Plenković: Do posjete će doći kada bude trenutak

- Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se večeras oglasio o zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i poručio da će do posete doći "kada bude trenutak".

Region 18.07.2022 | 22:05
Plenković: Do posjete će doći kada bude trenutak

Plenković je rekao da poseta Vučića ne može da bude privatna jer je to, kako tvrdi, "stvar koja ima svoje političke implikacije".

Obraćajući se novinarima nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a i nakon što je Vučić rekao da je tri puta tražio da poseti Jasenovac, a prvi put još 2. septembra 2021, Plenković je naveo da moraju da se provere navodi da je Vučić najavio posetu još u septembru prošle godine.

On je naveo da je Hrvatska nezvanično saznala da postoji želja Vučića da se dođe u nedelju, ali da nije bilo formalne najave.

"Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatna poseta. To je stvar koja ima svoje političke implikacije. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uslovi, možemo o tome da govorimo", rekao je Plenković, a prenosi Hina.

Plenković je reakciju iz Beograda nazvao "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i zvaničnika nego i medija, a za Hrvatsku tvrdi da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi da zarađuje političke bodove na ovoj temi.

On je dodao da zna za Vučićevu inicijativu da dođe u posetu krajem februara, početkom marta.

"U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takvu posetu. Nakon toga više nije bilo kontakta niti rasprava na tu temu", naveo je Plenković.

Kao objašnjenje naveo je da je to bio trenutak kada je uhapšen ministar Horvat, kada mu je umro otac, kada je Uskok bio zainteresovan za Miloševića i Aldrovića.

Pomenuo je i sprskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

"Mislim da smo Vulina proglasili nepoželjnom osobom kad se na sličan nacin pokušavalo dovesti vojnike u Jasenovac. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, ako se želi normalizovati situacija, onda treba usvojiti evropske manire. Dobar dan, mi bismo došli, kad bi vam pasalo, ima li neki dobar trenutak? Ne možete dolaziti u državu kad i kako se kome prohte", rekao je Plenković.

Što se tiče predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, Plenković je rekao da oni sarađuju i da je bilo jako puno onih koji kritikuju vladu i anatemišu ga zbog saradnje sa srpskom manjinom.

On je dodao da je važno da se u međusobnim odnosima "tretiramo sa poštovanjem", prenosi Index.hr.

"Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad neko dolazi u posetu, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba da bude i među državama. Ovde to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takvu posetu koja, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konsekvence. Hrvatska drži do sebe i svojih suseda i želi da normalizuje odnose. Svaka poseta koja može da ima političke konsekvence mora da se pažljivo dogovori", rekao je Plenković.

On je ocenio da deluje smešno kada se piše da je hrvatska vlada ustaška i i poručio da bi  "svakome ko ima neke ambicije u Evropi bilo dobro da spusti loptu".

Plenković je najavio da će se o toj temi dalje razgovarati "kad se malo primire strasti".

Zabranu posete Vučića Jasenovcu ponovo je komentarisao i hrvatski ministar inostranih posova Gordan Grlić Radman, koji je nakon sastanka ministara inostranih posova država članica EU, rekao da Hrvatska nije mogla da veruje da je uskraćivanje te posete "stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji".

Na pitanje šta misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostalog, na Vulina, koji je rekao da zapadni Balkan može da bude stabilan samo ako svi Srbi žive u jednoj državi.

(Tanjug) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Putin

18.07.2022 20:17

Ma dodik će vjerovatno dogovoriti tu posjetu to su njegovi latini

ODGOVORITE
Name

Distrikt

18.07.2022 21:12

Brze ce to da uredi Pejina unuka..

Name

Dijagnoza

18.07.2022 20:34

Samo što kod ujaka taj trenutak traje nekih 70 godina. Ali mijenja se svijet pa ćete i Vi..

ODGOVORITE
Name

SOS

19.07.2022 12:14

Ako imaju čistu savjest i "Europske manire" čega se Boji Plenković¿????????¿¿???????????

Name

Evropljanin

18.07.2022 20:35

Sačekajte još malo braćo Hrvati, pa ćemo da vidimo ko će gdje biti i ko će kome zabranjivati i dali ćete kontrolisati lipu vašu. Hahahahahahahahahaha

ODGOVORITE
Name

re

18.07.2022 21:17

Opet si zaboravio lijekove. Hajde saberi se malo, popij lijek i na spavanje.

Name

jaaaaa

18.07.2022 20:46

Zabraniti i njima da uđu u Srbiju i dobro,što je ovaj pametniji od Vučića,ako su EU misle da se mogu kurčit kako hoće,pa nisu ni Srbi sisali veslo jbt.

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2022 05:45

Tako bi i trebalo sta oni imaju traziti u Srbiji i zasto u opste da idu tamo sta ima tamo da traze. Sirok im je cjeli demokratski svijet pa nek izvole.

Name

U BiH prema protokolu???

18.07.2022 20:47

Tebi je vazda došao trenutak da dodjes u Mostar bez ikakve najave državnim organima. Ako zaista priznaš drzavu BiH i njen suverenitet ponašaj se kako zahtijevas da se drugi ponašaju prema Hrvatskoj.još veći cirkuz pravi presjednik hrvatske pokušao da dovuče naoružanu svoju gardu pri posjeti jednom dijelu BiH bez najave državnim organima. Vrenja gdje got stigne . Tuge i divljine a ko prave se Europejci.

ODGOVORITE
Name

Ovaj Plenković

18.07.2022 20:47

Ne daj Bože da je presednik neke ozbiljne , jaka Države, koja arogancija !Zaboravio ,da su mu dva puta ,uvrnuti opnak i Šajkača, umarširali u Zagreb ! Za treći puta je samo pitanje vremena, a da, njih će braniti NATO, Portugalci, Italijani, Danci ...., mislim da jedva čekaju, da ih brane !

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2022 05:49

Sto su usli usli su, vise nikad nece a ko ce ih braniti to se vec zna.

Name

Zzzzzzzzz

19.07.2022 06:01

A braniće ih do poslednjeg ustaše?

Name

Dragan

18.07.2022 21:42

Jedno ustasa uvijek ustasa.Sramota

ODGOVORITE
Name

Sa strane

18.07.2022 22:32

Naša srpska greška je što vas za Jasenovac nikad nismo propisno kaznili. Palite sveću Titu koji vas je zaštitio i glupim srpskim komunistima koji su ga slepo sledili.

ODGOVORITE
Name

Ma šta ste?

19.07.2022 03:56

Već ustaše,nikada nećete iskoreniti ustašluk iz vaše ,lepe, tako vam bog dao.

ODGOVORITE
Name

Budi realan

19.07.2022 05:02

Marš pašče pa ni groblje neda te da se obiđe i to.vam.smeta sebomrzci i fašisti stidite se ,vi ste.mrlja.EU

ODGOVORITE
Name

ACA

19.07.2022 05:25

MRAĆAN NEKI TIP

ODGOVORITE
Name

neutralno

19.07.2022 06:22

nemam ništa protiv vas hrvati, ali je očito da se bojite A Vučića i da vam je on trn u oku, to spomen obilježje Jasenovac jeste na vašem terenu ali nije vaša lična svojina da vi nekome branite , sram da vas bude, isto bi bilo da poljaci brane da se posjećuje aušvic jer je na njihovom terenu, koje nebuloze ova plenković priča

ODGOVORITE
Name

Da

19.07.2022 07:24

Vama je Jasenovac rak rana.I neka je,i treba da vas boli. Kako god tumačili,tu je zverski mučeno i ubijeno više stotina hiljada srpskog stanovništva,čak ste imali i logore ta djecu.Jesu li i djeca bila ta,kako vi kažete,radni logor? Možete nam zabraniti posjetu tom velikom stratešku,ali nemožete sakriti istinu.

ODGOVORITE
Name

Василије

19.07.2022 07:42

Овај лик се толико прави битним а кад га слушаш јад и биједа и морална и интелектуална. Њима је Јасеновац велики терет они се још нису денацистиковали као и пола ЕУ. Зелени су се маскирали из окорјелих нациста у неке као тобож брину за здравље људи а уствари то је велика, велика фарса и невјероватна мржња до православља.

ODGOVORITE
Name

GROM

19.07.2022 10:13

Ti Pelenkovicu i Milanovic mozete da se sepurite po BiH Zapadnoj Hercegovini bez ikakve najave to je za tebe uredu Vucic je izrazio zelju da psjeti JASENOVAC da se pokloni zrtvama tvojih sunarodnika smradu jedan

ODGOVORITE
Name

Sramota

19.07.2022 10:59

Gospodine Plenkovicu.Vrijeme je da uzdignete Hrvatsku izad zivog blata u kojem ste svim fosadasnjim skaradnim politikama zapali, zbog vas samih da vijekovima ne ostanete u kaljuzi, a to se ne nikako ne radi tako.....

ODGOVORITE
Name

Boki Srbac

19.07.2022 12:02

Do posjete će doći, kada bude trenutak, a kada ste klali, mučili i zvjerski ubili sedam stotina hiljada ljudi u tim vašim kazamatima, NISTE VI ZLOČINCI ČEKALI NEČIJI TRENUTAK, ubijali ste,!.?

ODGOVORITE
Name

Neđo.19.2022

19.07.2022 12:51

Takva je kultura u evropi,videli smo dosadašnju EU.Takva Evropa ništa drugo nije negi prčija,nećete dugo.

ODGOVORITE