Ko brine o radnicima: Po život opasan rad na + 40!

Iz Saveza sindikata Republike Srpske pozivaju poslodavce da radnike ne izlažu vrućinama s obzirom na to da je najavljen toplotni talas u Srpskoj.

Republika Srpska 18.07.2022 | 14:37
Ko brine o radnicima: Po život opasan rad na + 40!

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić rekla je Srni da, nažalost, Zakonom o radu ili nekim drugim zakonom nije uređeno koja se temperatura smatra visokom da bi radnici bili oslobođeni rada, te da je to ostavljeno poslodavcima.

Vrabičićeva je navela da su i prije desetak dana, tokom prvog toplotnog talasa, apelovali na poslodavce, ali da je primijećeno da, nažalost, nema nekakve preraspodjele radnog vremena i da su radnici i u toku najvećih vrućina na građevinama, na odvozu smeća.

"Nadamo se da će sada to shvatiti malo ozbiljnije, jer ljudima pada koncentracija, ne mogu da budu na vrućini i da rade, a samim tim moguće su nesreće ili pogoršanje zdravstvenog stanja", napomenula je Vrabičićeva.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović sugerisala je poslodavcima da se pridržavaju preporuka i zaštite na radu za radnike na otvorenom koji su izloženi visokoj temperaturi vazduha.

Todorovićeva je rekla Srni da građani i radnici na otvorenom treba da se pridržavaju preporuka ukoliko narednih dana temperatura bude visoka, kako je najavljeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ona je naglasila da je važno izbjegavati boravak na suncu od 10.00 do 17.00 časova, što se posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prije svega kardiovaskularne.

"Preporučuje se uzimanje dovoljne količine tečnosti, prije svega vode i nezaslađenog čaja, a ne slatkih napitaka, osim ako to iz nekog razloga nije neophodno. Ne treba piti mnogo kafe, ni alkohola. Preporuka je da se jede češće u manjim obrocima, koji moraju biti lako svarljivi i više tečni", rekla je Todorovićeva.

Osim preporuke da se bez potrebe ne izlazi u najtoplijem dijelu dana, Todorovićeva je navela da je neophodno izbjegavati i težak fizički rad u tom periodu.

"Preporučuje se tuširanje mlakom vodom, da se oblači lagana, široka, svijetla odjeća od prirodnih materijala, šešir i sunčane naočare, kao i da se koriste sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja", naglasila je Todorovićeva.

Кada je riječ o rashlađivanju prostorija, ona je poručila da temperatura ne treba da bude previše niska u odnosu na vanjsku.

"Ne možemo rashladiti prostor na 18 stepeni Celzijusovih, a da nakon toga izađemo na ulicu gdje će temperatura biti 38 stepeni. Nije preporučljivo da se prostor rashlađuje u tako velikim rasponima. Temperatura treba da se održava noću oko 24, a danju ispod 30 stepeni", napomenula je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, u toku dana Služba porodične medicine i ambulante porodične medicine nisu mnogo opterećene prilivom pacijenata zbog spoljne temperature, ali u večernjim časovima jeste Služba hitne medicinske pomoći.

"Služba hitne pomoći je u večernjim časovima opterećena većim prilivom pacijenata na čije tegobe utiče povišena spoljašnja temperatura", rekla je Todorovićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da su poslodavci uvijek postupali u skladu sa preporučenim zdravstvenim mjerama.

"Кao i do sada kada su velike vrućine, oni koji rade na suncu i na otvorenom imaju određenu preraspodjelu rada ili duže pauze, u zavisnosti od djelatnosti i načina na koji se to rješava", rekao je Trivić.

U Republici Srpskoj u narednim danima očekuje se sunčano i toplije vrijeme, sa tropskim noćima, podaci su Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 30 do 37, a u petak, 22. jula, na jugu i sjeveru do 40 stepeni Celzijusovih.

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sency

18.07.2022 12:50

Zar ste oćekivali da se brinu za radnike?

ODGOVORITE
Name

Mimi

18.07.2022 16:57

Nemisli niko nista u brckom pomrijese u bagerima rade dan noc .

Name

%Latifa %

18.07.2022 12:52

Bitno da se vakcinisu,nece im nista biti na suncu,pretnja je pandemija ?

ODGOVORITE
Name

Bunko

18.07.2022 13:17

Ove nove radnike iz Bangladesha ima da cuvaju ko malu djecu jer ako i njih izgube, mogu firme zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

Брко

18.07.2022 20:25

Брине Ранка Мишић. Сваки дан код фризера иде од силне бриге. А и тривић водокрадица брине сатра га брига за радницима. А тек министарство за рад што брине... Наравно, највише за раднике брине високи представник и троглава аждаја што се назива предсједништво бих.

ODGOVORITE
Name

Bruka

19.07.2022 08:30

I to rade za 500 do 800 km .

ODGOVORITE