Koliko mladoženja u Srpskoj je uzelo ženino prezime?

Da se sve više mladoženja prilikom sklapanje braka odlučuje da svoje prezime zamjeni prezimenom nježnije polovine pokazuju i činjenica da je u toku prošle godine u Republici Srpskoj u 23 slučaja sklapanja bračne zajednice došlo do promjene prezimena.

Republika Srpska 20.10.2022 | 17:20
Koliko mladoženja u Srpskoj je uzelo ženino prezime?

Naime, u tradicionalnim društvima je ustaljena potreba da žena prilikom udaje treba da preuzme muževo prezime jer činom braka ona stupa u suprugovu porodicu, ali sve češći su slučajevi u kojima muž uzme ženino prezime.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz Republičkog zavoda za statistiku (RSZ)  u toku prošle godine sklopljeno je 5.530 brakova, a u 23 slučaja je mladoženja je prekrišio tradiciju i preuzeo ženino prezime umjesto svog.

Kako ističu, postoje i rijetki slučajevi gdje se mladoženja odluči da pored svog prezimena zadrži i ženino.

"Kada je u pitanju prezime nakon zaključenja braka, u toku prošle godine svoje prezime zadržalo je 5.504 mladoženja, a  u tri slučaja mladoženja je na svoje prezime dodao od nevjeste", navode iz RSZ.

Ivan Šijakovć, sociolog, za "Nezavisne novine" ističe da se u budućnosti može očekivati da se ovakav trend nastavi pa čak i poveća.

"Smatram da u budućnosti možemo očekivati da se ovaj trend nastavi, odnosno da će veći broj mladoženja  uzimati ženino prezime, pa čak mislim da će doći i to toga da mnogo veći broj njih uz svoje prezime uzima i ženino", rekao je Šijaković.

Prema njegovim rijačima, za ovakve slučajeve postoji više različitih razloga.

"To je dvostruko uslovoljeno, jer je naša tradicionlana patrijahalna kultura dosta oslabila proteklih godina. Nekad je bilo nezamislivo i nečekivano da u jednoj balkanskoj porodici mladoženja svoje prezime zamjeni ženinim, a sada to postoje nešto sasvim normlano", rekao je

Šijaković, dodajući da se balkanska kultura dosta transformisla i da ovakav podatak ne treba predstavljati iznenađenje. 

"Još jedan bitan razlog jeste taj što se način iskazuje ravnospravnost između supružnika, kao i sama vernost ali i uzajamno poštovanje", rekao je Šijaković, dodajući da ovo pojačava povezanost između bračnog para.

Kako je rekao, mnogi muškarci se za promjenu prezimena prilikom vjenačanja odlučuju zbog koristi.

"Dosta mladoženja se za promjenu prezimena odlučuje iz lične koristi. Ukoliko je njihova patnerka ima bolji ugled i uticaj mnogi od njih žele isto, jer oni nemaju taj ugled i samim tim kada svoje prezime zamene njenim oni odmah dobiju sve što njihova žena već ima", zaključio je Šijaković.

(Nezavisne  Foto: SHUTTERSTOCK)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Šijakoviću

20.10.2022 16:44

Kad je to normalno nikad nije kasno ni da ti svoje prezime zamjeniš ženinim kad ti je to već normalno

ODGOVORITE
Name

Re

20.10.2022 17:32

A zasto bi to uradio? Ne vidim razlog za toliko cudjenje... U svijetu su istospolni brakovi odavno normalni, pa ne vidim razlog da i uzimanje zeninog prezimena bude toliko cudno.... Covjek fino objasnio da se to radi iz koristi... I vjerovatno to i jeste osnovni razlog... Ko je tim muskarcima kriv sto su manje uspjesni od svojih zena ????

Name

Istopolni su

21.10.2022 17:33

Takodje iz koristi. Neki su ostali bez traficionalnog partnera i potodice ganjajuci karijeru i matetijalno a neki opet lupezovali i da se matetijalno obezbjede pogotovo za starost. Ima ona stara izreka "sto u carice to i u magarice" sada bi se moglo dodati i "sto u cara to i u magarca"....

Name

T39842288

21.10.2022 08:15

Muški se žene a žene udaju, eto došlo vrijeme takvo da je sad obrnuto

ODGOVORITE
Name

Glupost je uopste...

21.10.2022 08:22

Stupati u brak. Kao da se nemoze zajedno zivjet bez papirologije. Nista to nikom neznaci ko cije prezime uzima... vrijeme obicno pokaze sta je smisao sklapanja braka.... sklapanje braka je samo profit za institucije i nista vise....

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.10.2022 09:06

Ima i treći razlog, naši kriminalci koji operišu na zapadu. Kada "zagade" svoje prezime i prodaju kroz razne evidencije i banke podataka pokušavaju na taj način da si stvore neku vrstu novog identiteta.

ODGOVORITE