Pred izbore iz budžeta podijelili 278 miliona KM

U protekla tri mjeseca Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježio je preko dvije hiljade primjera korišćenja javnih sredstava za izbornu promociju, a Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) upućene su i prve prijave zbog ove pojave koja je zabranjena najnovijim izmjenama Izbornog zakona.

Republika Srpska 29.09.2022 | 12:00
Pred izbore iz budžeta podijelili 278 miliona KM

Prijave se najviše odnose na zloupotrebe događaja javnih institucija na kojima su pojedini kandidati vodili izbornu kampanju, a koliko je ova pojava rasprostranjena pokazuje podatak da su se na 76% od 532 ispraćena javna događaja pojavili kandidati na izborima.

"Dvije prijave se odnose na gradonačelnika Zenice koji je tokom službenog predstavljanja nove autobuske linije građanima držao predizborni govor, dok je na otvaranju novog igrališta nakon službene ceremonije i fudbalskog turnira nastavio sa predizbornim skupom i koncertom na kojem su predstavljeni kandidati njegove liste", saopšteno je iz TI.

"Zbog sličnog slučaja prijavljen je i gradonačelnik Laktaša koji je organizovao svečanost povodom otvaranja infrastrukturnih radova gdje su grad i SNSD navedeni kao organizatori događaja. HDZ je prijavljen jer su funkcioneri ove stranke tokom službene posjete bolnici u Novom Travniku nosili stranačka obilježja", dodali su iz TI.

Takođe, CIK-u su prijavljeni i slučajevi korišćenja opreme javnih preduzeća u kampanji, a izdvajamo primjere iz Drvara gdje je JP "Elektroprivreda HZ HB" postavljala predizborne plakate SNSD-a dok je na kotlićijadi u Derventi koju je organizovala ova stranka, korišćeno vozilo vatrogasne jedinice u Derventi.

"PDP je prijavljen zbog zloupotrebe gradskog bilborda na koji je postavljen plakat koji promoviše gradonačelnika Banjaluke i kandidata te stranke, a kojim se građanima obećava besplatna legalizacija objekata. Zbog slične situacije prijavljen je i direktor UKC-a RS nakon postavljanja nekoliko desetina bilborda sa njegovim likom u kojima se promoviše RTRS-ov film „Od vizije do pobjede“, stoji u saopštenju.

CIK je, kako kažu, ipak odbacio ovu prijavu jer se UKC izjasnio da nije platio bilborde nego da su svi oni donirani od tri kompanije koje pružaju usluge ove vrste oglašavanja.

Takođe, prijava je odbačena i u kontekstu preuranjene kampanje uz objašnjenje da ne sadrži predizbornu poruku koja bi mogla uticati na birače, iako je iste slučajeve CIK kažnjavao u prethodnom periodu. Zbog toga je TI BiH ovaj slučaj prijavio i u kontekstu Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Nažalost, ono što TI BIH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a odnosi se na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom.  

"U protekla tri mjeseca kroz jednokratne pomoći različitim kategorijama stanovništva, po podacima TI BIH, podijeljeno je 278 miliona KM, a od najnovijih primjera izdvajamo pomoć Vlade FBIH u finišu kampanje svim nezaposlenima od po 100 KM, jednokratnu pomoć svim radnicima Željeznica FBIH od po 800 KM, kao i dvije nove tranše po 100 KM svim borcima i mladima u Republici Srpskoj. Predsjednik SNSD-a je čak na jednom od predizbornih skupova direktno priznao da se ovaj novac daje zbog izbora, što je takođe prijavljeno CIK-u u kontekstu zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe", ističu iz TI.

Troškovi izborne kampanje

TI BIH je objavio i rezultate monitoringa troškova izborne kampanje, koji pokazuju da su stranke u prve tri sedmice kampanje potrošile oko 9,6 miliona KM. Ovaj iznos potrošen je na bilborde, reklame u medijima (televizija i štampani mediji), fejsbuk oglašavanje i predizborne skupove, a ubjedljivo najveće iznose potrošili su SNSD (1,6 miliona KM) i SDA (1,5 miliona KM),  zatim slijede PDP i SDP koji su na kampanju do sada potrošili po 600 hiljada KM.

Ovi iznosi nisu konačni, jer nisu uključeni troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u ovoj posljednjoj sedmici izborne kampanje, kao ni drugi oblici oglašavanja koje TI BiH nije pratio, ali se već sada može reći da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja u BiH, jer po podacima CIK-a stranke nikada nisu prijavile veće iznose.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

borik

29.09.2022 11:03

Imam 43 godine , radim u realnom sektoru i nista nisam dobio, nije mi zao . ...I da jesam dobio njihovu crkavicu , ja i moji glasamo protiv ove gamadi sto je na vlasti .

ODGOVORITE
Name

Zvornik

29.09.2022 12:07

Zbogom kreteni, Mirko i Jelena ima da se ogule dok stabilizuju stanje u budzetima i republici. Dosta nam je kreteni vasih kradja i mafija.

Name

Mirela

29.09.2022 12:32

U ovoj drzavi jedino TI vrijedno radi. Respekt!

Name

Tihi

29.09.2022 12:48

Neznam samo kako uopste neka budala moze i da glasa za ovaku gamad kao ove na vlasti ..iz budzeta kradu i placaju Cecu i onog dobila Lukada da pjevaju 20 hiljada evra a kada treba nekom ratnom vojnom invalidu 200 maraka da protezione onda nemaju ,uzas da nemoze gore

Name

Vazno!!!

29.09.2022 17:00

Najvažnije je da znate da niko ne može znati za koga ste glasali. Posljednjih dana ljudima je prijećeno da će se pratiti za koga su glasali putem serijskih brojeva na glasačkom listiću. Treba im reci da nasjedaju na te priče jer ne postoji nikakva mogućnost da se ovaj broj poveže sa biračkim spiskom. Ne dozvolite da vas bilo ko ucjenjuje! Glasanje je potpuno tajno! Obećajte slobodno, a glasajte po ličnoj savjesti!

Name

borac

29.09.2022 17:07

Bravo hrabri covjece!!

Name

Re

29.09.2022 17:23

Pitam se koliko su oni ugradili svoje apetite u ovaj kredit koji ćemo mi vracati

Name

KAMELEON

29.09.2022 11:06

KREDITE CEMO VRACATI MI A ONI TIM PARAMA KUPUJU JOS 4 CRNE I ZALOSNE VLASTI PO NAROD. 100 km(karton ulja i vreca brasna) zar nas obraz i buducnost nase djece vrijedi toliko. NJIHOVA DJECA MILIONERI.

ODGOVORITE
Name

Građanin

29.09.2022 11:06

Narodnih para! Kupuju Vas vašim parama ...fini neki ljudi!

ODGOVORITE
Name

Porijeklooo novcaa

29.09.2022 11:12

Debeloo istraziti porijeklooo novcaa!!! I sve rasipnike pred zakon za sve jednak! Za ponizenjeee narodaa!!!! Sve kategorije stanovnistva su ponizene do dna i idpod! Najpre opljackanee pa onda potplacenee !! Strasnoo zloo nevidjeno! Obespravljene potkivati na najbrutalniji nacin sa 100 kM pa njihovi psi trose dnevno te novce a tek budzet vozni park kbezbedjenjs koja ne sluze nicemu zastrasivanju naroda ruznoo za pogledati kvazi politicari lazni nacionalisti korumpirani sa platama i privilegijama za ginisa napravili sirotinju id naroda i srbe milionerima i milijarderimaa rodbinuu kumove podobnee itd zlooo 21 vijeka

ODGOVORITE
Name

Mungos

29.09.2022 12:09

Te novcane kazne cika su smijesne na toliki opljackan novac od gradjana. Kaznite nekog konkretno sa izbacivanjem sa izbora pa ce drugi dobro razmisliti prije prevare

ODGOVORITE
Name

Xx

29.09.2022 13:24

To su oni pokrali podjelili između sebe

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

29.09.2022 13:42

To je ništa, samo mi da pobijedimo sve ćete vratiti za 6 mjeseci

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

29.09.2022 14:07

Sve je to oteto od naroda, niko ne daje svoje...manji dio podijele, veći dio uzmu sebi. Oteto - prokleto.

ODGOVORITE
Name

Progledali

29.09.2022 14:09

Dzaba dijele, zgadili su nam se sq pljqcjom, narkomanstvom i podjelom srba. Podjelu medju ljudima vam becemo nikad oprostiti. I Tito he bio hrvat i podijelio srbe na dvije vojske.

ODGOVORITE
Name

bole

29.09.2022 14:12

Masala samo dijelite sebi dijelite ko da ste vi zaradili bando svi od reda

ODGOVORITE
Name

Boris

29.09.2022 14:33

Samo da Jelena, Mirko i Vukan pobjede, vjerujem da će krenuti na bolje

ODGOVORITE
Name

Вјекослав

29.09.2022 14:49

Колико су прихода убрали од ПДВ- а ,све што је поступило им се дупло врати кроз ПДВ у буџет.Зато нису смањили акцизе.Боли њих ухо за грађане,они нас купују нашом новцем а они што узму од кредита дају за своје плате и у прив.џепове.У памет се никад нам ништа нико џаба није дао.Све ће они нама наплатити

ODGOVORITE
Name

+

29.09.2022 14:52

KOJA BUDALA IM JOŠ MOŽE DATI SVOJ GLAS. ONI KOJI I SEBE ČUVAJU. NJIH JE MANJE. MI SVI NA IZBORE I GLAS ZA STRUČNE, OZBILJNE LJUDE : ŠAROVIĆ, JELENA,VUKAN I SA NJIHOVIH LISTA.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

29.09.2022 15:00

Oni su podlaci, neobrazovane hulje sa kupljenim diplomama, mračnom prošlosću uličara i robijaša, džeparoša, dilera i otimača dječijih patika, ali su im se jahte jako dopale, sviđa im se švedski sto i to da cijelu tortu stave pred sebe. Svjesni da se za sve ovo dobija - robija. Ovo su odlazeći polusvjetovi, nadam se poštenim izborima. Pozdrav za dobre ljude, bez obzira na vjeru, naciju u mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Paznja

29.09.2022 16:59

Radovic je lider u finansijskom sektoru i zna kako treba da podigne plate, penzije, invalidnine, socijalna davanja, boracki dodatak i ostala primanja nasih gradjana,te objezbjedi bolji zivot svima nama. Stoga budimo mudri i zaustavimo bahatu politiku ,nestrucnih i djaka ponavljaca koji nas trenutno vode. Na izborima je zabranjeno slikanje tako da ne treba da se bojite SNSD- ovca , i ostale pozicije glasajte za promjene, i nemojte se bojati da cete ostati bez posla Vi koji radite u drzavnom sektoru.

ODGOVORITE
Name

Borac

29.09.2022 17:41

Nisu oni nista nego narod.

ODGOVORITE
Name

XXXX

30.09.2022 07:50

Staste dali ovom narodu za svoje vladavine,nista sve sebi uzeli ocaj narod je gladan ,ja sa 40 godina radnog staza i starosti 65 godina imam 586,00 KM penzije jeli to zivot.Da sam sibice 40 godina prodavala imala bih vecu penziju,sram da vas bude.Neka Vas djavo nosi.

ODGOVORITE
Name

GLADNI BALVAN

30.09.2022 08:08

Kupovina glasova a posle izbora stari recept KO VAS J..... BORCI PEMZIONERI OMLADINO TREBA GLADNICIMA U BAKINCIMA

ODGOVORITE
Name

Martin

30.09.2022 09:57

Ne znam da li je narod shvatio da se na izborima glasa da bi političarima bilo bolje, a ne građanima ove zemlje. Ništa se neće promijeniti. Puno rada, a mizerne plate, sistemska korupcija, bijela kuga, iseljavanje u inostranstvo, katastrofalno školstvo i zdravstvo, migranti, bez novih investicija i investitora i novih radnih mjesta. Banana republika i to ti je.

ODGOVORITE