BiH nema status kandidata za EU - Ko je odgovoran?

Evropski savjet izrazio je punu posvećenost nedvosmislenoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, navodi se u zaključcima usvojenim na samitu u Briselu, ali ni jednoj zemlji regiona nije odobren konkretan pomak na tom putu.

Bosna i Hercegovina 24.06.2022 | 20:02
BiH nema status kandidata za EU - Ko je odgovoran?

Tako ni BiH nije dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU. Na tom putu mora provesti ključne reforme. Pitanje je ima li političke volje za taj posao?

Evropski savet pozdravlja politički sporazum lidera BiH postignut 12. juna u Briselu kao neophodan za stabilnost i funkcionisanje zemlje a politički lideri BiH pozivaju se da brzo sprovedu obaveze iz tog sporazuma i hitno završe ustavnu i izbornu reformu, što će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na evropskom putu, u skladu sa mišljenjem Komisije.

Te odlučnosti do sada nije bilo. Vide to i građani koji se nisu ni nadali kanidatskom statusu.

Na putu ka EU potrebno je usvojiti tri ključna zakona: Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama te izmjenama i dopunama Zakona o Visokom i sudskom i tužilačkom savjetu.

“Najveći krivac za zastoj na evropskom putu u BiH je vladajuća koalicija koja ima sve mehanizme, koja u suštini ima čak i podršku opoziciije kad su u pitanju evropski zakoni da ih usvoje. Mi smo usvojili u Predstavničkom domu na jednoj posebnoj sjednici dominantno uz podršku opozicionih stranaka, Zakon o VSTS-u, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama i oni su na taj način dobili zeleno svjetlo u Predstavničkom domu.

Međutim, sva tri zakona su zaustavljena u Domu naroda gdje dominantnu većinu imaju ljudi iz SNSD-a i HDZ-a”, kaže Branislav Borenović, član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH (PDP).

“Dom naroda kojim predsjedavaju gospoda Špirić, Čović, Izetbegović su odbili usvojiti te zakone, a umjesto toga su usvojili izjavu da mi želimo kandidatski status bez ikakvih uslova, dakle sve jasno”, kaže Saša Magazinović, član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH (SDP).

Prije tačno tri godine Evropska unija postavila je pred Bosnu i Hercegovini 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status, a do danas BiH je uspjela samo da formira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje i to je jedini ispunjeni prioritet na evropskom putu.

“Urađen je jedan od 14 prioriteta koji je formalne prirode je završen, to je stvar koja je davno završena i mislim da je po pitanju odnosa FBiH nešto urađeno kada su u pitanju izbori u Mostaru, a sve ostalo po meni apslutno stoji, ili je u nekoj fazi da se uskladi, da se uradi, u suštini skoro ništa. Pazite od 14, kada uradite jedan zadatak to samo govori koliko je slabo urađeno za ove tri godine”, kaže Borenović.

“Ovdje imate dvije vrste političara, jedni kojima je cilj status kvo, da se ništa ne promijeni, da nastave arčiti budžete, kontrolisati pravosuđe, bezbjednosne institucije i oni koji nisu u tom filmu, koji žele da se BiH kreće ka EU, ne zbog EU nego zbog BiH, da bi naše institucije postale funkcionalnije. Mi imamo dva koncepta, oni koji žele status kvo i oni koji žele promjene”, kaže Magazinović.

Najveći problem u BiH je korupcija koja koči zemlju, smatra i predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo i dodaje da još nije prevaziđen ni teret prošlosti:

“Mir koji je postavljen u BiH defakto je BiH pretvorio u jednu vrstu protektorata, jer jedini smo u svijetu koji imamo visokog predstavnika”.

Ipak, Praštalo ističe:

“EU radi sebe same mora integrisati Zapadni Balkan jer Zapadni Balkan donosi svježu krv. 70 posto mladih želi da napusti BiH, a mnogi su već napustili. U svakom slučaju BiH treba podršku”,

U proteklom periodu napravljen  je minimalan pomak. BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama, i to je nešto što treba brzo uraditi, ako želi nastaviti svoj evropski put.

(BN/M.Minić)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nole

24.06.2022 18:22

Ko god da je,hvala mu,najiskrenije...

ODGOVORITE
Name

ODGOVOR

24.06.2022 20:12

Stavljanje Republike Srpske ispred BIH, To je neprihvatljivo za EU i oni hoce pregovaraca na nivou BIH. Njima ne treba bosanski lonac

Name

Veso

24.06.2022 18:22

Laku noc.

ODGOVORITE
Name

Boris

24.06.2022 18:23

Za rat, krizu, bezakonje, pljačku državnog bogatstva i nazadovanje društva su odgovorni snsd, hdz i sda

ODGOVORITE
Name

Beli

24.06.2022 18:50

Čista sprdnja. I kada bi ispunili 14 kriterija, oni bi postavili još 14 i tako u nedogled. Gradimo RS, surađujmo regionalno, uređaj BiH neka bude kakav je već i pomirimo se s tim da nikada nećemo biti deo EU. Okrenimo se sada životu i pitanju kako ćemo sa ovim cijenama i platama pod Bajinom vlasti naredne 4 godine preživljavati.

ODGOVORITE
Name

Goga

24.06.2022 19:32

Ukrajina isunila sve uslove.Dobro je danas rekao Milanovic.Opozicija nosi vecu krivnju , dabe se dodvoravala i krsila stavove skupstine RS.

ODGOVORITE
Name

Gojko

24.06.2022 20:30

Pa eto je priznao danas Sattler, da su to Dodik i Covic

ODGOVORITE
Name

Herceg

25.06.2022 04:30

To je čista istina, oborilu su sve, pa sve živo. Samo da sj*** nas svija.

Name

Ha ha

24.06.2022 20:38

To je prica za malu djecu stace im bosna u evropskoj uni oni rade sta pozele mlate sa nama bili ili nebili u evropskoj uni svakako komanduju nama i rade sta hoce po drzavi

ODGOVORITE
Name

Mi

24.06.2022 21:23

Krivi smo mi, godinama glasamo za pogrešne ljude da nas predstavljaju u BIH i u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Уб

25.06.2022 06:24

Нема политичке за воље за реформе док је ДОДИК у владајућим структурама.

ODGOVORITE
Name

+

25.06.2022 06:46

Oni nas izrabljuju. Neka nas puste, a mi da svoju kuću čistimo od smeća. Ovi SNSD, SDA i HDZ , sve uništili. Sve i zavaravaju Narod. Stručne i pravedne, kulturne Vođe, treba birati.

ODGOVORITE
Name

BB

25.06.2022 07:56

Mi i Evropa, kao nebo i zemlja.

ODGOVORITE
Name

gradjani

25.06.2022 07:56

Odgovorni su gradjani sto drze i trpe na vlasti pljackase i kriminalce prve klase.

ODGOVORITE
Name

Draško

26.06.2022 03:57

Odgovorna je Njemačka, koja koči BiH. Njemačka politika prema Srbima je uvijek bila genocidna,

ODGOVORITE