Diplomatskom borbom uspjeli da PR odloži odluku

"Odlučnom diplomatskom borbom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda, naročito intenzivno u poslednja 24 časa, uspeli smo da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima", izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Srbija 01.08.2022 | 09:14
Diplomatskom borbom uspjeli da PR odloži odluku

On je izrazio nadu da je period ispred nas period gde ćemo u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja.

"Priština je i nakon ponoći nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument, to nije ispoštovano, razgovaramo sa Srbima na KiM, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, ali našem narodu je dozlogrdilo, niko ne moze više da trpi teror Aljbina Kurtija", rekao je Petković za RTS.

Petković je ukazao da je jasno da su Kurti i Priština želeli sukobe i naveo da su u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli stotine oklopnih vozila i "do zuba" naoružanih specijalaca Rosu, koji su, kaže, imali za cilj da tokom noći upadnu na sever KiM i obračunavaju se sa golorukim srpskim narodom.

Petković je naglasio da je situacija veoma dramatična i da je Beograd na to upozoravao nedeljama i mesecima unazad.

Na pitanje šta će sada učiniti Srbi na KiM i da li se dve strane vraćaju na pregovarački sto, Petković je odgovorio da je Beograd u stalnom kontaktu sa srpskim narodom, te ponovio da se ne može jednostrano, protiv-pravno primenjivati sporazum.

"To je onda kršenje sporazuma. Jedino mesto gde to možemo da rešavamo jeste Brisel. Spremni smo na dijalog i uvek insitiramo na dijalogu, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskom stolu", istakao je Petković.

Nakon što je Priština na mesec dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, Petković kaže da je Priština i nakon ponoći nastavila sa izdavanjem tog ulazno-izlaznog dokumenta.

"Budite uvereni da razgovaramo sa Srbima na KiM i da ćemo učiniti sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, jer dozlogrdilo je i našem narodu, niko više ne može da trpi Aljbina Kurtija", rekao je Petković, dodajući da Kurti "gazi sve institucije i ide u otvorenu institucionalnu borbu i svakodnevno nasilje prema Srbima".

Istakao je da je jučerasnje obraćanje predsednika Vučića bila molba da sačuvamo mir i stabilnost i molba Kvinti da "urazumi Kurtija".

(Tanjug/ foto: Printscreen/RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

01.08.2022 07:38

ALBANCI SU ISTO SRBI. KOSOVO I METOHIJA SU U SASTAVU SRBIJE. ZAR NJIMA NIJE JASNO, DA NEKA PRIZNANJA NJIH KRŠE MEĐUNARODNO PRAVO. I TAKO ĆE. V I J E Č N O OSTATI. BOLJE IM JE DA BUDU U DOBRIM ODNOSIMA. TO PODRŽAVANJE OD AMERIKE, NEĆE TAKOĐE, VIJEČNO TRAJATI.

ODGOVORITE
Name

++

01.08.2022 08:16

Prema podacima UNHCR-a, ukupan broj izbeglica s Kosova je 9. juna 99. iznosio 862.979 osobe, a prognani su u par mjeseci. Prognanim građanima su pogranične vlasti prilikom napuštanja zemlje oduzimale lična dokumenta i druge dokaze o državljanstvu, vršeći sistematsko brisanje identiteta. Masovna ubistva i sistemska silovanja jevojaka žena. Kakvo još uporište u međunarodnom pavu treba?

Name

Z

01.08.2022 08:19

Dobro.