Maloljetnik slao lažnu dojavu o bombi u školi

- Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona saopštilo je da će protiv maloljetnog lica biti podnesen izvještaj Кantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je imejlom poslalo dojavu da je u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla postavljena eksplozivna naprava.

Bosna i Hercegovina 17.06.2022 | 16:55
Maloljetnik slao lažnu dojavu o bombi u školi

 Maloljetno lice osumnjičeno je da je počinilo krivično djelo zloupotreba znaka za pomoć i opasnost.

Policija je 16. juna, po naredbi Opštinskog suda u Tuzli, izvršila pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba, te pronašla i izuzela tragove i dokaze važne za krivični postupak.

Policijskoj stanici Centar u Tuzli 6. juna radnik Srednje medicinske škole Tuzla prijavio je da je na službenu imejl adresu zaprimljena poruka da je u pomenutoj školi postavljeno eksplozivno sredstvo.

Odmah nakon zaprimljene prijave, policija je izvršila evakuaciju učenika i radnika škole, nakon čega je izvršen kontradiverzioni pregled prostorija u kojima nije pronađena eksplozivna naprava.

U cilju rasvjetljavanja opisanog krivičnog djela, policija je pod nadzorom tužioca Кantonalnog tužilaštva Tuzla izvršila izuzimanje potrebne dokumentacije, te preduzela sve mjere i radnje u svrhu identifikacije pošiljaoca spornog imejla.

Na osnovu prikupljenih informacija, uz saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, policijski službenici došli su do saznanja da je mogući počinilac maloljetna osoba.

U proteklom periodu Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona zaprimila je određen broj prijava o postavljenim eksplozivnim napravama i u drugim školama i jednom tržnom centru, gdje je kontradiverzionim pregledom utvrđeno da se radi o lažnim dojavama, najvjerovatnije sa ciljem zaustavljanja nastavnog procesa, koje su izazvale uznemirenost građana i bespotrebno angažovanje većeg broja policijskih službenika, kao i pripadnika Vatrogasne jedinice i Službe hitne medicinske pomoći.

U saopštenju se navodi da službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta Uprave policije Tuzla, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, intenzivno preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela. 

(Srna Foto: Ilustracija/AA) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bbb

17.06.2022 15:36

Golube, moj Gooooluuubeeeee

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

18.06.2022 08:42

Lažno saopštenje da se smiri javnost da je neko "procesuiran". Policija to radi non-stop da manipuliše javnim mnjenjem.

ODGOVORITE