Novo zaduženje Republike Srpske za 48 miliona maraka

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je prodalo tromjesečne trezorske zapise u vrijednosti od 48 miliona maraka, uz kamatnu stopu od 1,21 odsto.  Još uvijek nije poznato za šta će novac biti namijenjen. 

Republika Srpska 21.09.2022 | 19:59
Novo zaduženje Republike Srpske za 48 miliona maraka

Nepunih mjesec dana nakon što se Vlada Republike Srpske zadužila za ukupno 80 miliona, stiže novo zaduženje u iznosu od 48 miliona maraka. Ekonomisti upozoravaju da je rast zaduženja, u periodu povećanih prihoda u budžet, izuzetno opasan.

„Mi imamo vlast koja ništa drugo ne radi nego nas zadužuje, proizvodi gubitke, proizvodi deficite i ne zna u tome da stane. Vlast koja ne zna da proizvodi, koja samo zna da troši i zaduživaće nas sve do naše potpune propasti“, smatra ekonomista Aleksa Milojević. 

Vlast je građane Republike Srpske kroz dvije emisije obveznica i prodaju trezorskih zapisa, samo u posljednjih mjesec dana zadužila za ukupno 128 miliona maraka. 

„Oni pričaju sa jedne strane da imaju likvidnost i ispunjavaju obaveze, a sa druge strane dug stalno raste. To vam je kao da imate jednu kuću u kojoj se domaćin svake sedmice zadužuje 5000 maraka i kaže ja ispunjavam svoje obaveze. Svi ljudi u Republici Srpskoj moraju znati da je to opasno, jer zaduženje raste, a imamo rast prihoda u budžet. Pitanje je gdje se troši naš novac.

Ono što možemo da kažemo jeste da ćemo mi nakon ovih izbora podvući crtu, da vidimo gdje je taj novac otišao i da kažemo svim korisnicima budžeta da ćemo mi napraviti budžet koji se neće zaduživati. Nećemo zaduživati naše građane, a imaćemo stabilne plate i stabilne penzije, sve ono što je u sklopu našeg programa“, poručuje Milan Radović, poslanik SDS-a u NS RS.

Republici Srpskoj sljedeće godine dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kritičar

21.09.2022 18:08

Kupi Dodik pare za oproštaj. Sve će to on odležati u Foči.

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.09.2022 19:00

Pa šta rade ti ljudi!?Koje je to zaduženje u zadnjih 6 meseci?

ODGOVORITE
Name

JohnDoe

21.09.2022 19:16

Prihodi su povećani, ali je budžet opet u deficitu

ODGOVORITE
Name

slovenac

21.09.2022 20:04

odnio dodik u rusiju

ODGOVORITE
Name

sve jasno

21.09.2022 23:02

Oni koi kupuju nekretnine od Beca do Kipra Vojvodine i Dedinja i Sankt Petersburga Z N A J U PRAVO STANJE DUGOVA I KREDITA a ne lazi koje iznose

ODGOVORITE
Name

Ja

22.09.2022 03:10

E pa Milokrade mislim da ti je ovo poslednje zaduženje jel to da napunite svoje i onako prepune džepove sve vam crno i prokleto bilo

ODGOVORITE