Zaharova: Amerika sama provocira prehrambenu krizu

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini.

Svijet 28.05.2022 | 14:33
Zaharova: Amerika sama provocira prehrambenu krizu

Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

„Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena od 10. maja da je neophodno naći mogućnost da se iz Ukrajine izveze 20 miliona tona žita poklopila se sa potpisivanjem Zakona o ukrajinskom ''zajmu i najmu''. Proizilazi da će Kijev oružje platiti pšenicom. Zapravo, Amerikanci sami provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, lišavajući je zaliha žita“, objasnila je ona, preneo je Sputnjik.

Prema njenim rečima, SAD i EU nameravaju da u toku dva i po meseca izvezu iz Ukrajine 20 miliona tona žita navodno radi prebacivanja u afričke zemlje i države Bliskog istoka u cilju sprečavanja prehrambene krize.

„Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su železničke, kopnene i rečne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumunijii Bugarskoj“, istakla je ona.

S druge strane, kako je ocenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova se osvrnula i na saopštenja Zapada o blokadi stranih brodova koja su, kako je rekla neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

„Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, oni nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da ruske oružane snage svakodnevno od 8 do 19 časova otvaraju dva morska humanitarna koridora.

„Istovremeno, kijevske vlasti odbijaju da sarađuju sa predstavnicima stranih država i kompanija suvlasnika u cilju omogućavanja bezbednog izlaska blokiranih brodova, držeći njihove posade, faktički, kao taoce“, istakla je ona.

Zaharova je prokomentarisala i zahtev američkih ambasadora u inostranstvu o blokadi rada ruskih medija, nazvavši ga „diktaturom liberalizma“.

„Američki ambasadori u inostranstvu imaju novu zabavu - histerično zahtevaju od država da blokiraju rad ruskih medija. To je diktatura liberalizma u punom sjaju“, navela je ona.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bravo ljepotice

28.05.2022 13:01

Svaka ti zlatna. Bagra je to lopovska.

ODGOVORITE
Name

ovo je

28.05.2022 13:07

jedina žena ozbiljan političar u zadnjih trideset godina. Sve ostalo je goli šljam i prostituke. Bravo Mariji Zaharovoj

ODGOVORITE
Name

Zaista je

28.05.2022 16:08

Za respekt, mlada jako inteligentna u svakom smislu vrh.

Name

Draško

28.05.2022 13:14

Ukrajina za zapad predstavlja korisnu budalu. Na celu je glupan koji svaki dan gubi procente teritorije ali je kao i svaki glumac uporan u svom nastupu.

ODGOVORITE
Name

BiH Export

28.05.2022 13:46

Americi treba pomoci, nikada nije bila u vecoj krizi!

ODGOVORITE
Name

STOKO

28.05.2022 15:45

Je li unistavanje poljoprivrede u ovom slucaju njiva zasijanih isto vasa akcija protiv terorista ili pogledat novi clanak

ODGOVORITE