Šef Svjetske banke upozorava na moguću globalnu recesiju

- Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu recesiju jer će skočiti cene hrane, energenata i đubriva.

Svijet 26.05.2022 | 09:14
Šef Svjetske banke upozorava na moguću globalnu recesiju

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško „videti kako da izbegnemo recesiju“, napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza korona lokdauna.

„Gledajući globalni bruto domaći proizvod... teško je sada videti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju“, rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primetio da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu „značajno usporavanje“ u regionu i dodao da visoke cene energije već vrše pritisak na nemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svetu.

(Tanjug Foto: Tanjug/Ilustracija) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

26.05.2022 07:55

Sledeći korak - opet će od država tražiti da upumpavaju novac u njihove banke i time praviti još veće krize.

ODGOVORITE
Name

Nole

26.05.2022 07:56

Pa ukinite im sankcije i rijesili ste problem.Ili to mozda nekom odgovara da cijene divljaju.Znate vi to vrlo dobro...

ODGOVORITE
Name

Doc

26.05.2022 08:08

Ma da, Rusija opet kriva!!!

ODGOVORITE
Name

075

26.05.2022 08:24

Sjetio se sada pa i "slijepac je to vidio" još prije par godina!!

ODGOVORITE