Služen parastos i položeni vijenci u Dugoj Njivi

U Dugoj Njivi kod Modriče položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježje za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstava unutrašnjih poslova Srpske i Republike Srpske Кrajine koji su poginuli u operaciji "Кoridor" 1992. godine.

Republika Srpska 26.06.2022 | 11:45
Služen parastos i položeni vijenci u Dugoj Njivi

Operaciju "Кoridor", čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Кrajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Кrajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Кrajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Кoridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Кoridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Кrajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Кoridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Кrajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Кoridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Кrajine.

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministri u Vladi Srpske Duško Milunović i Petar Đokić.

Na spomen-obilježje vijenac su položili diplomatski predstavnici Srbije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijeće su položile delegacija Narodne skupštine, predstavnici Srpske u zajedničkim instuticajama, predstavnici gradova i opština, Trećeg Pješadijskog /Republika Srpska/ puka, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata i političkih partija.

(BN/Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zzz

26.06.2022 10:53

Sta ce Milunovic on i nije borac,niti podrzava borce.Ide na parastose izborna godina.Zasto za ovog mandata rijetko isao na obiljezavanje,smecar.Takav ministar ne treba nikom.

ODGOVORITE
Name

Borac

26.06.2022 12:18

Od to cetvoro koji su polozili vjence,neka se stide do cega su doveli borce.

Name

Idealno

26.06.2022 14:59

Kaže...Dodik oficir, sjećate li se naših skupštinski zasjedanja... Sjećamo, sjećamo se kako si bježao od popova kada su vršili obrede u tim zasjedanjima... Neznam samo po kom ti osnovu dolaziš na ove skupove, pa ti si borac i zagovornik, a i uposlenik BiH.

ODGOVORITE