Saradnja Srbije i Kine kroz 10 godina je postala nebo i zemlja

U prostorijama Instituta za međunarodnu politiku i privredu održan je 26. septembra forum na temu “Doprinos Pojasa i puta unapređenju međunarodnih odnosa Kine i Srbije”. 

Srbija 28.09.2022 | 09:13
Saradnja Srbije i Kine kroz 10 godina je postala nebo i zemlja

Branislav Đorđević, direktor Instituta otvorio je forum stavljajući u fokus budući kongres Komunističke partije Kine.

“Tektonske promene se dešavaju u svetu. Videćemo kakav će biti doprinos Kine u toj novoj situaciji, a sve se očekuje od novog Kongresa Komunističke partije Kine, koji počinje 16. oktobra. Svet sada iščekuje rezultate Kongresa, jer će to kreirati naveliko budućnost čovečanstva i kako će se dalje razvijati ova situacija”, rekao je Đorđević.

Zajednička realizacija inicijative Pojas i put doprinela je da veze Srbije i Kine postanu čvrste i iskrene, izjavio je danas u Beogradu direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Nedeljko Tenjović.

"Za Srbiju je značilo da ostvari brojne ekonomske ciljeve, bolje se pozicionira u regionalnim i sveobuhvatnim medjunarodnim odnosima kao i za privrednu, infrastrukturnu, energetsku, naučnu saradnju. Srbija je posebno važan i pouzdan partner Kine i ovom delu Evrope i sveta", izjavio je on na otvaranju foruma "Doprinos Pojasa i puta unapredjenju medjudržavnih odnosa sa posebnim osvrtom na odnose Kine i Srbije".

Tenjović je istakao da će u budućnosti potpisivanje sporazuma o spoljnoj trgovini sa Kinom biti od posebnog značaja za unapredjenje odnosa.

"Vremenom su se odnosi dve države podigli na najviši nivo. Prema kriterijumima ukupne robne rauzmene kao i vrednosti našeg izvoza i uvoza u Srbiji su najveći kineski investitori kompanije Zidjin i Hestil", rekao je on i dodao da one danas najviše doprinose rastu BDP-a Srbije.

Jasminka Simić, načelnica spoljnopolitičke redakcije Radio televizije Srbije, koja od nastanka Inicijative “Pojas i put” prati njene aktivnosti, rekla je da je novi međunarodni poredak nastao Inicijativom po izvornim načelima Povelje Ujedinjenih Nacija i da predstavlja “win-win” situaciju za sve zemlje učesnice.

“Posle 2. svetskog rata Sjedinjene Američke Države sa zapadnim saveznicima stvarale su poredak institucije i norme koje su obezbeđivale njihov primat, međutim brojne krize i sukobi slabili su poverenje u zapadnu demokratiju, dok je rastao kineski alternativni model za društvene i ekonomske institucije, koji važnost pridaje društvenom blagostanju, miru i saradnji. To je ono što poslednje dve decenije privlači zemlje da traže članstvo ili da pristupaju u različitom svojstvu organizacijama na čijem čelu stoji Kina”.

Saradnik Instituta Danilo Babić, koji svoju doktorsku dizertaciju radi na temu infrastrukturnih projekata u okviru Inicijative “Pojas i put” na prostoru podsaharske Afrike, posebno se osvrnuo na pokušaje diskreditovanja projekata Kine koji su se pokazali od suštinske važnosti za prosperitet i boljitak životnog standarda u najnerazvijenijim zemljama sveta. 

“Ne mogu da kažem da ličimo na afričke zemlje, ali mogu da vidim sinofobične reakcije Zapada na ponašanje Kine koji se takođe prelivaju i na nas. Zgrada Afričke Unije koju je u potpunosti sagradila i platila Kina zapadni mediji predstavljaju kao “belog slona”, međutim ja to vidim kao simboličan i važan gest Kine za podizanje afričkog jedinstva i unutrašnju integraciju kontinenta“.

Katarina Zakić, naučna saradnica Instituta smatra da je Srbija iskoristila pun potencijal “Pojasa i puta”.

“Srbija je pametno izabrala infrastrukturne projekte u koje želi da investira i pametno smo razgovarali i pregovarali koji oblik kompanija bi trebao da dođe u Srbiju da investira i ulaže, tako da mislim da smo sa te strane to dobro iskoristili, a videćemo šta će i novi sporazum o trgovini doneti. Njega treba pažljivo odmeriti, šta je dobro i za jednu i za drugu stranu i onda pristupiti tome”.

“Ono što je pomoglo Srbiji jeste to da se razmatraju potencijali regionalne saradnje i unapređenja. Na neki način i Inicijativa “Otvoreni Balkan” takođe jeste deo te sveukupne saradnje, a kad imate Inicijativu kao što je ova, pojačan je broj bilateralnih susreta, a onda i multilateralnih sastanaka, čime se Srbija zbližava za veću saradnju sa drugim zemljama Inicijative Pojas i put”.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Alternatova ne postoji

28.09.2022 08:22

Zapad je prokockao svoju kartu. Zavadjanjem, silom otimacinom, pljackom resursa, prevarama, ucjenama, ubijanjem, razaranjem, ponizavanjem itd. po svjetu. Nakon svih tih pohoda onda trguje sa nasim suverenitetom, teritorijalnim integritetom, resursima, slobodom, pravdom i svim ljudskim pravima gradjana u tim drzavama koje su vecinom bacili u duznicko ropstvo i podanistvo.....

ODGOVORITE
Name

Alternativa...

28.09.2022 19:10

Šta pričaš ? Kakva si ti budala! Kina je najveca diktatura koja drzi 1,3 MILIJARDE ljudi u kafazu zvanom Kina! Kina je država od koje se moramo braniti svim silama!

Name

Procitao samo naslov

30.09.2022 20:46

Sa bih rekao "starica".Mislim starica.

ODGOVORITE