Ponovo smo postali kolateralna šteta sukoba velikih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od izaslanika predsednika Francuske i nemačkog kancelara, Emanuela Makrona i Olafa Šolca, i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka dobio novi predlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM.

Srbija 10.09.2022 | 09:02
Ponovo smo postali kolateralna šteta sukoba velikih

"Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćijih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske , smatraju, pod jedan, da u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i da je važno doći do što bržeg rešenja“, istakao je on posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pod dva, kako je preneo, radi se o onome na šta je upozoravao pre šest meseci, a to je da su rekli da žele rešavanje ovih problema jer je Evropa u ratu, i mora da se brani. U skladu s tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem oni bi izbegli mogućnost, ili bilo bi im mnogo lakše, kako je rekao, da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnost, jer posle toga bi rekli da je postignut dogovor ako Krim i Ukrajina postignu dogovor, a bez toga ne može.

„Mi smo postali još jednom kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".

Vučuć je upozorio da Amerika naoružava region.

"Amerika će "za odbranu od ruske agresije" poslati oružanu pomoć Albaniji, Severnoj Makedoniji, tzv. Kosovu... Na spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija", kazao je Vučić.

Pod tri, kaže, kako mu je saopšteno Putin je podigao zavesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu - sa one gde ekonomija nestaje i ne postoji ili sa one uspeha gde su oni.

„Ukazao sam, a nisu bili nekorektni, već mislim da i oni znaju i razumeju, iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima, na podizanje nelegalnih baza specijalnih jedinica na KiM koje se sprovodi od 19. ili. 20 septembra prošle godine.

S tim u vezi je naveo da je u Bistrici završena u Zelenoj zoni baza, čija izgradnja je počela 26.februara, u Košutu je sprovedena prenamena objekta, u selu Banje su počeli radovi 26.februara, a u Gornjem Jasenoviku je baza u izgradnji.

Naglasio je da privatna firma na podrčuju opštine Zubin Potok, uzurpirajući srpsku imovinu, podiže bazu.

„Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja. Oni nemaju pravo na to jer po Članu 9.Briselskog sporazuma potpuno je jasno da specijalna jedinica kosovske policije pripada Direktoratu Sever, a o svim tim akcijama ne uključuju ni tu Direkciju, a ni Srbe, a moraju obavestiti i sva četiri gradonačelnika severa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode do administrativne linije sa Srbijom, a ono se nalazi na teritoriji opštini Zubin Potok.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili, pravna norma koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici. Reći će, kada ima kažete, da ste u prvu u pravu i da zato žele da se sporazum postigne što pre. Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost“, ukazao je on.

Rekao je da govore o tome da bi srpska crkva dobila posebnu zaštitu, kao da je nije imala pod Ahtisarijevom sporazumu, a o govore o srpskim opštinama kao da ih ima samo četiri, a imamo 10 na teritoriji celog Kosova.

„Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. Nastavićemo da razgovaramo“, podvukao je Vučić ukazavši da je imao jutros razgovor i sa mandatarkom i ministrima u tehničkoj vladi.

(Tanjug/ BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Istorija

10.09.2022 09:11

Pa normalno da je tako, uvijek je i bilo. Ko god misli da će Srbima pomoći Rusi ili nama Bošnjacima Turci grdno se vara, uvijek kroz istoriju mi smo im bili moneta za potkusurivanje, a na našu žalost tako će i ostati...

ODGOVORITE
Name

Y

10.09.2022 10:29

Da, ali kako mogu da nas natjeraju da ratujemo jedni sa drugima. Djeca sirotinje se međusobno ubijaju i nekako, tek kad prođe rat, shvatimo koliko smo glupi i izmanipulisani. Problem je što mi nemamo poštovanje ni sami za sebe, a kamo li za druge. Kad mi neko kaže skoro je bio rat, zgadi mi se. Treba držati do sebe. Komunizam je pokušao da izbriše identitet ljudi ovdje. To nije prihvatljivo. Ali da se pokoljemo svaki put kad to geopoetičke prilike "nalažu", to je nenormalno. I sada se isti narod ubija između sebe (Rusi u Ukrajinci), a SAD i EU šalju oružje!

Name

Doboj

10.09.2022 11:16

Samo treba otkantati taj bezobrazni zapad tj.ameriku. Neka ratuju kod svoje kuce!!!

Name

Veteran

11.09.2022 15:52

Ma kakva kolateralna steta - okrsaj tek slijedi.

Name

Miroslav

10.09.2022 10:16

Ma kakvi Rusi, natovci opet mesetare po Balkanu. Nikad im nije dosta tudje krvi, zlotvori. Pod izgovirom da su Rusi problem za Balkan, hoce da Srbija prizna teroristicku drzavu, na komadu svoje otete zemlje. Natovcima nikad dosta rata, ovaj u Ukrajini su planirali i sad ga vode, isto bi da naprave na Balkanu. Nije njima do mira, vampiri samo traze krv, da bi se nazderali. Ali bez obzira na natovce, KiM je nasa zemlja, privremeno okupirana, nikad nece biti priznato kao drzava od Srba. Nikada, nikada ....... .

ODGOVORITE
Name

Kurdija

11.09.2022 08:55

To licno ti zboris,,a znas da mora biti,i bice kako Amer i Svabo kazu.

Name

BL

10.09.2022 12:27

Bori se Vucic kao lav,ali je pitanje da li ce uspjeti popraviti greske svojih predhodnika

ODGOVORITE
Name

realnost

10.09.2022 13:28

Okrsaj ne neminovan, Albanci traze nemoguce!

ODGOVORITE
Name

+

11.09.2022 13:52

JUGOSLAVIJA JE, A NAJVIŠE SRBIJA IZGRADILI KOSOVO. IMALI SMO GODINAMA I SAMODOPRINOS. NIKAD IH NE PRIZNATI. AMERIKA I NATO, NEMAJU PRAVO DA SE MIJEŠAJU, JER I NE RAZUMIJU NAŠE ODNOSE. SAMO HOĆE KRV TUĐU. PREGOVARAČI, POMINJU TRI SRPSKE OPŠTINE, A IMA IH 10. I KAKO ONDA, DA ZNAJU DRUGE PODATKE. VUČIĆ SE BORI JAKO. ŠTA PREDHODNA VLAST NAPRAVI PROBLEMA SRBIJI. SAMO PREGOVORI SA PRIŠTINOM SU RIJEŠENJE. RS. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

+ 2

11.09.2022 17:13

Taj samodoprinos se odnosio i na pomoć Pravoslqvcima u bivšoj pokrajini "kim"! Pravoslavci su prodavali svoja imanja Albancima za velike pare i naseljavali se u uzu Srbiju, bivšu Jugoslaviju (pogotovo u BiH , po nalogu KP da se promjeni demografija) ili odlazili u inostranstvo!