FR: "Spajdermen" u top formi u 61. godini

Alen Rober, koji se bavi penjanjem, poznatiji pod nadimkom "francuski spajdermen", popeo se danas na neboder od 48 spratova u Parizu, ispunivši cilj koji je sebi postavio kada je prošlog meseca napunio 60 godina.

Svijet 17.09.2022 | 18:48
FR: "Spajdermen" u top formi u 61. godini

Obučen u crveno, Rober je stigao do vrha zgrade Tur total enerži od 187 metara, koja se nadvija nad poslovnim kvartom La Defens u francuskoj prestonici.

"Želim da pošaljem ljudima poruku da imati 60 godina nije ništa. Još uvek možete da se bavite sportom, da budete aktivni, da radite fantastične stvari", rekao je Rober.

"Obećao sam sebi, pre nekoliko godina, da ću se kada budem napunio 60, ponovo popeti na tu kulu, jer 60 godina simbolizuje starosnu granicu za penzionisanje u Francuskoj i mislio sam da je to lep detalj", izjavio je Rojtersu.

Rober, koji je takođe želeo da iskoristi priliku za podizanje svesti o potrebi akcije protiv klimatskih promena, već se popeo na Total enerži toranj u brojnim prilikama.

Počeo je da se penje 1975. godine, trenirajući na liticama u južnoj Francuskoj i brzo je postao vrhunski penjač.

Od tada se popeo na više od 150 visokih građevina širom sveta, uključujući Burdž Kalifu u Dubaiju - najvišu zgradu na svetu, Ajfelov toranj i most Golden Gejt u San Francisku.

Više puta je hapšen, jer se peo bez dozvole.

Poznat je po tome da se penje bez pojasa, koristeći samo gole ruke, par cipela za penjanje i kesu krede u prahu.

Roberu ovakvi podvizi često služe za prikupljanje sredstava u dobrotvorne svrhe.

(Tanjug/ foto:

Komentari / 0

Ostavite komentar