Odlučeno: Veće plate šumarima, štrajk se prekida

Predstavnici Uprave Šuma Srpske i sindikalne organizacije postigle su danas sporazum o povećanju cijene rada, koja će iznositi 160 maraka, saopšteno je iz tog preduzeća.

Republika Srpska 01.07.2022 | 15:29
Odlučeno: Veće plate šumarima, štrajk se prekida

Kako su naglasili, da bi bili u mogućnosti da osiguraju dovoljna sredstva za ovo povećanje, svi organizacioni dijelovi će morati napraviti uštede, odnosno smanjenje troškova gdje god je to moguće.

"Jedan od načina jeste angažovanje vlastite radne snage na šumsko-uzgojnim i ostalim radovima, kao i na sakupljanju ostalih šumskih proizvoda po osnovu kojih se mora ostvariti značajniji prihod", saopšteno je iz "Šuma".

Javno preduzeće će, kako su naveli, i dalje insistirati na povećanju cijena šumskih drvnih sortimenata, shodno stanju na tržištu i to prvenstveno iz razloga kako se ne bi ugrozio rad preduzeća i u budućem periodu, te u tome očekujemo podršku Vlade Srpske, kao i Skupštine preduzeća.

"Uprava Javnog preduzeća će insistirati na potpunom poštovanju svih odredbi kolektivnog ugovora za zaposlene u firmi", navodi se u saopštenju.

Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća "Šume Srpske", je za "Nezavisne novine"  rekao da niko nije u potpunosti zadovoljan dogovorom, ali da je postignut kompromis koji je u interesu radnika ovog preduzeća.

"Mi ćemo u narednom periodu pratiti situaciju i sigurno ćemo djelovati u najboljem interesu radnika. Moja jedina poruka je da pozovom sindikalno članstvo da povuku svoje sindikalne aktivnosti kada su u pitanju štrajkovi upozorenja. Mislim da nema potrebe da se ide s tim, jer ćemo mi shodno daljim dešavanjima uskladiti svoje ponašanje. Želim da se zahvalim svima na saradnji i mislim da smo došli do cilja", rekao je on.

Blažo Prodanović, predstavnik Sindikata zaposlenih u Šumama Srpske, je za "Nezavisne novien" istakao da je i on zadovoljan ovim što je dogovoreno.

"Današnjim sporazumom i odlukom koji smo potpisali stavljena je van snage namjera o pokretanju štrajka. To su naši zahtjevi koje smo tražili i te smo zahtjeve i dobili. Postigli smo svoje ciljeve", kaže on.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

GRUJO

01.07.2022 13:58

Kad ste toliko naivni idite i sakupljajte grane i ogranke koji su ostali poslije krađe šume. I ove mrvice su vam dovoljne glupsoni. Kakva ušteda kad imate uhljeba partijskih koji uopšte ne dolaze na posao a primaju plate. Kad vam pojedinci pred nosom u po bijela dana tovare šumu iprodaju na crno.Ajte molim vas naivci.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

01.07.2022 14:18

Pa i ovo ne mogu isplaćivati, a dižu plate, a sve su više u gubitcima zbog krađe, prevara, viška radnika. Šta rade, šta ih briga, biće kredit. Pa to je narpdna svojina pa to nije vaše da vi radite šta hoćete.

ODGOVORITE
Name

Kneževo

01.07.2022 15:07

Dragi dule zašto nisi tražio dase razdvoji rad od nerada. U kneževu 60% nedolazi na posao, 20 % je tu zbog krađe a 20% je pošteni radnika koji vuku to na grbači, njima treba dati višu cenu rada.

ODGOVORITE
Name

BL

01.07.2022 15:28

Znaci sad je vrijeme, VIK, Poste, Zeljeznice, ko god najavi proteste dobit ce povecanje plate.

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

01.07.2022 16:01

Prekida se strajk,ali kradja sume ne!!!

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2022 19:12

Svaka cast,tacno tako!!!

Name

Idealno

01.07.2022 16:31

Neki dan je neko tražio da se obustavi izvoz šumski sortimenata, da bi se mogla smanjiti cijena za domaće drvoprerađivače...a ovi sad traže povećanje cijena istih.!?

ODGOVORITE
Name

Jaffa

01.07.2022 17:05

Šume RS su propast. Toliko podanika na jednom mjestu okupljaju možda još jedino Elektroprivreda i Željeznice.

ODGOVORITE
Name

Milo

01.07.2022 18:05

Čuj veće plate,a šta će mo sa izvođačima radova,nećemo mi raditi za vaše neradnike i ugljene! Treba tu svu bagru rastjerati!!!

ODGOVORITE
Name

Kafa…

01.07.2022 18:07

A da li se šta zna koliko će biti kafa za ove što skupljaju gljive i ljekovito bilje? Za trupce je 30-50KM po kubnom metru, pa bi bilo dobro da se i za ovo ustanovi tarifa.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.07.2022 20:18

Kako to da ne dolaze na posao a primaju platu.Ili ljudi rade onlajn seću ili je to još jedno pranje para

Name

Lopovi iz RS

02.07.2022 16:52

su pokrali i unistili Šume Srpske. Izvozite trupce, umjesto finalnih proizvoda i kradete bestidnije od kolonizatora. Tako je kada partije odnosno sekte upravljaju narodnim dobrom.

ODGOVORITE