Gljivama otrovano više osoba u Doboju i Banjaluci

​Trovanje gljivama regitrovano je ovih dana u Banjaluci i Doboju.

Republika Srpska 05.10.2022 | 22:24
Gljivama otrovano više osoba u Doboju i Banjaluci

Četvoro pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju - gljive da beru samo oni koji ih dobro poznaju.

Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume Srpske prepune su gljiva, među kojima je u ovom periodu najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

"U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro", rekla je doktorka u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjaluci.

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije - prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri časa od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banjaluke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporučuje izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

"Za nadraživanje se može popiti i mlaka-slana voda. I odmah se javiti ljekaru. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest časova", naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke - crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 odsto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele - imaju bijele listiće i bijele stabiljkice.

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuealni divlji šampinjoni vrlo često miješaju sa bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

"Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti", pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na pijacama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebalo da dobro poznaju ono što beru, kupuju i jedu.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gligor

05.10.2022 21:19

Svi postali gljivari,pomodarstvo je ici u gljive.

ODGOVORITE
Name

Sumar

06.10.2022 03:44

Sad kad prodju izbori nedajte vise narodu ni gljiva ubrati ,sve zabranite i oporezujte pljackarosi jedni.

ODGOVORITE
Name

Gljive

06.10.2022 04:36

Neka ne beru oni koji se ne razumiju u to, i problem će biti riješen!

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.10.2022 05:17

Sve su gljive jestive, al neke samo jednom.

ODGOVORITE
Name

Da Da

06.10.2022 07:41

I od jestivih gljiva možete da nastradate, ako ih kombinujete sa malo većom dozom alkohola, gljive i alkohole se ne slažu nikako !

ODGOVORITE
Name

Dada2

06.10.2022 09:36

Alkohol nikako nije dobar! Treba ga zabranit totalno!

Name

BB

06.10.2022 08:36

U principu, svaka gljiva je jestiva jednom.

ODGOVORITE