Državljani BiH mogu da provjere birački spisak

Izvod iz Privremenog biračkog spiska za opšte izbore od danas je izložen javnosti do 4. jula, saopštila je Centralna izborna komisija BiH i pozvala sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid.

Bosna i Hercegovina 04.06.2022 | 10:17
Državljani BiH mogu da provjere birački spisak

Izborne komisije dužne su da izlože izvode u elektronskoj ili u štampanoj formi u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama, na internet stranici opštine/grada ili izborne komisije i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska.

Na taj način birači mogu da pristupe, provjere i izvrše ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa, te se opredijele za biračku opciju /opština, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu/.

Ukoliko izborna komisija ocijeni da u određenom naseljenom mjestu, zbog nemogućnosti elektronske provjere birači neće biti u mogućnosti provjeriti svoje podatke, izvod iz Privremenog biračkog spiska za biračko mjesto koje se nalazi u tom naseljenom mjestu će se odštampati i izložiti na pogodno mjesto za izlaganje s ciljem dostupnosti navedenim biračima.

CIK poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog spiska, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

- Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena lica koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih lica u matičnu knjigu umrlih i da bi se izvršilo brisanje podataka tih lica sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provođenja opštih izbora - navodi se u saopštenju.

Izvod iz Privremenog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 4. maja u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora.

Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača, te je s tim u vezi CIK dostavila izvod iz Privremenog biračkog spiska opštinskim/gradskim izbornim komisijama.

Iz CIK-a napominju da se izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže na uvid javnosti u periodu od 120 do 90 dana prije dana održavanja izbora.

Izlaganje izvoda iz Privremenog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, napominju iz CIK-a.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar ove godine.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mislim

04.06.2022 08:27

60% birackog tijela su umrli.

ODGOVORITE
Name

Savaa

04.06.2022 11:59

Dodo ima moj glas 100%.

Name

Ja TESLIC

04.06.2022 12:50

Usvakom slučaju Dodinaje pobjeda Živeo. DODO !!!

Name

Krajišnik

04.06.2022 09:02

Narode izaći u Oktobru u što većem broju izaći i poraziti sektu za sva vremena!!Ako ne izađemo oni će stranačku vojsku i uhljebe pokrenut i pobijediti i onda slijedi totalna propast RS i kataklizma poskupljenja i pljačke!!!

ODGOVORITE
Name

SVJETLANA

04.06.2022 10:39

SNSD JE U BANJALUCI U SVIM JAVNIM USTANOVAMAVEĆ UZELI SPISKOVE RADNIKA SA MATIČNIM BROJEVIMA I PRIPREMAJU KRAĐU GLASOVA. RADNICI SU TIM USTANOVAMA POD PRITISKOM MORALI SE POTPISATI. PITAM OPOZICIJU, ŠTA RADE PO TOM PITANJU DA SPRIJEČE TO .ZAŠTO VEĆ SAD NE DIGNU GLAS I PRIJAVE CIKU TU ZLOUPOTREBU VLASTI.

ODGOVORITE
Name

ПИЕТРЕН

04.06.2022 14:20

Питам раднике, шта раде по том питању да спријече то?! Зашто већ сад не подигну глас и пријаве ЦИК-у ту злоупотребу власти?!