Zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

Svijet 21.06.2022 | 07:22
Zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja deli naše vrednosti, na primer vladavinu prava i demokratiju, kao i da odbija rusku invaziju", poruka je Fon der Lajen u intervjuu austrijskim dnevnicima „Viner cajtung“ i „Klajne cajtung“.

Podvukla je da je spoljnopolitičko opredeljenje kandidata veoma bitno.

„Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta“, podvukla je predsednica EK.

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

„Nadam se da ćemo naći rešenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje“, rekla je ona.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Fon der Lajen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

„U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku“, rekla je ona ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999., da je Slovačka preduzela sve da primeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas "udaljenija od članstva nego što je ikada bila".

Fon der Lajen je prenela da je stekla utisak da su ukrajinske vlasti visoko motivisane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

„Žele potrebne reforme da primene što pre. Predsednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo reči o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokratiju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Savetu EU davanje statusa kandidata“, istakla je predsednica EK.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može savladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definisati koje preduslove želi da stvori za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primer, pitanje jednoglasnosti.

Na pitanje šta ako vlade ne dogovore status kandidata za Ukrajinu, Fon der Lajen je izrazila uverenost da će biti pozitivne odluke.

Upitana za austrijski predlog reforme pristupnog procesa, ona je podsetila da je tek pre dve godine taj proces reformisan.

„Naš predlog su prihvatili parlament i Savet. Taj proces je modernizovan i ojačan. Sada imamo mogućnost kroz objedinjavanje postupaka da brže napredujemo, ili obrato, ako prepoznamo nazadovanje, da zatražimo preradu“, rekla je ona.

Na pitanje koliko je EU udaljena od sedmog paketa sankcija protiv Rusije, Fon der Lajen je istakla da je Unija bila ekstremno jedinstvena i uspešna oko prvih šest paketa, koji koštaju nešto i samu Evropu, ali više koštaju Rusiju.

„Na primer finansijski sektor. Ruska centralna banka mora skupo plaćati održavanje stabilnosti rublje. U privredi smo mnogo učnili u kontroli izvoza. Nedostajući delovi postaju u svim oblastima problem, ruski avioni ne mogu gotovo nigde izvan zemlje sletati, jer nedostaju sertifikati. Delovi nedostaju i u železničkom saobraćaju, u autoindustriji nedostaju komponente. Sada moramo pogledati da nema rupa“, objasnila je ona.

Kada je reč o energetici, prenela je da EU ima planove za vanredne situacije za zimu, na kojima je radila od početka rata u Ukrajini.

“Trenutno je popunjenost naši skladišta gasa na 43 odsto, a želimo da do zime bude na 80 procenata“, objasnila je ona.

Ukazala je da je cilj da se okonča zavisnost od ruskog gasa, što je i deo sporazuma sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, ali i dogovor sa Izraelom, Egiptom, Norveškom i Azerbajdžanom.

Na pitanje da li je na stolu embargo na gas kao dalja sankcija protiv Rusije, Fon der Lajen je izbegla direktan odgovor.

„Mi smo na putu da postanemo nezavisni od Rusije. Ukupna potrošnja gasa u EU je u prvom kvartalu pala za devet odsto. Ljudi razumeju koliko je važno i koliko je to povezano sa visokim cenama. Ruske isporuke su smanjenje za 30 odsto“, kazala je predsednica EK.

(Tanjug)

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Pero Maljevic

21.06.2022 05:42

Dace Bog da Vas Rujo ukine. Cuj, Ukrajina u ratu pa bliza od BiH EU-trotoaru, ha, ha.. Sretno Usrula!

ODGOVORITE
Name

Samo pametno

21.06.2022 09:07

Ne trebamo mi stalno gledati u evropsku uniju.Mi trebamo i možemo ovdje izgraditi normalan život,a hoćemo li biti u evropskoj uniji ili ne to bi onda bilo čisto formalno

Name

Nenad

22.06.2022 09:36

Pa da mozemo uradili bi to za trideset godina.Pametni su kod nas na dnu ili otisli u EU budale su na vrhu .

Name

Milosrdni Andjeo

24.06.2022 06:58

Usrula, sto niste primili Srbiju u EU kada je bila bombardovana 1999?

Name

Богами

21.06.2022 05:43

Ко да је неко луд.

ODGOVORITE
Name

Baba

21.06.2022 05:44

Ajd reci ne trebaju vam doticne zelje ZB i tacka. Ovako nas ponizavate, ucjenjujete sa svojom taktikom magarca i sargarepe. Zemlje zapadnog Balkana su ili u NATO-u ili okruzene NATO-m , pa vas vise i ne interesuju... Ko vas ne zna...

ODGOVORITE
Name

BU

21.06.2022 05:44

Samo ih treba odbiti i zaustaviti pregovore. EU se neće širiti, ponavlja Makron već godinama. Ako svaka zemlja može blokirati ulazak BiH u EU Hrvatska bez izbornog zakona po volji Hrvata, na koji nikada neće pristati Bošnjaci, će blokirati BiH na tom putu. Pa zašto onda trpjeti ovo vrijeđanje inteligencije od ovih EU predstavnika.

ODGOVORITE
Name

Pitamo mi vas

21.06.2022 05:49

Za naftu, gas itd. a ne za maglu u vidu evropskih vrijednosgi od kojih nije ostalo vise nista?!

ODGOVORITE
Name

Odakle

21.06.2022 13:39

Preko koje EU članice hoćeš da ti je dostave? Okružen si EU i NATO!

Name

BiH

21.06.2022 05:51

Nećemo u EU

ODGOVORITE
Name

Ne moramo

21.06.2022 05:52

Vi nas vucete u propast.

ODGOVORITE
Name

ekonomista

21.06.2022 05:53

Ursula, gledajte cime cete se grijati zimus! Iz prazne se ne puca, ali mozete nastampati para koje niko pametan ne zeli!

ODGOVORITE
Name

Xxc

21.06.2022 05:54

Dosadni ste više.... Kao da je Ukrajina proizvodila sve što postoji, Napravili vještačku krizu pa svi ispaštamo.... A šta je sa bliskim istokom, gladnom djecom Afrike, samo Ukrajina, tačno ste dosadilo bogu i narodu

ODGOVORITE
Name

Javicemo

21.06.2022 05:55

Sledece godine u ovo doba.

ODGOVORITE
Name

Ajde zeno, oladi....!

21.06.2022 06:00

Zrtvovali ste blagostanje zbog neofasistickih pobuda!

ODGOVORITE
Name

NE DAJU VLASTI

21.06.2022 06:02

U BIH VLASTI NE DAJU NARODIMA DA IDE U EVROPU. JER U EVROPI PREDSJEDNIK NA POSAO MORA BICIKLOM A U OVOJ JAZBINI SVI BI DA POKRADU MILIJARDE I DA NA POSAO IDU U MEČKI. DA JE BILO VOLJE I DA SE UŠLO U EU, DA SE DOBIO PRISTUP NJIHOVIM RESURSIMA, PENZIJE I PLATE BILE BI DUPLO VEĆE. BALKAN JE OGAVNA PLJAČKAŠKA RUPETINA. NIŠTA VIŠE.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.06.2022 11:50

Bas ste ocajni, zamolite gospodju da vas primi u EU, da se umirite. Samo da vas pitam ocajni, ko je bacao bombe na nas drugog i zadnjeg rata? To si ti evropljani, jado moja. Kako stvari stoje, oni bi opet da probahu svoje bombe, na nasim glavama. Ovo sad je priprema terena, moraju smisliti razlog, pa da na zapadu objasne narodu, kako je to preka potreba. Balkan je oaza mira, sve dog zapadna gamad ne ispruzi sapu na njega.

Name

Šurda

21.06.2022 06:08

Odjebaus od nas, kakvo članstvo u EU, raspada se to što imate. Kome vi dijelite lekcije pi.da vam materina, dvadeset dvije godine vam Turska na čekanju zato što ne igra na vaše taktove već rade po svojim idejama za boljitak a ne da idu u propast sa vama. EU je u službi Amerike i NATO-a koji će je uništiti radi svog opstanka. Gospođo Ursula, ne volimo vas.

ODGOVORITE
Name

Zamotaj Joste

21.06.2022 06:13

Za Banana-drzavice kakva je i BiH je bolja ruska neutralnost od njemacke dominacije. BiH treba da prehranjuje 113% sebe vlastitom poljoprivrednom proizvodnjom, time treba da se bavimo, a ne EU-jebivjetrovima!

ODGOVORITE
Name

Febo

21.06.2022 06:29

Kakva ironija i dvostruki standardi Ukrajina bliža pristupu u EU od zemalja zapadnog balkana a zemlja pred raspadom nezna gdje če joj biti granice i kakva je tamo vladavina prava kad su oni ispred balkanskih zemalja

ODGOVORITE
Name

Realista

21.06.2022 06:42

Srbija je naoravila reforme i naoredovala daleko više nego Rumunina i Bugarska, čak su im i plate veće. Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih država na svijetu ali ona je bliže eu nego mi jer je postala zapadna kolonija 2014 godine. Srbija ima nezavisnu politiku, ne želi uvoditi sankcije ali je osudila Rusku invaziju i neće proznati Donbas i Luganjsk, Srbija više poštuje međunarodno pravo nego zapad a pošto nikad neće proznati Kosovo sigurno da neće ući u EU. BiH je katastrofa sama po sebi tako d je tu bezbroj problema.

ODGOVORITE
Name

Pa one su

21.06.2022 09:15

Primljene zbog interesa Zapada u pohodu na Rusiju, da stradaju a ne zbog toga da im ekonomski bude bolje....

Name

PP

21.06.2022 06:48

Rospijo, treba li i ovdje da izbije rat kako bi se i mi približili vašoj evropi. Đavo vas crni odnio da Bog da!

ODGOVORITE
Name

Ulazak u EU

21.06.2022 07:00

Ukrajina je bliže EU nego balkanske države. Baš me zanima pa kojem mjerilu, parametru ili principu. Laž je, da je pristup ovisan samo od države članice. EU je ta koja postavlja uslove i postavlja ih različito za različite države.

ODGOVORITE
Name

He He

21.06.2022 07:13

Kako stvari stoje, prije će Honduras postati član E.U., nego mi ovde, na kraju krajeva i E. U. je probušen balon, u njega ništa ne ulazi ,već izlazi !

ODGOVORITE
Name

TACKA

21.06.2022 07:25

TREBA OKRENUTI GLAVU OD OVAKVE EVROPE.

ODGOVORITE
Name

Milko

21.06.2022 07:35

Divno. Dakle u EU se ne napreduje afirmativnim kriterijumima već oružjem, ratom, i cijenom u ljudskim životima i porušenoj zemlji. Za takve imaju nagradu kandidatski status do duše uslovljen

ODGOVORITE
Name

Profesor

21.06.2022 07:48

U Ukrajini vladavina prava i demokratija na visem nivou no na “Zapadnom Balkanu”!!! Heeej Ursula!!! Ako je takvo pravo i demokratija cilj bolje da se odmaknemo sto dalje od te propale nacisticke EU.

ODGOVORITE
Name

Василије

21.06.2022 08:06

Њемачка не жели српски народ у ЕУ, само не могу то јавно да кажу. Све нације које су се активно бориле раме уз раме са нацистима су већ одавно у ЕУ. Примјер: балтичке нацистичке државице су ушле у ЕУ без икаквих услова, тако је и са Словачком, Бугарском, Хрватском итд.

ODGOVORITE
Name

Василије

21.06.2022 08:09

Овдје се види, да се они у Бриселу снама зезају. Уопште нас не схватају озбиљно. Значи прије ће се ЕУ распасти него што ће Србија постати чланица.

ODGOVORITE
Name

Nenad

21.06.2022 09:39

A da li smo mi i zasluzili da budemo dio EU ima li tu nase greske. Za one koji nece da vide naravno nema, ali budimo realni mi ne zelimo sebi dobro kako onda da budemo dio Unije.Na kraju mi trebamo da budemo uredjeno drustvo bez obzira na EU.Tek tada EU nece biti vazna sve dok ne uredimo sami svoje dvoriste EU ce biti nas prioritet i jedina nada. Narod nam odlazi u EU i svako to smatra najvecim uspjehom.Zasto se mi bavimo Hrvatskom Bugarskom Rumunijom i pitamo se zasto su oni u EU njima neka se bavi EU.Pocnimo se baviti s'obom ako hocemo da opstanemo.

Name

Ham

21.06.2022 13:45

Pa ko bi nas i uzeo za ozbiljno, kada smo banana od države. Kao drugo, ovdje se govori o nama, a ne Srbiji.

Name

Читаоц

21.06.2022 08:42

Док год постоји виртуелни простор као замјена за стварни, односно за улицу и градске тргове, до тад се човјечанство неће ослободити окова капитализма тј модерног ропства. Они пиче по свом пуним гасом, а ти народе слободно типкај на порталима, они ово ионако не читају ништа нити их дотиче. Узалуд губимо вријеме и енергију

ODGOVORITE
Name

Mirko

21.06.2022 09:14

Molim vas nemojte nas nikad primiti, nama je ovako kako je super.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.06.2022 11:34

Bez brige, to su sve militantni lazovi. Treba jo neki vojnik sa iskustvom, da ga posalje na granicu Rusije. Vermaht okuplja prijatelje iz drugog rata, da ih opet posalju na Ruse. Mislim da ce zazaliti, kao na kraju drugog rata.

Name

Nema od toga nista

21.06.2022 09:45

Sadasnji ulazak u EU je kao da dodjete na žurku posle ponoći. Svi pijani, neki povracaju, nema nista da se popije i pojede...

ODGOVORITE
Name

Hahaha hahaha

21.06.2022 10:55

Pravi komentar.....100%

Name

Haski Trabunjar (Tribunal)

21.06.2022 15:15

Kako nema nista? Imaju subvencije za razvoj evropskih vrijednosti i evropske demokracije!

Name

НН

21.06.2022 10:32

Преостаје нам само са замолимо Русе да нас нападну, ако хоћемо у ЕУ.

ODGOVORITE
Name

Diko

21.06.2022 10:49

Pa jesu ruske isporuke smanjeme za 30%...I vidimo kuknjavu u EU i propast..Dokle ćete to izdrzati.A lako je jer je u toku ljeto.Sad će zima i ima da kupite duplo više nego ikada da nadoknadite..Rusija ima kome prodavati a EU nema od koga uzimati .Moze šicarit..Vi ste gospodjo pokondirena tikva

ODGOVORITE
Name

Pa naravno

21.06.2022 16:00

Nece BiH ,Srbija i ostale jos dugo u EU ,jer ko ce raditi za njih i njihove kompanije. Znaju oni da se ovdje ne sprovodi zakon ,da je sve korumpirano . Placaju nas mizerno(one firme koje rade za izvoz). Nisu ludi da nas prime u EU. pa kako ce se oni bogatiti.??

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

21.06.2022 17:13

Za Pa naravno.odlican zakljucak.jos da dodam gdje bi eu izvozila skart hranu i ostale proizvode nego na balkakan...

Name

Znalac

21.06.2022 16:08

Ovakve izjave su samo vrijedzanje inteligencije!

ODGOVORITE
Name

Bibi

22.06.2022 05:05

Nikako u EU samo ce jos vise propasti biti za narod

ODGOVORITE
Name

Fenix

22.06.2022 05:12

Narod ne bi trebao biti ljut na EU, jer glavni krivci su nasi politicari a Boga mi i mi sami jer ih biramo.Ko nama brani da dovedemo red u zemlji, pa vidjeti jesmo li ili ne za EU. Sve dok je korupcija u zemlji ne nadaj te se ni cemu drugom nego bjedi.

ODGOVORITE
Name

Usrula von Karajen

22.06.2022 05:15

Napred braco!

ODGOVORITE
Name

SS

22.06.2022 11:16

Napred!

Name

Pa

22.06.2022 13:21

Vi svojim zahtijevom ucijenjujete članice EU-e da slobodno misle ili pravom da se ne svrstavaju po nametnutim željama Bajdena i ostalih. To bi i Putin osudio kao ugrožavanje demokratskih prava na slobodno mišljenje.

ODGOVORITE
Name

aćim

22.06.2022 18:01

Moliće oni da uđu u "ZAPADNI BALKAN" al ih nećemo primiti, pa nek se pate.

ODGOVORITE
Name

Orthy

22.06.2022 20:57

E, to je EU.... Tako se to radi u Evropi. Dobro je govorio Jovan Dučić i Ivo Andrić!!!

ODGOVORITE
Name

Naci "dama"

23.06.2022 09:39

Userulja fon der lajen.

ODGOVORITE