Ručak u restoranu nedostižan čak i za prosječnu platu

Odlazak u restoran postao je nedostižan san mnogim stanovnicima Srpske jer je četvoročlanoj porodici za ručak u prosjeku potrebno izdvojiti stotinu maraka, što je ogromna cifra u kućnom budžetu, zbog čega su na muci i ugostitelji, koji su bili primorani da dignu cijene, iako to znači gubitak mušterija.

Republika Srpska 25.06.2022 | 16:56
Ručak u restoranu nedostižan čak i za prosječnu platu
Najnoviji podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je za obrok u ugostiteljskom objektu potrebno izdvojiti 30 odsto više novca nego prije dvije godine. Prosječna cijena šnicle sa prilogom prošlog mjeseca iznosila je 15,62 marke, komada torte 3,51, a piva u restoranu 2,56 KM.
 
Podaci statističara pokazuju da je 2020. godine isto jelo koštalo 12,53 marke, pivo 2,38, a torta 2,47 maraka.
 
Kada se ove brojke pomnože sa četiri i tome dodaju sok, salata i hljeb, jasno je da četvoročlana porodica ne može u restoranu da ruča ispod stotinu maraka.
 
To je, kako kažu u udruženjima za zaštitu prava potrošača, i za prosječnu platu od oko 1.100 maraka previše, jer dok plate račune, kredite i ostale obaveze, ne ostane gotovo ništa ni za osnovne namirnice.
 
- Generalno posmatrajući, ručak u restoranu je sasvim uobičajena stvar i nešto na šta bi naše porodice trebalo da imaju pravo. Međutim, ono je njima uskraćeno i postalo je i više od luksuza - kazali su u Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja za “Glas”.
 
Kako dodaju, potrošače ozbiljno zabrinjava gdje je granica silnih poskupljenja i do kada će ovako biti.
 
- Suludo je komentarisati ručak u restoranu, kada je za pojedine višečlane porodice problem i osnovna hrana za opstanak - istakli su iz ovog udruženja.
 
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Zlatan Tatić rekao je za “Glas Srpske” da je povećanjem cijena svega moralo doći i do korekcije cjenovnika u ugostiteljskim objektima.
 
- Kako poskupljenje hrane ide gore, tako se mijenjaju cijene usluga hrane i pića. Zbog ove krize promet je u posljednje vrijeme više u padu nego što ide ulaznom putanjom, ljudi manje jedu po restoranima nego prije - kazao je Tatić.
 
Sa tim je saglasan i vlasnik kafea i restorana “Revizor” u Banjaluci Gavrilo Kerkez, koji kaže da ugostiteljstvo u Srpskoj tokom posljednjih deset godina nije bilo u težoj situaciji.
 
- Problema je mnogo, a najveći su svakako manjak radne snage, visoke nabavne cijene robe, slaba potrošačka moć stanovništva i nezainteresovanost države za sve ove probleme - rekao je Kerkez. Cijene, kako kaže, još nisu dizali, kao što je slučaj u mnogim drugim lokalima.
 
- Ako se trend rasta nabavnih cijena pića i repromaterijala nastavi, treba očekivati korekcije cjenovnika - kazao je Kerkez.
 
Dodaje da se i te kako osjeti da se u restoranima manje konzumira hrana, ali i piće.
 
- Platežna moć stanovništva je veoma loša, pa je to i razumljivo. Ali ako se ova kriza i odnos prema ugostiteljima kakav je danas nastavi, možemo očekivati zatvaranje mnogih objekata - zaključuje Kerkez.
 
Vlasnik krčme “Zdravo Lav” iz Banjaluke Zdravko Pilipović kaže da posao teče solidno.
 
- Prije oko mjesec dana sam digao cijene za nekih deset odsto, a trebao sam davno i to za najmanje 30 odsto, koliko je sve otišlo gore i kako bi se sve moglo pratiti. Međutim, još nekako izdržavamo, ali kako ćemo i do kada moći ovako, vidjećemo - kazao je Pilipović za “Glas”.
 
Vlasnik restorana “Lovac” iz  Banjaluke Danijel Pletikosa kaže da su oni porodični restoran sa tradicijom, te da rade na sasvim drugačiji način nego ostali.
 
- Sada sam prvi put podigao cijene, do sada ih nisam mijenjao i trudimo se da ne dižemo cijene naših usluga stalno, nego da istrpimo i napravimo balans - kazao je Pletikosa, dodavši da su cjenovnike morali korigovati kod jela u koja je uključeno meso, čije su cijene odletjele u nebo.
 
Radna snaga

Zlatan Tatić kaže da osim manjka mušterija ugostitelje muči i nedostatak radne snage.
 
- Svi oni koji su  znali da rade otišli su na more da odrade sezonu. Ove godine ćemo možda i preživjeti, ali sljedeće nema šanse - kazao je Tatić.
 
(Glas Srpske   Foto: Pixabay)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Aha

25.06.2022 18:11

A evo ja imam samo jedan primjer/pitanje. Pise da je pivo 2.56 KM. Svi znamo da je to pivo u maloprodaji oko 1 KM, a u veleprodaji ni 1 KM, i tako je i dan danas. I sta njih tjera da dizu cijenu piva? I ne samo piva, vec pica generalno.

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2022 08:12

Restoran je luksuz. Kupi pivo od dva litra i pij kod kuce ako ti je skupi ili se probudi.

Name

za Aha

27.06.2022 07:30

Verovatno cene energenata.

Name

SNSD

25.06.2022 18:32

Pakujte kofere i pravac Njemačka.Tamo su plate 3000 evra neto.

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.06.2022 21:01

Eto jadu jadni ti i takvi ko ti ostanite pa se dobro raširite i nasrbujte a mi odosmo medju normalan svet

Name

O cemu pričate

25.06.2022 20:15

Restorani su puni i svi mogu podnijeti te cijene. Gdje vi zivite

ODGOVORITE
Name

Mnogi nemaju ni kuci

25.06.2022 20:33

A ne u restoranu. Prije kriza je preko 50000 djece na ovoliko mali broj stanovnika u BiH bilo u siromastvo, koliko je tek sada i koliko ce jos biti..... Opako smrdi truli sistem....

ODGOVORITE
Name

Gluposti

26.06.2022 01:42

Pogledajte samo dobit koju su prijavili restorani,o kakvoj krizi pricamo,a svi znamo da 80% ugostitelja imaju duple kase i vecinu prometa imaju na crno ,pogledajte uvoz alkohola...i obicne vode,plate 90% su na minimalcu ostatak gotovina u ruke.... Inspektore kupuju za šaku maraka da zatvore oci na taj kriminal...to je tako..

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

26.06.2022 10:18

Izbori, pa izvolite. Opet glasajte za trenutne.

ODGOVORITE