Krivičnim zakonom o kleveti vraćamo se 50 god. unazad

Iako se ovi Zakoni ne spominju prvi put, radnici iz medijskog i nevladinog sektora smatraju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

Republika Srpska 31.10.2022 | 16:10
Krivičnim zakonom o kleveti vraćamo se 50 god. unazad

"Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama. Radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivičnog djela, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka", napisao je Milorad Dodik na Twitteru.

Iako se ovi Zakoni ne spominju prvi put, radnici iz medijskog i nevladinog sektora smatraju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

Sinića Vukelić, urednik portala Capital, rekao je da je ostao bez riječi kada je ovo pročitao.

„Ovo je strašno i nekoliko je koraka unazad od onog što očekuje medijska zajednica u Republici Srpskoj. Umjesto godinama obećavanih pooštravanja zakona u vezi sa napadima na novinare, umjesto veće transparentnosti rada vlasti, umjesto boljeg Zakona o pristupu javnim informacijama, mi dobijamo potpuno suprotnu poruku ove vlasti da dodatno uguši ovo malo preostalih objektivnih medija u Republici Srpskoj“, rekao je Vukelić za BUKU.

On dodaje da se rezultati izbora još nisu ni ohladili, a oni su krenuli u sistemski obračun sa medijima koji nisu na njihovom platnom spisku.

„Kriminalizovanje klevete je opasnost, ne samo za medije, već za sve ljude koji slobodno misle, za udruženja građana, za opoziciju i za sve one koji kritikuju rad vlasti. Odlazak u zatvor zbog iznošenja mišljenja je nešto što smo mislili da je davno iza nas. Donošenje ovakvih zakona koji daju ovoliki prostor vlastodršcima koji se do sada nisu pokazali kao veliki poštovaoci demokratskih vrijednosti, zaista je izuzetno opasno po sve u ovom društvu.

Mislim da cijela medijska zajednica, udruženja građana, međunarodne organizacije koje imaju predstavništva u Bosni i Hercegovini treba zajedno da podignu glas i osude ovakav pokušaj gušenja medija i slobode iznošenja svog mišljenja i kritike vlasti“, istakao je Vukelić.

Mladen Bubonjić, komunikolog, rekao je da je kritična i sama objava u kojoj je navedeno da on kao predsjednik SNSD-a traži od Vlade Republike Srpske izmjene zakona.

„Paradoks je da predsjednik jedne političke stranke traži od Vlade kao izvršnog organa izmjene zakona. To je politički paradoks. Nemoguće je da se tako nešto traži osim ako ne živimo u Republici Srpskoj. Sa druge strane, sasvim je jasno, kada su u pitanju i djelovanje i najave od strane SNSD-a i Milorada Dodika, da je sve išlo ka tome. Da se usmjere na kanale informisanje, da mogu lako da kontrolišu sve izjave, sve tekstove, sve što je u vezi sa društveno-političkim životom u Republici Srpskoj“, rekao je Bubonjić za BUKU.

On dodaje da možemo da vidimo nedemokratske tendencije kojima su SNSD i Milorad Dodik skloni, iako se "iz petnih žila upinju" da predstave da je demokratija u Republici Srpskoj na zavidnom nivou.

„Malo je vjerovatno da bi ovo moglo da prođe na nekim višim instancama ukoliko to ne upakuju na neki način i iskoriste neku pravnu vratolomiju. U svakom slučaju, ovo može uticati na slobodu izražavanja i uopšte na slobodu misli u Republici Srpskoj u narednom periodu.

U prethodnom periodu mogli smo da vidimo pokušaj uticanja na sve, od djelovanja, stavova, komentara koji su u suprotnosti sa zvaničnom politikom vladajućih u Republici Srpskoj. Ovo je samo pokušaj da se suprotna razmišljanja ukalupe u tok koji odgovara vladajućima“, pojašnjava Bubonjić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica "Transparency Internationala BiH", rekla je da je ova najava nešto što je na agendi vladajuće strukture u Republici Srpskoj već godinama.

„Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminalizacija klevete je nešto što se najavljivalo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničavanje rada nevladinih organizacija, medija. Sve to ide u smijeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. Sa jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona“, rekla je za BUKU Ivana.

Dodaje da ostaje da vidimo koliko su ove najave realne.

„Na ovaj način pokušava se ozvaničiti diktatura vladajuće političke stranke u Republici Srpskoj“, ističe Ivana.

Vladimir Trišić, direktor BN televizije, rekao je da su prijedlozi ovih zakona u suprotnosti sa evropskim standardima.

„U suprotnosti je i sa posljednjom odlukom EU o pridruživanju BIH. Dodik i SNSD žele klevetu pretvoriti u krivično djelo. To je nedopustivo i vraća nas 50 godina unazad“, rekao je za BUKU Trišić.

Ostaje da vidimo da li će vladajući ovaj put istrajati u zakonima koji ograničavanju slobodu misli i nezavisno novinarstvo.

(Buka)

Komentari / 75

Ostavite komentar
Name

11903

31.10.2022 15:18

Da li to znači ako bi se takav zakon usvojio da će da bude pod zabranom glasno razmišljanje o ustaškom satniku Peji Mariću sa veoma krvavim tragovima što ostadoše iza njega, kao i o njegovom porodičnom stablu i sličnim temama?

ODGOVORITE
Name

BL

31.10.2022 16:11

Pa kad bi postojao zakon jednak za sve onda ne bi bilo problema. Prvi oni koji predlazu ovaj zakon bi odgovarali. Koliko klevete, laznih informacija, prijetnji je dobila od istog i njegovih istomisljenika mogao bi hladno na dozivotnu robiju

Name

Re

31.10.2022 16:17

Sjeverna Koreja će biti demokratija za poželiti za nas.

Name

Re

31.10.2022 17:10

Da to znači to.

Name

re

31.10.2022 18:06

Ovo ce proci kao zakon o porijeklu imovine...

Name

re: za sve

31.10.2022 18:10

Glasno razmisljenje i iznosenje laži i uvreda su razlicite stvari. A usput niste se bunili za Inckov zakon?

Name

Borac

31.10.2022 19:10

On stvarno ima papir od doktora.

Name

Re

31.10.2022 19:36

Da je pravde i zakona on bi do sada bio više puta u zatvoru zbog prijetnji i uvreda.

Name

odkad su to..

03.11.2022 13:06

..miletu strane i neprihvatljive uvrede i stavljanje mnogima metu na čelo

Name

Misli

31.10.2022 15:22

Baja da ce postati predsjednik pa da nemoze niko da ga kritikuje,nesekiraj se nisi ti predsjednik izbore ste pokrali nemoj mijenjati zakon necete moci vise lagati kao sto sada lazete na opiziciju

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2022 16:05

Ma tako je mali. Samo udri. Znaci sad ide ona ko pisne govno stisne Sad

Name

Zna se

31.10.2022 18:57

Objavi svoje porodicno stablo i ti i Zeljka, da vay vidimi ko su vam pretci. Stoko.

Name

BOY

31.10.2022 15:26

Šta je drugo očekivati od ratnog profitera lopova koji na sve načine želi da ostane na vlasi, gubitak vlasti za njega je gubitak slobode.

ODGOVORITE
Name

E jesi glupan

31.10.2022 17:42

Pa lopove,sjeme ti se zatrlo lopovsko nije ti ovo Sjeverna Koreja.Ti bi da jednom lopovu aplaudiram i padam u histeriju.Marš u tri pičke materine,Bog ti pomogao koliko si pošten.

Name

Pero

31.10.2022 15:26

Jos jedan dokaz, da moze raditi sta hoce, i da mu niko nista nesmije jednostavno ako se usprotivi ukaze na kriminsl korupciju bice sankcionisan i doci do suda, zato u srijedu svi na protest

ODGOVORITE
Name

A

31.10.2022 15:29

Sta nam burlinjo i radi,nikad ga niko nece smjenuti, vladace koliko bude htjeo, borcima,intelektualcima, radnicima..svima je stavio brnjicu,nesmije niko pisnut.. ovim zakonom hoce da stavi brnjicu ovim pojedincima iz opozicije..i gotovo, don Burletinjo I proglasice sebe za kralja!!!

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2022 17:01

samo bolest ga moze zaustaviti a dok je stoke moze kako hoce

Name

Soko

31.10.2022 18:04

Ovo nema ni u sjevernoj koreji.!

Name

Potop

31.10.2022 15:32

Ako iko ovde siri lazne vesti to je on, za njega zakona nema, on je zakon bezboznicki

ODGOVORITE
Name

d

31.10.2022 15:34

Donesi zakon da sav novac ti djeliš, i ovdje ti nešto nije uredu. Zakonodavče RS :

ODGOVORITE
Name

uh,uhA

31.10.2022 15:35

Medvjede sve bi hteo da stavis pod svoju sapu,ali na lopovski nacin kao i izbore,koji ti jos negarantuju da si presednik republike srpske,zato bi hteo nabrzinu sklepati valst pokupovati papke i nastaviti diktaturu.rano ti se toliko kamfulirati polako jos se nezna.

ODGOVORITE
Name

Željko

31.10.2022 15:36

Treba spriječiti lažne vijesti - Fake News i govori mržnje kao i svugde u Evropi i na socijalnim mrežama, i naravno manipulacije naroda kroz takve stvari!

ODGOVORITE
Name

Da Ali

31.10.2022 16:49

Ista ta Evropa svom javnom mjenju plasira lažne vijesti, pogotovo vezano za Rusko Ukrajinski rat , a pogotovo tu ima govora mržnje , koliko hoćeš, a ovaj tokmak što hoće ovo da uvede, prvo neka sam sebe zatvori, jer on ima toliko klipova gdje iskazuje mržnju, vrijeđa i psuje javno, i gle čuda, nikome ništa !

Name

Željko

31.10.2022 17:57

Uglavno treba sve gledati i različitih uglova a ne sve slepo vjerovati šta se objevlja! Svako ima svoju istinu, pa ni dva čovjeka vide svijet sa istim očima…

Name

Željko

31.10.2022 18:04

Svijet je takav kakav jest, po meni je najbitnijie, da svako iz te realnošću za sebe bira najbolje moguće, ovo jaukanje i kukanje neće sigurno promijeniti ni vlast ni Republiku niti sopstveni život! Svako ima svoj život pod rukama, i svako je za svoj život odgovoran, ni Dodik, Šarović, Trivić mogu tu nešto uraditi!

Name

MESI

31.10.2022 15:39

Morace prvo u zatvor komplet RTRS i ATV.

ODGOVORITE
Name

Gotovo je

31.10.2022 15:42

Mi smo sada za umrijeti odmah ili odmah Ici iz ove vukojebine. Kraj je I NEMA popravnog,nazakost. E moj glupi narode.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

31.10.2022 15:44

BURLO LOPOVE PROKLETO TI SV EBILO DO PETOG KOLJENA POCRKALI DABOGDA

ODGOVORITE
Name

Zato

31.10.2022 15:45

Zato je , upravo neophodno da ko god ima mogućnost da se u srijedu odazove na miting ispred zla koje neko još naziva i RTRS i da se pokuša ublažiti nasilje , koje režim sprovodi i želi još žešće da sprovodi nad nedužnim narodom . Ovo nasilje režim sprovodi i nad onima koji ne misle kao oni , a i nad onima koji su uzeli 50 ili 100 KM , odnosno koji su se prodali i to njihovim parama , za mizeran iznos . Dobro bi bilo da se kola mogu slomiti upravo na njima koji su se jeftino prodali , ali neće biti izbora , težim je planirao pogaziti sve po redu, ako mu uspije .

ODGOVORITE
Name

Sarkazam do bola

31.10.2022 15:49

Milorad dodik zabranio lažne vijesti i klevetu!!! ????????????????????????????????????????????????????????????

ODGOVORITE
Name

Mislim

31.10.2022 16:48

Ode prva drugarica Gorica u zatvor ? Moze on zabraniti nama da pricamo i pisemo al njoj ne moze nista.

Name

BOB ROCK

31.10.2022 15:49

A šta ste očekivali od diktatora

ODGOVORITE
Name

Domsci stranac

31.10.2022 15:49

Pitanje za pravnike: Kakva i kolika kazna je za sljedecu izjavu? "Gospodin Dodik je moralna i karakterna superior velicina, odraz postenja".

ODGOVORITE
Name

Pravnik

31.10.2022 16:45

Za ovu te nece tuziti. ?

Name

Zora je

31.10.2022 15:50

Odkud Dodiku TVITER ??? CITIRAM ga " Meni ta " sranja" nove tehnike ne trebaju,ja ih ne koristim. Ja imam ovaj stari telefon,neki NOKIJA,kad me neko zove ja se javim"!!! Jos jedna od njegovih lazi!!!

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2022 20:37

Na Tviter se ulazi i preko kompjutera Kolumbo!

Name

DIKTATURA,ČAUŠESKUA

31.10.2022 15:54

Sve ovo podsjeća na diktaturu Čaušeskua,u Rumunji,gdje nije trebao dokaz za optužbe,da bi se presudilo na smrtnu kaznu. Narode,druge nema,nego kolektivno napuštanje ove proklete avlije.U bilo kojoj zemlji svijeta,osjećati ćemo se sigurnije,a ovo neka naslijedi Dodik,njegovi suradnici,dupeuvlakači,sve sa svojom rodbinom!Već smo razoreni,šta čekamo?!?!?!

ODGOVORITE
Name

Ziks

31.10.2022 16:12

Pa bolan on radi za sebe.Njega ne interesuje niko osim svoje djece.Što je sasvim normalno.A što ga je SDA postavio na vlast.To je drugi par opanaka.Zdravi i živi bili

Name

Zijah

31.10.2022 16:14

Poruka je na mjestu ko se sa njom nađe

Name

Toni

31.10.2022 15:55

Sve sto vladajuca struktura kaze za druge, to se nece brojati u klevetu, a sto njima nedaj boze neko kaze da kradu, pa i izbore i da nemilice trose narodne pare ( Dodik oko 56 miliona predvidjenih godisnje) e to ce biti kleveta. I ova glupost ce im proci. Zivi bili pa videli.

ODGOVORITE
Name

Milija

31.10.2022 16:04

Znaci covek uvodi teror!to je to

ODGOVORITE
Name

Jovan

31.10.2022 16:08

Vrijeme je I bilo !

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac Jovan

31.10.2022 17:46

Šta,da crkne ovaj lopov.Pa jeste vrijeme je.

Name

Бањалучанин

31.10.2022 16:08

Зашто је проблем да постоји одговорност за јавно речену неистину? Садашњи закон допушта сваком да криминализује оног кога жели без доказа и да зато не одговара.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

31.10.2022 17:09

Nije problem, krećemo od Baje, je li javno rekao da prisluškuje Opoziciju, ako je lagao, treba ga kazniti, a i, ako je stvarno prisluškuje, opet ga treba kazniti, jer je to protivzakonit ! Znači , što bi rekao "Hamo": "Sine Dino, sve ti je to sranje" !

Name

Rebanjalucanin

01.11.2022 02:35

Pa prvi je Baja, rekao Stanivukovicu, da je pobacaj da je nedonsce jel to kleveta

Name

eRO

02.11.2022 08:06

Je li lazna vijest 50 britanskih obavjestajaca?Hoce li ko odgovarati za to?

Name

Cccc

31.10.2022 16:12

A narod i dalje ćuti..... Kao i na sve ostalo.... Narod je postao šuplja ljuštura bez vlastite volje.... Ubio diktator u pojam ili je narod izvršio kolektivno samoubistvo vlastite svjesti.... Ovaj radi šta hoće i kako hoće i dalje ššššššš narod njem

ODGOVORITE
Name

Slazem se

31.10.2022 16:14

Treba to uvesti i odmah djelovati. Prvi koji klevece je upravo onaj koji predlaze zakon. Posto spominje Eu stndarde predlazem da Europol kontrolise i da se kaznjavaju svi koji sire lazi i klevetu

ODGOVORITE
Name

BoracRS

31.10.2022 16:18

Hoće li usvojiti zakon protiv laganja jer ako ga usvoje Burle će najmanje sto godina na robiju koliko je lagao i dalje laže.

ODGOVORITE
Name

055

31.10.2022 16:19

Zausta ovi njegovi savjetnicj tipa Kovacevica,Ćeranics,Galijasevica,Kesica i drgih hohstaplera osvjedocenih manipulanata doveli su Dodika do ludila i sprdnje jer prateci njihove "savjete"lupeta gluposti i blamira se sve vise i vise!

ODGOVORITE
Name

Ich

31.10.2022 18:01

Zaboravili ste celavog..tacno sam isto pomislio, vode ga budaletine u propast

Name

Ana

31.10.2022 16:22

A jel zabrana i onih aplikacija preko kojih konunicirate vi "cestiti", jer samo vi znate sta se tim pitem komunicira....

ODGOVORITE
Name

Tako je

31.10.2022 16:24

Stvorili ste ZLO iz dobrih namjera.

ODGOVORITE
Name

Laku noć

31.10.2022 16:38

Džaba pišete, komentarišete, ma koliko bili u pravu, kad unatoč svemu on i dalje godinama opstaje i radi kako hoće. Nije problem u njemu, problem je u narodu. Narod dozvoljava da ga se jaši kako ovaj hoće. Prema tome, laku noć.

ODGOVORITE
Name

Dobro Sad

31.10.2022 16:43

A šta ste očekivali od "reformisanih komunista", oni ne znaju drugačije ! Bitno je zaštititi "mukom stečeni" kapital ! Samo kod nas komunisti imaju kapital, ne daj bože da neko iznese neku "laž" vezano za to ! Sreća da nemamo More i Ostrva, oni bi i "goli otok" oformili ponovo ! Kao što reče jedan naš proslavljeni Umjetnik : "kao govna kroz kanalizaciju, plivaju komunisti kroz privatizaciju" !

ODGOVORITE
Name

Petar

31.10.2022 17:09

Slažem se ja da bolesni vođa svojim slijepim slugama naredi usvajanje bilo kakvog zakona samo da taj zakon bude jednak za mene i za njega. Nije kod nas najveći problem širenje bilo kakvih vesti preko društvenih mreža, veći problem je institucionalna zaštita kriminala i nemorala i zastrašivanje građana koje režim ocjeni za nepodobne.

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.10.2022 17:57

Ne paše tebi jadu jadni i bolesni ti kleveces i ujedas kao besan pas.Ajde barem otidji neka te cijepe protiv besnila

Name

Cviko

31.10.2022 17:23

Zakon je neophodan da se zaštiti lik i djelo "velikog vođe" poslije toga ide nošenje štafeta i slava u čast Milorada!

ODGOVORITE
Name

Stefan

31.10.2022 22:43

Bravo.

Name

Ero

02.11.2022 08:09

Napisace pripovijetku,kako je bio general,kako je kao mali cuvao koze,bio bos,a onda ozbiljnim zalaganjem stekao fakultetsku diploma,pa u ratu bio general,pa da ga je spasio cuko of minobacacke ganate...Sve mi lici na jednog autokratu otprije... :D

Name

Goran

31.10.2022 17:29

50 godina unazad je dobro da se vratimo. Tada je bila jugoslavija. Sada smo 200 godina unazad sa vama i vama slicnima.

ODGOVORITE
Name

Vulin

31.10.2022 17:40

Bravooooo, to je ono sto treba da nas dovede u red a ne da demokratijom smatramo da mozemo da lupetamo sta nam padne na pamet.!! Tako da smo postali doktori nad doktorima, pravnici nad pravnicima, sve mi znamo a neznamo kako da ucinimo zivot boljim i sve nam krivi lopovi, mafija, politika . Bravoooooo..!!!????

ODGOVORITE
Name

dr profesor kup.diploma

01.11.2022 07:23

Velis tako!!!!Pa zar nismo vidjeli od visih i najvisih ljudi,da to tako treba!!!Omalovazavati,prjetiti ,vulgarne rijeci u obracanju koristiti,izigravati slovo zakona tj materijalni sustini fotmslno pokrivati papirima!!!!I sta sad????Sad kad je zazivjelo ,sad samo u Zakon treba naznaciti da se sve odnosi na one koji ne podrzavaju VLAST!!!

Name

ispravka

01.11.2022 09:11

Materijalnu sustinu(kradju ,pronevjeru)formalno pokrivaju papirima(dokumentaciom koja je u skladu sa zakonom ili procedurama)

Name

Istina

31.10.2022 17:42

Ako je neko klevetao i lagao onda je to Mile Dodik

ODGOVORITE
Name

Tu

31.10.2022 18:17

Spava mile spava mile i njegovo pile

ODGOVORITE
Name

Tu

31.10.2022 20:06

Tako je boli Mileta uvo za tupana i glupana

Name

Zvornik

31.10.2022 19:30

Jel moguće da svi diktatori padaju sa vlasti na isti način

ODGOVORITE
Name

39065927

31.10.2022 19:52

Prilagodi ti ovu državu prema evropskim platama

ODGOVORITE
Name

Idealno

31.10.2022 20:44

Ovo je ciljano na Bn televiziju... To je izjavio dva dana posle izbora na K3 tv Prnjavor...

ODGOVORITE
Name

БЛ

01.11.2022 04:42

Миле фашиста може наметнути закон о клевети, али о клетви не може.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

01.11.2022 06:13

Cilj donošenja ovakvoga zakona je pokušaj vlasti da maksimalno ogranići i zabrani pravo na slobodno mišljenje pojedinaca, i slobodu i nezavisnost media u RS. To znaći da nam predstoji potpuno ukidanje demokratije, i cenzura slobodnih medija, a uvodi nas u apsolutnu diktaturu režima, slićnu onima iz ere komunizma, tipa recimo Rumunije i Ćaušeskua, samo nam još fali nešto po ugledu na Sekulitate, ali otom potom! Ko se sjeća tz. verbalnog delikta iz ere komunizma? Ovaj zakon ako se usvoji biće rađen po istom principu, ako recimo kažete da je veliki vođa kriminalac i diktator, slijedi krivična prijava, ekspresno suđenje, i naravo zatvor!! Glasali ste za ovu vlast?? Super, glasajte opet!!

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2022 07:35

Pa ovaj Zakon ce proci !!!I treba!!!Ocito je da EU ne zeli ovaj prostor u svoje redove!!!!Zar bi ovi i ovakvi izbori i Izborni Zakon prosao da neko ovaj teritori zaista zeli pridruziti!!!Pogotovo sad u ovakvim okolnostima u EU,njih uopste ne interesuje ovaj prostor u regulativnom smislu!!Ovaj zakon ,uz materijalnu stimulaciju samim predstavnicima medjunarodnih organizacija, ce sigurno proci!!!A sto je na neki nacin i normalno ponasanje od Vlasti ,al nije od EU i ostalih uticajnih svjetskih rezisera!!!

Name

Želimir

01.11.2022 15:00

Mile zna rabotu.

ODGOVORITE