Lopare na "Danima Srbije i srpske kulture" u Parizu

U okviru manifestacije „Dani Srbije i srpske kulture“ u Parizu sinoć (22. juna) predstavljena je izložba eksponata i turističko-privrednog potencijala opštine Lopare. 

Republika Srpska 23.06.2022 | 10:56
Lopare na "Danima Srbije i srpske kulture" u Parizu

 „U prezentaciji opštine Lopare predstavljeni su privredni, a naročito turistički, kulturni i društveni resursi lokalne zajednice“, saopštio  je novinarima Želimir Nešković, koji je u svečanoj sali crkve „Sveti Sava“ predstavio pomenutu lokalnu zajednicu.

On je govorio o odnosu matice i opštine Lopare sa svojom dijasporom i naveo 15 projekata  koje su  Majevičani iz dijaspore sproveli na području svoje lokalne zajednice, a oni su zasnovani na izgradnji infrastrukture, stambenim objektima, svadbenom salonu, bazenskom kompleksu za kupanje, hladnjači, investicijama u oblast poljoprivrede i voćarstva i privrednim subjektima iz oblasti metalske industrije.

Nešković je istakao da su Lopare jedan od najboljih primjera saradnje matice i dijaspore, te da je Udruženje Majevičana u Švajcarskoj nosilac te saradnje, kako u oblasti privrednih ulaganja, tako i na humanitarnom planu.

Navedenom događaju u Parizu, u organizaciji Saveza Srba Francuske, prisustvovali su  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, književnici srpskog porijekla koji žive i rade u Francuskoj, kao i umjetnici koji učestvuju u programu „Кaravan kulture“, koji u organizaciji Udruženja „Кoreni“, predvodi Petar Gojković i sprovodi se u nekoliko gradova širom Evrope.

(BN)  

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoki

23.06.2022 09:26

Ljepse bi bilo da uce o svojoj kulturi, nego susjeda…Ali eto luda vremena Ne prolaze jos uvjek..

ODGOVORITE
Name

ekonom

23.06.2022 13:03

Ove loparske fićfiriće treba izbaciti sa funkcije, gde god se pojave sam brukaju tu opštinu i najnapaćeniji narod, koji nema ni jedne fabrike, jer vlast u opštini neće da gradi fabrike.

Name

senad

23.06.2022 20:27

Fakat, bilo bi nam svima bolje da se okrenemo sebi, meni je sve ovo podanicki!

Name

Istina

23.06.2022 11:15

Sta su Lopare u Srbiji?

ODGOVORITE