Vučić o ulasku Srbije u EU: "Zavisi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u Briselu videlo da kada je geopolitički interes EU u pitanju može da se dobije status kandidata i da ništa nije urađeno u smislu pripreme za članstvo.

Srbija 26.06.2022 | 13:29
Vučić o ulasku Srbije u EU: "Zavisi"

Vučić je, na pitanje da li se slaže sa ministarkom Jadrankom Joksimović da bi Srbija mogla za pet do sedam godina biti članica EU, kazao da je on realista, ali da ministarka dobro zna odnose u Uniji.

„To zavisi od političke i geopolitičke situacije. Videlo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Severna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je nije takav optimista kao ministarka, i da se najviše uzda u sopstvene snage.

„Naš evropski put moramo da nastavimo. Moramo da se uzdamo najviše u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju menjammo do neprepoznatiljivosti“, rekao je on.

Vučić je kao primere naveo aerodrom Rosulju, koji niko nije ni sanjao, a koji snaži našu infrastrukturu, i koji i kao autoputevi menjaju potpuno sliku Srbije.

Preneo je da su mu piloti rekli da bi bilo dobro da aerodrom otvorimo i na jugu i zapadu zemlje.

„Кako će da izgleda Srbija za dve godine kada budete imali autoput do Pozege, Кraljeva, Кruševca, gradićemo Dunavsku magistralu, spojiti Кuzmin sa Sremskom Račom, graditi autoput Beograd-Zrenjanin, Beograd-Vršac, obilaznica oko Beograda, ne mogu ni svega da se setim... Srbija izgleda drugačije, i možemo sve svojim snagama“, poručio je on.

Vučić je istakao da je važno da verujemo u sebe i da ne mislimo da će neko drugi da nam pokloni nešto.

„Moramo da podigemo veru u sebe“, naglasio je on.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mi smo dobili

26.06.2022 13:59

Gej parafu umjesto clanstva. Sprdaju se sa nama.

ODGOVORITE
Name

Pitam te Vučiću

26.06.2022 15:45

Toliki hvalospjevi dovođenju stranih investitora i zapošljavanju naroda , pa izbacivanje statistike koliko smo povezanim kroz te investicije sa EU i kako nam je ta EU baš zbog toga značajna, jer najveću robnonovčanu razmjenu imamo sa EU. To se onda izvlači kao opravdanje da nam oči budu što više uprte u tu i takvu EU, jer mi ne možemo opstati i napredovati bez nje. Onda se desi kuršlus sa Fijtom, pa ako ne uvedemo sankcije Rusiji povući će svoje investitore , ucjena za ucjenom, itd. Kao da je cijeli svijet samo ta EU. Pa kad dovodi investitore neka se malo obrne i vidi da je svijet mnogo veći od EU okvira. Preko 80% stanovništva protiv ulaska u EU, a on ponavlja kao mantru kako je Srbija na evropskom putu. Neka objasni građanima, ponajprije srbim kako je to na evropskom putu kad se od Srbije traži da prizna Kosovo.

ODGOVORITE