Embargo na rusku naftu duva cijene goriva i u BiH

 - Srbija će od 1. novembra biti pod sankcijama EU za rusku naftu, a to bi se vrlo lako moglo odraziti i na naše džepove, u smislu da dobijemo paprenije cijene na bh. benzinskim pumpama.

Republika Srpska 24.08.2022 | 09:54
Embargo na rusku naftu duva cijene goriva i u BiH

Taman kad smo pomislili da se konačno stišava talas poskupljenja naftnih derivata izazvan rusko-ukrajinskom krizom, za vlasnike automobila stiže nova, potencijalno loša vijest.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, naime, nedavno spomenuo da novembar za Srbiju donosi novi problem: sankcije na rusku naftu.

"Od prvog novembra nema više ruske nafte za nas", rekao je između ostalog Vučić.

Juče je stigla potvrda da će se to zaista dogoditi... Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, rekla je da će Naftna industrija Srbije od 1. novembra naftu morati da nabavlja od drugih snabdjevača na tržištu.

"Šesti paket sankcija EU predviđa zabranu uvoza ruske sirove nafte posle 1. novembra. Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti", rekla je Mihajlovićeva.

Bosna i Hercegovina je zavisna od uvoza goriva koje je gotovo u potpunosti proizvedeno preradom ruske nafte. Mi se, prema dostupnim informacijama, dizelom i benzinom snabdijevamo uglavnom iz četiri pravca: Hrvatske, Srbije, Italije te Grčke.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da naše tržište može iskoristiti novonastalu situaciju da opravda buduća poskupljenja.

"Ali, rano je govoriti o tome i mislim da se ovo ne može dovoditi u ravan sa nekim većim šokovima iz ranijih perioda kada govorimo o globalnim lancima snabdijevanja, posebno uzevši u obzir da ne ovisimo samo o jednom izvoru. Dakle, postoje alternative. Ali, moguće je da se ta situacija iskoristi da bi se blago digla cijena koja bi vjerovatno i vrlo brzo pala", rekao je Čavalić za "Nezavisne novine".

Prometnici su oprezni s predviđanjima, ali i oni poručuju da je sve moguće.

"Svakako, ukoliko dođe do prekida isporuka naftnih derivata i gasa u postojećim kanalima snabdijevanja, doći će do promjene načina dopreme i povećanja troškova, što automatski dovodi do povećanja ulaznih i maloprodajnih cijena", potvrdio je za "Nezavisne novine" Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da je država dužna da diplomatskim putem traži alternativne kanale kojima bi dopremala naftu, ali to ne radi.

"Diplomacija služi tome da nam osigura neki trgovački put. Cijena nafte na Bliskom istoku je poprilično stabilna, ali lanac distribucije mora osigurati država. Ali znamo da mi nemamo nikakve politike, da se institucije ponašaju neodgovorno", ističe za "Nezavisne novine" Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara.

(Nezavisne Foto: Ilustracija/Agencije) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

GTI

24.08.2022 08:12

Istrpicemo sve, samo da braca Rusi zavrse posao

ODGOVORITE
Name

Re

24.08.2022 09:11

Ceka te majkicka.

Name

Re

24.08.2022 09:13

Vučić je budala ,a braća Rusi luzeri.Uživaj u nadi

Name

Истина

24.08.2022 10:44

У овом се слажем с тобом, иако си очигледно бот или члан СНСД-а који органски не подносим.

Name

Tatar

24.08.2022 10:51

Ma daj j..o vas embargo pa jeste li normalni .Uvodite nekakve gluposti da oslabite i napakostiti Rusiji a u stvari pucate sami sebi i glavu

Name

Mik

24.08.2022 08:36

Evropljani su debili.

ODGOVORITE
Name

Šejtan

24.08.2022 08:42

Da pitam druga Milorada Dodika nešto poslovno .Ako mu ja prodam šljive za đedove rakije da li ja polažem autorska prava na tu šljivu ako je bude Milorad opet pekao..Znate ono ,ostavi kom,doda šećera i ponovo peče..Ako bude dvaput koristio moju šljivu onda je dužan da mi plati autorska prava na šljivu..Ako bude i treći put pekao opet treba da mi plati ..Iskoristava me...Šljiva je kao i pjesma..Mozda je bolje da ja šljivu izdajem .A kao singlice prodajem.M a otkud mi šljive.Nisam ja to nikad jeo..Jedino od nje nekad potegnem vatrene vodice.Vidim ljudi piju pa hajd može i šejtan..To su svakako šejtanska posla ko nije umjeren

ODGOVORITE
Name

re

24.08.2022 09:34

A što je prodaješ.Hrani krmad.

Name

Komina

24.08.2022 09:21

EU uvodi nama sankcije na Rusku naftu. Uvodite sebi pustite nas, mi nemamo nista sa vasim Ratovima i Sankcijama mi smo najebali na nasim ratovima i niko od vas nije uvodio sankcije ni Rusiji ni Turskoj ni Americi a ni EU. Pustite nas mi nismo u EU zašto nama uvodite sankcije. Baksuzi štampate Eure i Dolare i pomazete svoju privredu a nas zavijate u crno.

ODGOVORITE
Name

Komina za BN

24.08.2022 09:24

MOLIM VAS DA UVEDETE MNOŽENJE UMJESTO SABIRANJA NA KRAJU NAŠIH KOMENTARA DA BIH ISTI POSLALI. DA IZBJEGNEMO OVE NEPISMENE KOMENTATORE

ODGOVORITE
Name

Kukic.

24.08.2022 09:26

Pa mi vec 2 mjeseca ne dobijamo naftu iz Srbije. Tj dizel. Samo benzin. Nafta se dobija iz luka ploce . Valjalo bi da na Vasim portalima rade mozda novinari, a ne samo neki prepisivači.

ODGOVORITE
Name

Idealno

24.08.2022 09:38

Vučić najavio od prvog novembra nema ruske nafte u Srbiji, a ovi naši odma podigli cijene na pumpama... Pa kakve to ima veze sa nama, u Srbiji je svakako nafta skuplja nego kod nas iako ono imaju rafinerije. A kad upitaš vozača cisterne odakle vozi on kaže Rijeka, Ploče. Ovo je lopovluk kog nema nigdje u svijetu... Neka i dalje djeluje naj veći uvoznik i švercer naftni derivata, a to je Nestro, nek i dalje zarađuju na sirotinji, a sve uz odobravanje,, srbendi" iz vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ranko

24.08.2022 09:41

Samo da Rusija pobjedi i uništi nepravdu koja već decenijama vlada svijetom.

ODGOVORITE
Name

EU

24.08.2022 09:50

Kakve veze ni imamo sa ruskim embargom. Mi naftu dobivamo iz luka na Jadranu, dobavljaci su nisu iz Rusije. Mutez...krinka...laz.

ODGOVORITE
Name

Bojan

24.08.2022 11:38

Cijena za barel nije u KM vec u USD,koji je narastao od 10 Avg do danas za 8-- 9 pf.Do sada kada je dolar rastao i 3--4 pf,cijena kod nas na pumpama je rasla.tako ,za sada,sto je cijen goriva pala,pala je.

ODGOVORITE
Name

Laik

24.08.2022 13:06

Dolar je prešišao Euro, a Arapska nafta se plaća u Dolarima, a vi kako god hoćete !

ODGOVORITE