Vijeće naroda bez saglasnosti o zaštiti srpskog jezika

- Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postiglo saglasnost o Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Republika Srpska 27.06.2022 | 15:33
Vijeće naroda bez saglasnosti o zaštiti srpskog jezika

Predmet je upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 1. juna po hitnom postupku Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Ovim zakonom uređuje se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. 

(Srna Foto: Arhiva) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

KOLO SRECE

27.06.2022 13:57

KO JE OVIH 30 GODINA BRANIO SRBIMA DA KORISTE CIRILICUU JAVNOJ UPOTREBI.OD BIJELJINE,PREKO DOBOJA DO PRIJEDORA I OD ZVORNIKA PREKO PALA DI HERCEGOVINE,NA STITINE PRODAVNICA,KAFANA,HOTELA I ORIVATNIH PREDUZECA,VELIKA VECINA IH IMA ISTAKNUT NAZIV LATINICOM I NAXIVI BOG ZNA STA ZNACE,HOLDING OVAJ ,HOLDING ONAJ,RAZNI VESTERNI,SOPOVI,LAS VEGASI I BIG SAMI ZNA GDJE NADJU SAMO TA IMENA.IMAMO PREVISE SRPSKIH ISTORIJSKIH LICNOSTI,DOGADJAJA,PRIRODNIH STANISTA,ALI TUDJE NAS VISE PRIVLACI.KOLIKO NAS KORISTI CIRILICU U INFORMSTIVOJ KOMUNIJKACIJI.IMAMO MI MNOGO NACINA DA SACUVAMO CIRILICU,ALI PATRIOTIZAM I SVIJEST TREBA DA BUDE JACA OD ZAKONA.LJUDI PRIHVATAJU ONO STO IM SE PLASIRA SVAKODNEVNO,A NE ONO SVE STO SE UREDJUJE ZAKONOM.IMA JOS VREMENA DA SE NESTO POPRAVI.

ODGOVORITE
Name

Re

27.06.2022 14:16

Patriotizam je najgluplja i najofucanija riječ Srpskog jezika kojom se busaju u prsa kriminalci na vlasti a narod ko narod glup ko k.ra.

Name

Damir

27.06.2022 15:18

Moje dijete u federaciji gdje nema nijedan srbin uci cirilicu i nikone nesmeta mada mislim da mu nece nikad trebati jer u srbiju i republiku srpsku mi ne idemo

Name

Azem

27.06.2022 14:01

Od koga treba stititi srpski jezik i cirilicno pismo u RS-u? Da li neko brani Srbima da govore srpskim jezikom i pisu cirilicom? Ili je cilj zakona da tjera Srbe i ostale da koriste cirilicno pismo? Vidite, kad sam ja davno isao u skolu, nije bilo nikakve price o ugrozenosti ovoga ili onoga pisma, jezik se nazivao srpskohrvatskim-hrvatskosrpskim i vecini to nije smetalo. U skoli smo pisali jednu sedmicu latinicnim a drugu sedmicu cirilicnim pismom. Neke novine, kao Oslobodjenje su cak imali parne stranice na jednom pismu a neparne na drugom. I dan danas, nakon trideset godina u Francuskoj, mi je jednako lako citati na oba pisma. Eto, tako je to bilo nekada davno, prije nego sto su nepismene i polupismene osobe pocele da brane "svoj" jezik i "svoje" pismo.

ODGOVORITE
Name

Re

27.06.2022 14:15

Odlično rečeno.

Name

Re Azem

27.06.2022 14:17

Svaka čast za komentar. Došli divlji, uveli " demokratiju " i otjerali pitome

Name

ZIKAZ

27.06.2022 14:45

Dodik čuva Srbe od Srba, Dodik donosi Zakon o očuvanju Srpskog jezika i Ćiriličnog pisma a i sama ćirilici ne piše a Srpski i ne govori.

Name

Re Azem

27.06.2022 15:07

Bravo za komentar. Isto tako sam i ja učila u skoli u gimnaziji, cak sam i svoju djecu u Austriji naucila da znaju pisati i citati oba pisma. Al nemoćni smo mi pored ovih "obrazovanih i pismenih "!

Name

Đole

27.06.2022 15:24

Kolo sreće_svaka čast za kratak osvrt kako volimo latinicu i strane nazive naših firmi, hotela, kafića i još mnogo toga što nas čini"modernim" neznam o šta ti nazivi makar u prevodu znače, ali ih obilato koristimo. Pa šta je sanama? Đ.

Name

Астек

27.06.2022 16:39

Након ова два коментара јасно је да ћирилица није угрожена, а језик је ионако један, штитити га не треба, већ говорити.

Name

Tatar

27.06.2022 17:29

Još jedna šuplja tema koju ponekad treba provući kroz uši naroda nebi li barem malo skrenuli pogled sa svakodnevnice .

Name

MOBILIZACIJA

27.06.2022 14:16

NEMOJMO BRACO I SESTRE VISE KOMENTARISATI DIKTATORA I VLAST..HAJMO MOBILISATI SVE NA IZBORE DA IZADEMO ZA 3 MJESECA.. MOBILISIMO RODBINU PRIJATELJE KOMSIJE SELO GRAD.. SVEEEE.. JACU DIJASPORU MUNCHEN.. DA SVI IZADEMO DA SRUSIMO DIKTSTORA I ON CE ZAVRSITI KAO SVI DIKTAZORI.. BRACO I SESTRE.. MOBILIZACIJA ZA GLASACE.. IDEMOOOO

ODGOVORITE
Name

Sotona

27.06.2022 16:49

Tvrdim da većina Srba na funkcijama piše latinicom..Većina ih ne zna sva ćirilična slova jer ih ne interesuje.

ODGOVORITE
Name

Orthy

27.06.2022 16:59

Mi Srbi smo srećan narod jer imamo Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića. Imamo Ćirilicu i latinicu. Slava Bogu, Srbski jezik je bogat i zastupljen.

ODGOVORITE