Bijeljina: Stambeno zbrinuto šest romskih porodica

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Gradonačelnik LJubiša Petrović i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić uručili su romskim porodicama ključeve šest stanova u novoizgrađenoj zgradi za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih Roma u Novom naselju.

Republika Srpska 10.06.2022 | 16:05
Bijeljina: Stambeno zbrinuto šest romskih porodica

- U ovoj zgradi imamo šest stambenih jedinica namijenjenih za šest porodica, koje imaju ukupno tridesetoro djece. Na jesen planiramo početak izgradnje i treće zgrade, a u toku je postupak javne nabavke u kojoj će biti izabran izvođač radova. Današnji susret bio je i prilika za pokretanje još jednog značajnog pitanja, rješavanja problema alternativnog smještaja u naselju Pet jezera.

Grad Bijeljina je spreman da pomenuti problem zbrinjavanja raseljenih lica bude konačno riješen. Učinićemo sve da se ti ljudi ne osjećaju kao građani drugog reda, jer će rješenje stambenog pitanja za njih značiti i oslobađanje od obaveze da svoja lična dokumenta mijenjaju na svake dvije godine - naglasio je gradonačelnik Petrović.
 
Ukupna vrijednost radova je 484.400 konvertiblinih maraka, od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 100.000, Karitas Švajcarske 243.600 i Grad Bijeljina 140.800 konvertiblinih maraka. Grad Bijeljina obezbijedio je besplatno i svu potrebnu infrastrukturu, saglasnosti i dozvole.


 
- Nastavlja se podrška romskim porodicama kao najvećoj nacionalnoj manjini u BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice godinama sarađuje sa Gradom Bijeljina u cilju postizanja napretka, prije svega u oblasti inkluzije Roma u zajednicu i njihovog stambenog zbrinjavanja. Maksimalan iznos sredstava koje Ministarstvo izdvaja po lokalnoj zajednici u ovom projektu je 100.000 konvertibilnih maraka, a taj iznos je dobila Bijeljina - naglasio je ministar Lučić.
 
Izgradnja zgrade za stambeno zbrinjavanje je realizovana u okviru Sporuzuma o međusobnim odnosima između Karitasa Švajcarske i Grada Bijeljina o realizaciji projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma 2018-2019 u Gradu Bijeljina“, čiji je cilj podrška implementaciji Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, kao i unaprijeđenje njihovog drušzvenog statusa i socijalne inkluzije.

Direktor Karitasa u BiH Daniel Bronkal  izrazio je zadovoljstvo što će saradnja sa Ministarstvom i Gradom Bijeljina biti nastavljena i u drugim oblastima, a ne samo u stambenom zbrinjavanju.


 
- Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Gradom Bijeljina i udruženjem „Otaharin“.  Karitas  je sa 50 procenata potrebnih sredstava finansirao izgradnju objekta koji je danas romskim porodicama predat na upotrebu. Ovo  je samo dio projekta koji mi provodimo, a on podrazumijeva i edukaciju i zapošljavanje, ne samo Roma, već i ostalih socijalnih kategorija - dodao je Bronkal.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar