Srbija usmjerava napore na očuvanju mira u regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Srbija 23.05.2022 | 13:05
Srbija usmjerava napore na očuvanju mira u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kristofer Hil saglasili su se da sve napore treba usmeriti na dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi.

"Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju", naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Kako se navodi, predsednik Srbije je sa američkim ambadsadorom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Predsednik je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se Srbija svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

Predsednik je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Na Instagram profilu buducnostsrbijeav objavljena je fotografija sa početka ovog važnog sastanka.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prijedorcanin M.

23.05.2022 14:27

Nema sta dogovor se postuje...

ODGOVORITE