Zvezda pokorila Berlin nakon sedam godina

Košarkaši Crvene zvezde posle produžetka pobedili su Albu 88:84 u devetom kolu Evrolige.

Košarka 22.11.2022 | 22:57
Zvezda pokorila Berlin nakon sedam godina

Od 2015. godine čekali su crveno-beli na trijumf protiv nemačkog tima, ali je konačno ta tradicija skinuta usred Berlina. Posle velike borbe, dramatične završnice i produžetka, ekipa Duška Ivanovića upisala je treći trijumf u Evroligi.

Sedmogodišnje prokletstvo skinuo je Nemanja Nedović, koji u finišu dodatnog perioda solo akcijama došao do četiri vezana poena i ključne razlike, koju rival nije uspeo da stigne.

Srpski bek imao je dosta oscilacija u ovom meču, promašio je neke šuteve, ali je na minut do kraja produžetka, trener Ivanović odlučio da Vildosu izvede sa parketa i uvede u igru Nedovića, koji je preuzeo dogovornost i pokazao da igrač njegovog kalibra ima herca za ovakve završnice.

Nedović je duel u Berlinu završio sa 17 poena i šest asistencija, a najefikasniji je bio Luka Vlidosa sa 21 košem i pet dodavanja. Uz njih odličan meč odigrao je i Luka Mitrović, koji postigao 15 poena u četiri uhvaćene lopte.

Albi na kraju nije pomogla ni sjajna rola Džejlena Smita, koji je bio na ivici dabl-dabl učinak od 23 poena i osam skokova. Lamers  je stao na 12, a po 10 koševa ubacili su Sikma i Zosman.

Zvezda je sada na skoru od tri pobede i šest poraza, kao i Alba.

Nezgodno gostovanje Zvezda je počela na pravi način, kada su Holand i Kuzmić serijom 5:0 otvorili meč, koji je kasnio nekoliko minuta zbog problema sa zapisničkim stolom. Nije dugo trebalo domaćinu da promađe ritam, pa je ekspresno odgovorio serijom 10:0.

Nalet Albe prekinuo je Bentil i u nastavku je usledio mini trojkaški obračun za egal do kraja prvog dela. Da crveno –beli imaju minimalnu prednost posle  minuta, potrudio se Nedović koji je pogodio trojku uz zvuk sirene za 20:19.

Ekipa Duška Ivanovića dobro je počela i drugu deonicu, ali je berlinski tim uzvratio svojim najjačim oružjem. Rezultatska klackalica i nekoliko preokrata obeležili su ovaj deo igre. Vodio je jedan tim drugi stizao, da bi na kraju 20. minuta igre domaćin imao plus tri.

U trećoj deonici definitivno se bolje snašao berlinski tim. Trojkama su se odlepli na plus devet, ali Zvezda ni tada nije odustajala. Ključnu rolu ovde je imao Mitrović, koji je na asistenicju Vildose ubacio važne poene, kojim se topli prednost rivla. Pomogli su i Dobrić i Petušev, ali Vildosa je imao šut za tri poena i prednost, ali lopta nije ušla, pa su u poslednji 10 minuta imali minus dva.

Odlučujući deo doneo je veliku borbu, nijedna ekipa nije uspela da se odlepi. Smit je bio nezaustavljiv, Vildosa uzvraćao istom merom, Mitrović bio odličan na obe strane terena, ali je na kraju pobednik morao da se odluči u produžetku.

Tamo se Zvezda bolje snašla, Ivanović je dao poverenje Nedoviću u kriznom trenutku, a ovaj mu vratio na pravi način za treći trijumf i lep povratak za Beograd, gde ih u četvrtak očekuje duel sa Makabijem (17.30).

Alba - Crvena zvezda 84:88 (19:20, 21:17, 17:18, 18:20, 9:13)

(Blic Foto: Novosti/FOTO: M. Vukadinović) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

22.11.2022 23:26

Bravo!

ODGOVORITE