Džombić traži da se saslušaju Višković, Dodik i Cvijanović

Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske kojem se pred Okružnim sudom u Banjaluci sudi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, predložila je danas listu materijalnih dokaza, kao i svjedoka koji bi trebali biti saslušani u ovom slučaju.

Republika Srpska 20.09.2022 | 16:06
Džombić traži da se saslušaju Višković, Dodik i Cvijanović

Advokat Zoran Bubić, Džombićev branilac, predložio je imena 16 svjedoka, među kojima su najviši zvaničnici Republike Srpske (RS).

Među njima su aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, aktuelni, ali i bivši ministri energetike Petar Đokić i Željko Kovačević, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i drugi.

Prema Bubićevim riječima, radi se o osoboma koje bi trebalo da posvjedoče o okolnostima u vezi sa davanjem kredita kompaniji Energolinija iz Zvornika u iznosu od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM), kao i povezanosti te kompanije sa Aluminom, ali i o kasnijim transakcijama i odnosima između pomenutih kompanija i Vlade RS.

Odbrana je takođe predložila i veliki broj materijalnih dokaza, među kojima su dopisi i ugovori između pomenutih preduzeća, Investiciono-razvojne banke, Vlade RS, kao i sa Evropskom investicionom bankom, a zatraženo je i da Okružni sud naredi ekonomsko vještačenje u vezi sa kreditom.

Prethodno je tokom današnjeg ročišta završeno saslušanje i posljednjeg svjedoka optužnice, vještaka mašinske struke Cvije Šmanje, a koji je za potrebe javnog tužilaštva RS vršio vještačenje investicije (rekonstrukcija kotla i promjena energenta), za koji je Energolinija dobila kredit.

Šmanja je rekao da je zajedno sa još dvoje vještaka – od kojih je jedan ekonomske, a jedan mašinske struke – išao dva puta u Zvornik da na mjestu događaja pregleda pomenuto postrojenje, kao i da su dobili obilnu dokumentaciju, ali u elektronskoj verziji, te da nisu utvrđivali vjerodostojnost tih dokumenata.

- Jako je bilo teško procjenjivati vrijednost radova jer nije bilo uporednih podataka. Ovo je prvi takav kotao kod nas da je rađen, pa nismo imali sve informacije. Prilikom obilaska postrojenja i kotla broj 4, koji smo vještačili, dobili smo informaciju da su oni isto vršili rekonstrukciju kotla broj 3, te da imaju sve dokumente o toj investiciji. Mi smo tražili da nam dostave i te dokumente da bismo mogli da uporedimo, ali nam to nikada nisu dostavili - izjavio je Šmanja.

Na brojna pitanja tužioca kada je riječ o finansiranju rekonstrukcije kotla, kao i da li je novac namjenski potrošen, Šmanja je govorio da nije kompetentan da odgovori na ta pitanja jer on nije vještak ekonomske, već mašinske struke.

Ipak, kako je navedeno u nalazu vještačenja, iznos fiktivnih faktura je veći od dva miliona maraka.

Isto tako, dodao je Šmanja, prema procjeni koju su oni napravili, za porebe rekonstrukcije kotla potrošeno je oko 13,5 miliona maraka, ali postoji mogućnost i da je sada uvećana cijena tog kotla.

- To je vrlo kompleksan posao, pa postoji mogućnost uvećanja i da vrijednost kotla može biti mnogo veća od ulaganja. To se može posebno sada vidjeti kada su skočile cijene energenata - dodao je Šmanja, ali uz napomenu i da su vještačenja određivali prema cijenama repromaterijala, kao i rada, koje su bile u tom trenutku, dakle 2012. godine.

Dodao je i da je bilo tzv. "naduvavanja" cijena pojedinih dijelova.

- Ako pogledamo, na primjer, šarafe, to jeste zavrtnje i koliko oni koštaju, oni su bili skuplje plaćani možda čak i 10-20 puta. I tako dalje. Nije bilo nekih realnih cijena. Koristili smo precizne formule za izračunavanje tih dijelova. Na primjer, cijena čelika u tom trenutku je bila stabilna - dodao je Šmanja.

Tokom saslušanja svjedoka od odbrane, Šmanja je rekao da se on ne nalazi na listi licenciranih vještaka u Republici Srpskoj, ali i da ne zna da li se na listi licenciranih ustanova nalazi zavod za sudska vještačenja u Novom Sudu, u kojem je on zaposlen.

Saslušavanjem Šmanje završeno je izvođenje dokaza Tužilaštva.

Javno tužilaštvo RS optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko Investiciono-razvojne banke RS odobren zvorničkoj firmi Energolinija.

Suđenje Džombiću nastavlja se 17. oktobra

(BIRN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

BL

20.09.2022 14:08

Da da

ODGOVORITE
Name

Borac

20.09.2022 16:24

Trazi da se svi lopovi okupe u jednoj prostoriji.

Name

nisu valjda..

21.09.2022 05:11

..baja i ona plavuša umiješani u mutne stvari

Name

Srećko Šojić

20.09.2022 14:28

Kad sudija vidi u sudu veće lopove od njega, možda i ne osudi čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.09.2022 14:46

Šatorski pjevač dizao kredite pozajmljivao i na kraju sve na Džombića svalio. Tako je sve i Bobaru napravio. Kakva je to gnjida od čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Bravo Kiki

20.09.2022 15:26

Kako ti to znas ?

Name

Ipe

20.09.2022 17:04

Dodik nije ništa potpisivao,samo je naređivao usmeno svojim poltronima koliko i kome da pokloni narodnog novca.ništa čudno i danas to radi,samo najavi u medijima koliko kome para,a onda pijuni potpisuju i sprovode.Ćorka BAGRO

Name

Nostradamus

20.09.2022 14:50

Masinski vjestak ja ne znam da li je bilo zloupotrebe jer nisam ekonomski vjestak.Pa gospodine reci slobodno ja ne smijem da kazem jer bi imao problema i ne izbjegavaj odgovor.Tako ce ovaj Ekonomski vjestak da kaze eto ja ne znam da li je kupito toliko sarafa jer ja nisam masinski vjestak i da li su ti sarafi utroseni.

ODGOVORITE
Name

Sretko

20.09.2022 15:41

Kakav rad sve poštenjačine sve na odgovornost.

ODGOVORITE
Name

dado

20.09.2022 15:45

cim ih predlaze za svjedoke jasno je ko je u kolu i ko je kolovođa, zasto nije neki Marko, Slavko predlozen za svjedoke, ne, zna se ko vodi lopovluk

ODGOVORITE
Name

zocy

20.09.2022 15:45

nista nije ukradeno bez znanja velikog Baje

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.09.2022 17:34

E moj Dzombicu tek si onda donji

Name

Goran

20.09.2022 18:35

Haha. Odrukao ih.

ODGOVORITE
Name

Semberka

20.09.2022 18:46

Ovaj celo Dzombic he projektant svih prevara gradjana svih pljacki putem privatizacija Dobto je da je i njega neko potegao Znaci nema privatizacije ni jednog preduzeca a da instrukcije za to racunajuci koridt nije dso dzombic Ima mislim svoj institut inputdm njega nsplacuje svoje usluge

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.09.2022 05:55

ZNA DZOMBIC VRLO DOBRO KO ODGOVARA A TO JE ONAJ KO IZVRSAVA I POTPISUJE A NE KO PREDLAZE I NAREDNUJE.ONI SE SAMO MOGU SLATKO NASMIJATI U OVOM SLUCAJU.

ODGOVORITE
Name

XX

21.09.2022 06:52

A sta je sa hotelom na Jahorini? Dok se gradio tunel Stambulcic, 1 mikser betona je isao na tunel, 1 mikser naporedo na Jahorinu za hotel. To svi znaju. Samo tuzilastvo ne zna?

ODGOVORITE
Name

+

21.09.2022 12:01

SVAKO PUNOLJETAN, MORA DA ODBIJE NEZAKONITO NAREĐENJE. ZAŠTO SU RAČUNOVOĐE, SIROMAŠNE. NEĆE, DA RADE, KAKO NEPISMENI GAZDA, NAREĐUJE. VEĆ PO ZAKONU. A ONDA GAZDA NAĐE ONOG KOJI NEZNA ZAKONE I JOŠ VIŠE PLATI. TAKO SU NEZNALICE NAPREDOVALE KOD SNSD. SVAKO OD NAS ZNA TAKVIH MNOGO. Krajišnik.

ODGOVORITE