?

Planina Paektu ima važan mitološki, kulturni i nacionalni značaj za Severnokorejce, a vladajuća porodica odatle vuče svoje poreklo. Zato Mejden smatra da se ovim gestom poručuje kako bilo ko izvan krvne loze ne dolazi u obzir da stane na čelo Severne Koreje.

Međutim, dodaje dr Petrov, čak i Kimovo pojavljivanje u javnosti sa ćerkom, ne znači da će bilo koja žena iz njegove porodice preuzeti mesto vrhovnog lidera, ali da severnokorejski lider mora da bude veoma oprezan kako će predstaviti svog muškog naslednika.

„Ako Kim zaista ima sina, trebalo bi da pazi na vreme kada će ga predstaviti javnosti Severne Koreje i vladajućim elitama. Ovo bi zahtevalo ozbiljne napore zvaničnih hagiografa, kako bi se stvorila pozitivna slika nove zvezde u usponu na severnokorejskom političkom nebu“, ističe dr Petrov.

(Reuters/ABC news)

Foto: Reuters

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Eeeee

27.11.2022 11:46

A najjači su mi ovi likovi iza sto prave neke grimase i tapšu ko fanatični luđaci. Ovo nije bilo ni kod Staljina u najveće doba komunizma.

ODGOVORITE
Name

Dodik

27.11.2022 12:27

Bravo Kime, trudim se da budem kao ti iz dana u dan i da vladam decenijama ovo rupom dok se narod medjusobno svadja. Pozdrav!

ODGOVORITE
Name

Stefan

27.11.2022 13:20

Dobar komentar.

Name

Sagitarius

27.11.2022 13:57

Kako me gosn.Kim svojim izgledom i stavom drske nadurenosti i bahatosti podsjeća na jednog našega uvaženoga politićara! Slićnost je zaista frapantna!!

ODGOVORITE
Name

zivio nam jos stotinama

27.11.2022 17:23

godina.... tako se to radi.. Nedaj se zlotvorima zapada ....

ODGOVORITE