Vlast koristi inflaciju: Porezi veći, narod gladniji

Vlast u Bosni i Hercegovini hvali se rekordnim prihodima od indirektnih poreza. Dok se državna kasa puni narodnim novcem, narod ne zna kuda njihov novac odlazi?

Bosna i Hercegovina 05.08.2022 | 08:13
Vlast koristi inflaciju: Porezi veći, narod gladniji

Rekordna inflacija donijela je i rekordne prihode od indirektnih poreza u državnu kasu.

U prvih sedam mjeseci ove godine, prihodi od indirektnih poreza u BiH iznose 5,53 milijarde maraka, čak 935 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Građani u neodumici, gde će njihov novac otići?

- Vlast ako nakuplja treba negdje da ulaže...inflacija je velika, cijene svako povećava kako želi, ja smatram da treba biti kontrola ipak treba to zaustaviti, jer plate I penzije to ne prate ...neko leži iza i ubire pare masovno, samo su neki od stavova građana Bijeljine i Banjaluke. 

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da ono što je najveća tuga što su građani taj novac kupovinom roba prebacili u Upravu za indirektno oporezivanje i ostali su bez tog novca. U prevodu država se bogati, a građani sve siromašniji.

I ne čudi, jer sa rastom cijena, rastu i porezi. 

Za jedan litar ulja PDV je u ovo vrijeme iznosio od 30 do 40 feninga, sada je od 0,75 do čak 0,90 feninga. Dakle, kada kupite 1l. ulja u marketu, automatski ste stavili skoro 1 KM u državnu kasu. Jer, građani tj. krajnji potrošači plaćaju PDV i od tog novca se puni državni budžet. 

Za sada je dio novca od budžetskih prihoda, otišao u jednokratnu pomoć stanovništvu i u Srpskoj i u Federaciji BiH, ali to je nedovoljno, smatra struka. 

- Kada bismo zamrzli nivo PDV na litru goriva, ne da raste proporcionalno porastu cijene, već da bude u fiksnom iznosu i kada bi uveli stopu PDV na osnovne životne namirnice, svako domaćinstvo bi svaki mjesec imalo tih 100 KM. Tako da bi to bio način da se dio tog novca vrati građanima, kaže Pavlović. 

Ima mnogo načina da se narodni novac vrati narodu, ali nema političke volje upozorava narodni poslanik Jelena Trivić. 

- Zašto nisu ukinute akcize, čime bi gorivo bilo jeftinije u prosjeku za 40 feninga, to bi značajno uticalo i na formiranje svih drugih cijena na čije formiranje utiče cijena goriva, dakle postojali su mehanizmi. Oni koji vrše vlast nisu učinili ništa da to spriječe, navodi Trivićeva.  

Cijene rastu, prihodi od indirektnih poreza se drastično povećavaju, a šta biva sa dobrim dijelom tog novca široj javnosti ostaje nepoznato. Sve su prilike da su u bh. društvu polupani lončići. Umjesto da vlast služi narodu – obrnuta situacija: narod služi vlastima.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dodoljub

05.08.2022 06:51

Narod nije gladan, Naprotiv! Svi rade., jedu i piju i lumpuju svakim danom. Svi voze auta na more ne ide samo ko nece. Nigde se bolje na uziva nego kod nas. Da se manje radi, a više ima!

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.08.2022 08:33

Da zato zbog tog silnog uživanja i lagodna života imamo minimalno10samoubijstava i ubojstava umiranje mladih ljudi egzodus mlađeg i srednjeg staleža širom sveta a kad pogledaš ovdašnjeg stanovnika vidiš da i medved ima bolje uslove.Sta je za tebe uživanje u dobar život ne znam ali iz tvog izlaganja vidim da ne znaš ni ti.

Name

Redodoljub

05.08.2022 09:15

Zivi se zato sto je rodbina u Evropi pa svaki mjesec stizu novci

Name

-Inksan-

05.08.2022 07:07

Cuj,mi mislili samo u Evropi inflacija :))

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

05.08.2022 07:08

Samo jos vecu zastavu ,Dodik da sasije i narod presrecan.

ODGOVORITE
Name

!

05.08.2022 07:49

Vlast koristi krizu a narod ne koristi mozak! I dok su oni sve bogatiji obični čovjek je sve siromašniji. Opet ćemo u oktobru sve zaboraviti prodati se za sitnu lovu,šatorsku predstavu,muzički spektakl u režiji velikog vođe,crte i ostale bratije a posle kukati kako nam je neko drugi kriv! A bahati papci I njima slični će biti još bogatiji a ti nesrećni narode bićeš još siromašniji. Ali nažalost dok je ovaca biće i vune!

ODGOVORITE
Name

Itd

05.08.2022 08:18

Nikad vise para i budjetu,a nikad bijedniji zivot nije bio.Narode glasajte vi samo za svoj tor pa ce vam jos bolje biti.Ovnovi zive u raskosi a ovce samo bleje.

ODGOVORITE
Name

Marko S

05.08.2022 08:27

Narod je gladan osim dobre hrane, gladan pravde, istine, zastite, pate za svojom djecom i unucadima. O kvalitetnom zivotu i kulturi da se i ne govori.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

05.08.2022 12:29

Vlast je prikupila veliki novac od akciza na gorivo, i PDV-a, i to će naravno biti potrošeno na finansiranje predizborne kampanje, stranačke derneke ispod šatora, praseći i jagnjeći asortiman, u ponudi gladnom narodu, koji će za 300gr.pećenja i poneku mlaku pivu, dati svoj glas, za dobrovoljno robovanje narednih ćetiri godine!

ODGOVORITE