Ova kuća kao i nameštaj u njoj izgrađeni su od novinskog papira! (VIDEO)

Verovali ili ne ali u SAD postoji kuća koja je u potpunosti izgrađena od novinskog papira – papirna kuća!

Zanimljivosti 04.07.2022 | 15:33
Ova kuća kao i nameštaj u njoj izgrađeni su od novinskog papira! (VIDEO)

U malom gradiću Rockportu, u Masačusetsu, postoji jednospratna crvena kuća koja izgleda kao obična “drvena brvnara”, ali je to zapravo kuća od papira!

Kuća od papira koaj se nalazi u ulici Pigeon Hill počela je s gradnjom 1922. godine kada je Elis Stenman, mašinski inženjer, počeo da gradi mali letnjikovac. Počeo je kao i svaki drugi dom, sa drvenim okvirom, krovom od šindre i podovima, ali kada su u pitanju zidovi, Stenman je imao drugačije ideje.

Zidovi Kuće od papira se sastoje od slojevima starih novina, slepljenih jedno uz drugo debljine oko 2.5 centimetra, a zatim dovršenih lepim slojem laka. Sve u kući od papira je takođe napravljeno od papira.

Stenman je napravio stolice, stolove, police za knjige, pa čak i zavese i sat od stranica novina i časopisa. Samo je klavir napravljen od drveta i prekriven papirom da bi se održala uniformnost, a kamin je napravljen od cigle, naravno, iz očiglednih razloga.

Niko nije siguran šta je motivisalo Stenmana da koristi novine. Njegovi potomci pretpostavljaju da je želeo da isproba jeftin i lako dostupan izolacioni materijal u vreme depresije. Čak je i lepak domaće proizvodnje, od brašna, vode i kore jabuke!

Stenman je takođe možda eksperimentisao u reciklaži, ili je možda jednostavno voleo papir. Na kraju krajeva, on je dizajnirao mašine koje prave spajalice. Prvobitno je planirao da spoljne zidove pokrije pločom, ali je papir preživeo prvu zimu tako dobro da je odlučio da dodatna zaštita nije potrebna.

Stenman je završio kuću za samo dve godine, i živeo u njoj do 1930. godine, ali je nastavio svoje eksperimente u reciklaži papira. Za dvadeset godina koje je Stenmans proveo gradeći kuću i njen brojni nameštaj, koristio je oko 100.000 novina.

Posle skoro devedeset godina, gornji slojevi zidova polako počinju da se ljušte, otkrivajući fragmente članaka i reklama iz prošlosti koje posetioci rado čitaju.

Na pisaćem stolu možete pratiti izveštaje o transatlantskom letu Čarlsa Lindberga, dok je radio kabinet oblepljen vestima iz predsedničke kampanje Herberta Huvera. Klavir uključuje novinske izveštaje o ekspedicijama admirala Birda na Severni i Južni pol. Kako vreme bude prolazilo, sve više zidova će se oljuštiti, otkrivajući stare prodavnice vesti.

Nakon Stenmanove smrti 1942. godine, kuća je pretvorena u muzej.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar