Materijal naglo poskupio, a i sve manje radnika

Građevinski sektor se u posljednje vrijeme suočava sa brojnim izazovima, poput cijena repromaterijala koje su skočile za nevjerovatnih 100 posto, preko nedostatka radne snage, pa sve do određenih zakonskih barijera.

Bosna i Hercegovina 03.07.2022 | 20:06
Materijal naglo poskupio, a i sve manje radnika

Sve je to bio povod da privredne komore Federacije BiH i Republike Srpske, odnosno predstavnici granskih udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala, organizuju protekle sedmice sastanak.

Na sastanku je bilo govora o situaciji u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, posljedicama kontinuiranog poskupljenja energenata, repromaterijala, sirovina, nedostatku radne snage i njihovom uticaju na ovaj sektor.

-Prije svega, bilo je riječi o stalnom poskupljenju građevinskog materijala, što u konačnici ima veliki uticaj na sektor građevinarstva. Stoga je na sastanku bilo govora o izmjeni određenih dijelova Zakona o javnim nabavkama kako bi se omogućilo ugovornim stranama da prave anekse ugovora u vanrednim situacijama.

Naime, kada repromaterijali poskupe u tolikom iznosu da u potpunosti mijenjaju ukupnu količinu izvođenja i cijene radova, onda su potrebne izmjene zakona da bi ugovorne strane u potpunosti u skladu sa zakonom mogle da naprave aneks ugovora, uključujući parametre koji se tiču izmjene cijena, pojasnio je Jašarspahić.

Dodao je da je građevinarstvo opterećeno naglim promjenama cijena repromaterijala, pogotovo uvoznih, cijene su skočile 100 posto, a problem predstavljaju i rokovi dopremanja.

(Oslobođenje)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kako prosjecan covjek

03.07.2022 19:45

Moze kupiti stan sa ovakvim cjenama?

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

03.07.2022 21:43

Upravo to i jeste poenta, preko građevine se pere prljavi novac. Domagoj Margetić je sve lijepo objasnio, čak je i rat 1991-95 počeo da se prikrije pljačka imovine SFRJ.

Name

Prosto rečeno

04.07.2022 07:49

Nikako...

Name

Re

04.07.2022 20:57

Pa ko kupuje tolike stanove? Od droge se prave drogirani i kupuju i sve ide u krug. Najveće pranje para na svijetu.

Name

+

03.07.2022 19:53

NISU TO IZAZOVI. TO JE NEMOGUĆNOST IZGRADNJE PORODIČNE KUĆE, KUPIVINE STANA. TREĆU GDINU KORONA USPIRI RAD, A OVA GODINA CIJENE. MLADI NEMA ŠANSE DA RIJEŠE STAMBENO PITANJE. POSKUPLJENJA, ČAK I 100 POSTO U GRAĐEVINARSTVU, ZATIM SVEMU POTREBNOM ZA ŽIVOT. DRŽAVA NIŠTA NE POMAŽE MLADIMA. A SVAKE GODINE NAS JE MANJE.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

05.07.2022 03:44

I biće nas još manje svake godine. Jedna generacija mora prelomiti i otići sa ovih nesretni prostora. Evo sada kažu nemaju radne snage. A kada je bilo radili su 300 sati za 300 maraka bez uplaćeni doprinosa ni dana. Stvarno su ti radnici neradnici. Jednostavno ko želi ići on ode ko ne želi neka ostane.