Sramota Brisela što je usporen evropski put regiona

 - Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je u Banjaluci da je sramota Brisela što je usporen proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana i da nije u redu da BiH nije obezbijeđen status kandidata za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina 01.07.2022 | 17:50
Sramota Brisela što je usporen evropski put regiona

Sijarto je naglasio da Mađarska podržava stabilnost BiH i njene evrointergacije BiH ne samo riječima, već i djelima, o čemu govori odluka da bude pokrenut mađarski program razvoja preduzetništva na području Srpske unutar BiH sa 35 miliona evra.

On je naveo da će početkom septembra biti raspisan konkurs za ova sredstva, da je rok za prijavu 15. oktobar, te da bi do kraja godine trebalo da budu potpisani ugovori.

"Biće raspisan konkurs u okviru ovog projekta za male i srednje firme sa područja Srpske koje mogu dobiti maksimalno po 25.000 evra za razvoj svog preduzetništva ili nabavku opreme koja se pravi u Mađarskoj. Time pomažemo ekonomiju Srpske unutar BiH i naše mađarske firme. Riječ je o podršci za 1.400 preduzetnika u Srpskoj", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Republike Srpske.

On je naglasio da Vlada Mađarske smatra da je proširenje EU jedna od najvažnih politika i da jačanje EU nije moguće bez njenog proširenja, zbog čega je veoma važno ubrzati i evropske intergracije zemalja zapadnog Balkana.

"Mislim da što nas više ima tim smo jači. To je naročito važno za region zapadnog Balkana. Naročito važi za ovaj region. Mi smo praktično neposredni susjedi zapadnog Balkana i zainteresovani smo za očuvanje mira i stabilnosti ovog regiona", istakao je Sijarto na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je za zapadni Balkan važan dijalog, a ne uvođenje sankcija protiv ijednog čovjeka sa zapadnog Balkana.

Sijarto je naglasio da je svijet pun izazova, kao i Evropa u kojoj se vodi rat, te dešavaju ozbiljni ekonomsko energetski problemi.

"Zato je obaveza svakog evropskog političara da ojača stabilnost i bezbjednost. Vrlo je bitno ubrzati i evropske intergracije zemalja zapadnog Balkana. Sramota Brisela je što je usporen taj proces i nije u redu da BiH nije obezbijeđen status kandidata za članstvo u EU", rekao je Sijarto.

On je dodao da je Mađarska podržala dodjelu kandatskog statusa za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali je željela da status kandidata dobiju i BiH i Gruzija.

"Smatramo da je u redu što su Ukrajina i Moldavija to dobili, međutim, smatramo da nije u redu i da je greška što vi niste dobili taj status. Mi ćemo i ubuduće da vam pružamo podršku razvojem privrede ili onim što je baš vama potrebno", istakao je Sijarto, odgovarajući na novinarska pitanja.

Sijarto je naglasio da Mađarska, kao zemlja Centralne Evrope, zna da evropska integracija može da bude odgovor i da doprinese efikasnom rješavanju istorijskih nesuglasica na područjima gdje ti istorijski izazovi još postoje. 

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Marko

01.07.2022 16:22

Sramota Brisela je sto je Orbanova Madjarska slan EU.

ODGOVORITE
Name

Zašto ?

01.07.2022 16:22

Nije došao u Sarajevo? Ovo treba da se sankcioniše!

ODGOVORITE
Name

pogresno mjesto

01.07.2022 17:21

Ako se ne varam, i Madjarska je u EU tako da je u stvari sramota da Sijarto i Madjari nisu nista poduzeli nego kukaju naokolo. Sijarto kuka na pogresnom mjestu.

ODGOVORITE
Name

Ilija

01.07.2022 17:30

Meni nije jasno šta će mo mi tu samo da nas muzu.

ODGOVORITE
Name

Bosanska Dubica

01.07.2022 17:56

Sramota je koliko Mađarska otvoreno ruši BiH!

ODGOVORITE
Name

Sramota

01.07.2022 19:23

Po cemu je sramota dodik bakir i legitimni nista nisu uradili sam se ko fol svadjaju i lovu uzimaju i naravno da im nije stalo pokrenut zemlju prema eu jer onda nebi smjeli keast toliko

ODGOVORITE
Name

gatara

01.07.2022 20:03

Od Oktobra, pa do kraja GODINE ? Moze biti a i ne mora .

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

03.07.2022 10:44

Nije sramota Brisela nego je sramota budala koji nas vode,njima nije u cilju da ovde bude bolje jer im lakše odgovara tako,mogu više krasti novca od građana u privatne džepove jer ništa ne funkcioniše kako treba godinama unazad,dok se narod ne riješi Bakira Dodika i Čovića na cjelokupnom nivou države ovde budućnosti nema za ljude normalnih shvatanja.

ODGOVORITE