Preminuo reditelj Puriša Đorđević prvi muž Milene Dravić!

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Puriša Đorđević, preminuo je danas u Beogradu.

Magazin 23.11.2022 | 17:29
Preminuo reditelj Puriša Đorđević prvi muž Milene Dravić!

Vest o smrti potvrdio je za Kurir njegov blizak prijatelj Ljubiša Ristić.

 

Legendarni Purke, reditelj čiji se opus ubraja u najznačajnije i najpoetičnije na ovom, ali i na evropskom podneblju. Rođen je 6. maja 1924. u Čačku, ali je veći deo života proveo u Beogradu.

Puriša Đorđević
FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

Nije bio ni šezdesetoosmaš, iako su mu zbog njegovih filmova stavljali etiketu disidenta, nije išao na demonstracije i građanske proteste, a u svojim filmovima kritikovao je sve režime. U 20 igranih ostvarenja (među kojima su remek-dela, teatrologija "Devojka", "San", "Jutro" i "Podne", kojom je osvajao nagrade na najvećim svetskim festivalima, "Pavle Pavlović“, koji je bio „bunkerisan“ i cenzurisan…), u 20 biografskih, pet TV i preko 50 kratkih filmova, kao i u 12 knjiga, više od stotinu priča i u tri drame, njega je, zapravo, kako kaže, uvek zanimala čovekova sreća i ljubav.

Milena Dravić
FOTO: ATA IMAGES

Bio je oženjen 1960. godine glumicom Milenom Dravić. Razveli su se posle nekoliko godina zajedničkog života, a Puriša je otvoreno pričao da nikada nije prežalio taj krah braka i rastanak sa lepom Milenom.

"Ljubav je vrlo važna, naročito onda kad nas ta ljubav ostavi. Dan-danas u prolazu često viđam ženu koja me je ostavila 1980. Da li verujete da se od tada još nisam opametio? Ali, od svih žena koje sam poznavao i koje sam voleo, još uvek jedino i najviše volim Milenu Dravić", rekao je svojevremeno Puriša pričajući o bivšoj supruzi uvek sve najlepše.

Iz drugog braka ima ćerku Lidiju.

(Kurir.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar