Srbac: Džinovska školjka pronađena na Bardači

Bila je dugačka 180, a visine 100 milimetara, što do sada nije zabilježeno u ovom kraju. 

Republika Srpska 24.08.2022 | 14:51
Srbac: Džinovska školjka pronađena na Bardači

Čisteći ribarski revir Stublaja od  korova kako bi  zaštitio riblji fond  od manjka kiseonika u vrijeme ekstremnih vrućina, penzionisani ribarski radnik Dragoljub Lipovac iz Bardače pronašao je u vodi oklop džinovske školjke.

Bila je dugačka 180, a visine 100 milimetara, što do sada nije zabilježeno u ovom kraju. 

Riječ je o školjki  naziva  „Union tumidus“ čije stanište su, uglavnom, rijeke, riječni rukavci, kao i jezera i ribnjaci. Dobri poznavaoci ove vrste školjki, koja živi u slatkovodnim vodama, može dostići najviše 12 centimetara dužine, a pronadjeni primjerak je čak 6 centimetara veći. Boja je braon, pomalo zelenkasta sa žutim šarama.

„I do sada sam nailazio na školjke različite veličine, ali ovoga puta bio sam iznanadjen, jer je u pitanju pravi šampion medju školjkama“, kaže Lipovac, koji je veliki ljubitelj prirode.

Školjku će sačuvati kao suvenir.

Riječna školjka zahtijeva  čistiju vodu koja ima dosta kiseonika u odnosu na druge  vrste ovih školjki. Nažalost, danas je pred izumiranjem jer joj sve više prijeti zagadjenost  vode i neodgovorno ponašanje čovjeka.

(BN/S.K Foto: S.K.) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

T39842288

24.08.2022 17:02

To je bilo prelijepo mjesto, puno flore i faune dok nije došla crvena sekta i to sve uništila i posijala kuruze

ODGOVORITE
Name

Ribar

25.08.2022 05:27

Tako je, dok nisu privatiovali i posadili kukuruz, ribnjake unistili sve stoje valjalo unistili su. Daleko im kuca od nase djece