Da li će i kako Lavrov doputovati do Srbije?!

Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju problematičan je i upitan iz najmanje dva razloga. Prvi je pitanje kako će Lavrov uopšte stići do Srbije imajući u vidu sankcije, a drugi je politički i za Srbiju nimalo povoljan jer ne postoji način da se objasni zbog čega je Srbija domaćin visokog ruskog javnog funkcionera u datim okolnostima, piše Nova.rs.

Srbija 04.06.2022 | 09:01
Da li će i kako Lavrov doputovati do Srbije?!

Da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu biti 6. i 7. juna zvanično je na brifingu za medije potvrdila i njegov portparol Marija Zaharova. Objasnila je da će se tom prilikom susresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova, predsjednikom Narodne skupštine i srpskim patrijarhom…

Ova izjava uslijedila je samo dan nakon što je predsjednik Srbije izjavio da se stvari oko dolaska Lavrova komplikuju u svakom smislu. „Ali nisam još speman da o tome govorim, komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta... i drugo..., videćemo“, rekao je Vučić.

Na to pitanje kako će Lavrov stići uopšte u Srbiju, portparol ruskog ministarstva inostranih poslova nije dala odgovor. Jedan od razloga bi možda mogao da bude i taj što je to u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće.

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić za Nova.rs objašnjava šta je sve problem.

„Sam Sergej Lavrov je pod sankcijama EU, pod sankcijama su svi ruski civilni i vladini avioni. Njima je zabranjeno letenje preko zemalja EU“, objašnjava Đukić.

Na pitanje da li bi u tom slučaju mogla da posluži i redovna linija Air Serbije on kaže da bi to bio presedan.

„To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije leteo redovnim letom. To se nije desilo u istoriji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbjednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan neverovatan izuzetak", kaže Đukić.

On navodi da postoji jedan način da Lavrov doleti do Srbije.

"Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doletjeti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske... Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posetu", pita se Đukić.

Poseta Lavrova ne komplikuje se samo u tom tehničkom smislu već i političkom. I to za Srbiju.

"Znamo da je ranije bila dogovorena posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca za 10. jun. I šta to sada znači uopšte u spoljnopolitičkoj orjentaciji Srbije. To traži objašnjanja, a mi smo stalno u situaciji da dajemo nekom objašnjenja zato što sedimo na dvije stolice, i dalje. Moramo da dajemo objašnjenja Briselu zbog Rusije, Rusiji zbog Brisela", navodi Đukić i dodaje da je jedna od karakteristika inostrane politike Srbije  kratkovidost, odnosno nesposobnost da predvidi događaje u jednom kratkom periodu.

Ono što je takođe jasno je da Lavrov želi da dođe uprkos činjenici da je Srbija pod pritiskom i da dolaskom pravi problem.

"Hoće da potroše svoju posljednju evropsku kartu koju imaju. Nijedna zamlja u Evropi nije u situaciji u kojoj je Srbija. I žele tu kartu da iskoriste do kraja. Njima je to u interesu. Po cijenu problema koji nama prave".

(Agencije) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Лавров

04.06.2022 07:27

Добро дошао пријатељу Пријатељи увек добродошли.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2022 09:42

Eto ti mocne Rusije i mocnih prijatelja,nemogu niđe zakoračiti,aj bruke Boze dragi,svi ga otkacili a vi se samo k.sve vam je gore i gore.

Name

Re

04.06.2022 10:23

Prijatelji nemamo vise Rafinerije

Name

Th

04.06.2022 21:38

Kao prvo ti nemas rafineriju, kao drugo nemas Jugsolaviju, kao trece nemas ni pameti, kao cetvrto kad ide svinja nekide i rep, kao peto nece otici nista i svakako da je dobro da se radi i suradjuje, kao peto Srbi i Rusi to jedno, zasto da ne, nije to nesreca nego sreca, da imamo svoju maticu, ne da smo kao cigani sto nam zapad pripisuje i nazalost vi koji i niste nikakvi u Srpstvu, po ovom sto radite i izjavljujete, niste ni svestki, nego propalice ... I to je to ...

Name

Prijedorcanin M.

04.06.2022 07:53

Svaki inat Srbiju je debelo kostao...

ODGOVORITE
Name

re

04.06.2022 10:42

Takvi smo Mi Srbi.

Name

Th

04.06.2022 21:43

Po cemu je Srpstvo po tebi prepoznatljivo ... Ali i bez inata svi su Srbi ili bili poturceni ili ciganizovani ili rasejani ... Posle inata i otpora prema Turcima je i izdejstvovana Srbija ... I kao drugo ovo nije inat, odnosno prkos, nego dio postojanja, ne, moguce je sada tu izmisljati price, i vjerovatno ce se i izmisljati, ali to treba nekako preduprijedit, amortizovat, pa dalje ... Naravno ima tu pokusaja sile, sto se desava u Slavenskim i Skandinavskim zemljama od strane NATOa i nekih koji se uzdaju u rat, nakraju dobiju neke privremene profite, i onda se pretvaraju u smetliste od zemlaja ili bivaju vracene maticnim vrijednostima, ako nisu preterano daleko, tako nekako, naravno svako vrijeme svoje ...

Name

Srbi i Talasi

04.06.2022 21:46

Pa Srbin je aman izmislio struju, unaprijedio ubrzao, zapravo izumio ... Sav svijet to koristi ... Sad da li je bolje bez ili sa ... To moze se komentarisati, ali definitivno ne ocekujem bisera koji bi se protivio tome ... U to vrijeme u Americi je bio zavrsen gradjanski rat, ovdje je bila Austrougarska, u nekim dijelovima Osmanlije ... Odnosno Austrougarska je bila u dijelu gdje je taj covejek zivo i radio ... I da takvi smo mi Srbi ...

Name

RefA

04.06.2022 08:27

Dobar tekst ali sa Nato perspektive. Mogu samo reći da mnogi nisu dozreli svojim novinarskim ali i drugim pozivima. Gospodin Lavrov dolazi i to nije upitno. Dobro nam došao.

ODGOVORITE
Name

Sarmat

04.06.2022 08:32

Doći će on, a voljeli bi znati kako. ???

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2022 17:05

Moze biciklom preko madjarske. Pedala pedalu stize.... A moze i malog botoksa na paksic.

Name

ZZZ

04.06.2022 08:33

Nije upitno, dolazi!

ODGOVORITE
Name

Real-an

04.06.2022 08:53

Toliko o velikoj i mocnoj Rusiji

ODGOVORITE
Name

?

04.06.2022 10:55

Bolje je nepiši ništa, najviše inteligencije ima u ćutanju.

Name

Kada Bi

04.06.2022 09:16

Bili imalo više informisani i pa još imali dara za zaključivanja ova dilema nebi ni postojala. Naravno da će doći, bez problema.

ODGOVORITE
Name

Nedo

04.06.2022 09:20

Lavrov putuje brodom od Vladivostoka do Istambula, a potom brodom kroz Crno More i Dunavom do Beograda.

ODGOVORITE
Name

GEOGRAF

04.06.2022 09:41

Može iz Sočija brodom preko Crnog mora i Dunava do Beograda ali Dunav protiče kroz Bugarsku i Rumuniju koje su članice NATO pakta i EU. To pitanje zašto Srbija nema izlaz na more i kopnenu vezu sa Rusijom je staro više od 5 Vekova !!

Name

Dunav

04.06.2022 10:27

A dunav ne protice kroz zemlje EU?

Name

Fed

04.06.2022 09:50

Donosi i onu milijardu sto su odnijeli iz RS kao pravi bratski narod a vi saljite djecu u Njemacku i Sloveniu

ODGOVORITE
Name

Ost

04.06.2022 10:12

Pa sta mu fali da dodje AirSrbijom. Zakupice citav avion, povesti obezbedjenje...

ODGOVORITE
Name

Ja

04.06.2022 10:52

Dobro dosao gospodine kao i u 85% ostatka svijeta. Lijepo te je vidjeti. Ako imas vremena dobro dosao si i u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

BL

04.06.2022 10:53

Ministre dodi i do Banja Luke. Kada moze hostapler Smit covijek koji je zalutao u BH moze i jedna takva politicka gromada. Dobro nam dosao.

ODGOVORITE
Name

mislim

04.06.2022 12:38

Dodik salje helikopter po njega .Dokle dogurase svemocni rusi.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

06.06.2022 07:00

E, BOGAMI, NEĆE, I TO ZADUGO ...

ODGOVORITE