Blokiran Buenos Ajres: Protest zbog ekonomske krize

Hiljade nezadovoljnih Argentinaca blokirale su centar Buenos Ajresa tokom burnih uličnih protesta, zahtevajući od vlade da poveća plate i naknade za nezaposlene pogođene porastom troškova života i slabljenjem nacionalne valute pezosa.

Svijet 18.08.2022 | 10:03
Blokiran Buenos Ajres: Protest zbog ekonomske krize

Ekonomska kriza u toj latinoameričkoj zelji dovela je do toga da se broj siromašnih poveća na 40 odsto stanovništva dok se predsednik Alberto Fernandez bori da pronađe rješenja za galopirajuću inflaciju koja se kreće oko 70 odsto, prenosi Rojters.

Udarajući u bubnjeve i mašući zastavama sindikata i brojnih ljevičarskih grupa povezanih uglavnom sa Fernandezovim vladajućim peronistima, demonstranti su juče stigli do predsjedničke palate Casa Rosada i do zdanja Kongresa, nakon što su se kretali glavnim prestonim avenijama zaustavljajući saobraćaj.

– Ne možemo da nastavimo sa ovim nivoom inflacije jer svakodnevno gubimo dio naših plata – rekao je Pablo Mojano, šef sindikata CGT koji uglavnom predstavlja službenike vlade.

Cijene prehrambenih proizvoda se redovno koriguju kako bi držale korak sa galopirajućom inflacijom koja je samo prošlog mjeseca porasla za 7,4 odsto, što je najveći mjesecni porast u posljednje dvije decenije.

(Tanjug  Foto: JUAN IGNACIO RONCORONI/EPA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Abc

18.08.2022 08:29

Kakvo zlo vlada svijetom, zašto u Argentini ifnflacija? Sve krize su izmišljene od nekog zla koje vlada svijetom.

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.08.2022 08:57

Evo šablona kako se to radi.

ODGOVORITE
Name

demokratija

18.08.2022 09:51

Protesti radi nesposobnih i KORUMPIRANIH politicara.

ODGOVORITE
Name

+

18.08.2022 15:52

1. Narod na jednoj strani konopca. 2. Političari i korupcija na drugoj. = DEMOKRATIJA. a. NAROD RADI, STVARA DOBIT. b. Ovi pod dva troše. = KO JAČI, TOME "KOLAČ". ?.POŠTO NEMA DOVOLJNO DOBARA /više je onih što troše/ IZBIJAJU , Š T R A J K O V I, R A T O V I, ili DOĐE V I S O K I. .PREDSTAVNIK, da sve umiri. I N F L A C I J U JE proizvode propisima, da USMIJERE , u ONE OBLASTI, koje su u datom momentu zgodne za primijeniti. NARAVNO, PROTIV ONIH BR. 1. PA NEĆE SEBI. V L A S T JE BROJ 2. JA SAM OBILNI GRAĐANIN. O V O , neće niko iz Vlasti / grupe 2./ ObJasniti. JER, NEĆE SIJEĆI G R A N U NA KOJOJ STOJE. Volio bi da ovo postavimo pitanje: EKONOMISTI. JELENI, A MOŽE I CENIĆKI. Penzioner. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

+

18.08.2022 15:57

MOJE TUMAČENJE PRAVLJENJA INFLACIJE, /neko je to od Vas naglasio/ JE NA OSNOVU, ŽIVOTNOG ISKUSTVA. /Ekonomista, samouki u Penziji/. KRAJIŠNIK.

ODGOVORITE