Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put - Zapad i EU

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

Srbija 22.05.2022 | 10:53
Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put - Zapad i EU

"Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija", rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedeljno izdanje Politike.

Američki ambasador je ocenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

"Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića", rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što "problem Kosova još postoji" i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo "susedske zemlje" koje moraju da reše mnoge probleme, ocenivši da je "pravi način (za rešavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu".

"Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana", ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

"Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada", ocenio je Hil i istakao da "nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije".

"Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima", rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevać.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se "trude da se i Srbija priključi na američke gasovode".

"Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati", predočio je Kristofer Hil.

(Tanjug/ foto: Youtube Printscreen)

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Ne mozete nam

22.05.2022 09:16

Vi nikada dok postojo svijeta biti sto nam je Rusija po bilo cemu i ne samo to ne mozete vi to nikada ni razumjeti . Sve skupa to je vas dugorocni problem, nas moze biti samo periodicni i prolazan silom i pritiscima nametan od vas sa zapada ili bilo koga drugoga.....

ODGOVORITE
Name

Mala Maca

23.05.2022 16:03

Ako se mora birati onda Istok! Na istoku izlazi sunce, a na zapadu zalazi, ili je odavno zaslo!

Name

Petar

22.05.2022 09:18

Najbolje je da nam vi Amerikanci kažete šta mi mislimo. Naš najbolji put je što dalje od vas da nas ne biste humanitarno bombardovali.

ODGOVORITE
Name

Sergej

22.05.2022 09:21

Kako ste nas zavoljeli odjednom a sjetite se koliko bombardovanja smo dobili od vas. Ne brinite za nas, snaći ćemo se, idite vi svojim putem i guzicu uza zid.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.05.2022 09:44

Protjerati ovoga ambasadora sta se on petlja u nase stvari

Name

Re Segej

22.05.2022 12:20

Pa i Njemačka i Francuska su se bombardovali u 2 Svjetska rata pa sada su razvojnu privredni, ekonomski i politički partneri. Budućnost je sa jačim a ne u praznim ideologijama

Name

Re Segej

22.05.2022 20:46

Ako ćemo za jacega onda je to Rusija...Ameri ni ne planiraju da se umesaju u Ukrajini i jedino mogu lude Poljake na to da nagovore...Rusija i Kina su nekoliko puta jace od NATO zemalja a da ne spominjem ostatak svijeta (Indija, Brazil, cela Afrika, Meksiko ..) koji jedva čekaju da neko povede svet u obračun sa Amerikom...

Name

025

22.05.2022 09:28

sramte bilo kristofore jeli ona evropska unija stoje ubijala srbsku decu pasu govorili kolateralna steta bodvas kleo i mala milica rakic

ODGOVORITE
Name

Čuj ovo

22.05.2022 09:30

On zna kud Srbi treba da idu !!! Najispravniji put je ne biti pod njihovom šapom.

ODGOVORITE
Name

025

22.05.2022 09:31

okanitese vi srbije jerce srbin i srbija i vas poslat u istoriju ko osmanlije i austrougare i hitlera ustase u njihovo cvece [poturice]

ODGOVORITE
Name

Re 025

22.05.2022 15:42

Dobra ti je ova sala hahaha

Name

Boske

25.05.2022 19:31

Onda će morati da trpite barem 500 .godina

Name

Miroslav

22.05.2022 09:36

Ko u EU donosi odluke vi ambasadore i vasa drzava? Mi se guramo u EU godinama, ali nam svaki dan dodaju jos zahteva. Sumljam da ce nas primiti, ako je zahtev da priznamo otimacinu naseg KiM, kao drzavu. Od nas nikad niko nece dati priznanje otimacini, tako da i vi i mi znamo da od naseg clanstva u EU nema nista. Osim toga, treba sacekati da se vidi, sta donosi ovaj rat EU? Ako mislite da bi Srbi, sa djavolima ratovali protiv Rusa, ili protiv Kineza, varate se. Mi imamo ruzna secanja na natovske djavole, bombardovali su nad. Pustite nas na miru, razmislite kolika bi bila realna osteta nasoj drzavi, zbog vaseg bombardovanja, to bi trebalo platiti.

ODGOVORITE
Name

Паук

22.05.2022 09:44

Хвала Кристофер, нисмо заборавили колко сте нам ,,ваљали,, деведесетих година, али одужићемо се ускоро.Да незаборавим ваш гас је сигурно доста квалитетнији и јефтинији од руског, гасовод ће те нам изградити током љета сигурно, наше је само да уведемо санкције Русији.Немогу да схватим колико сте поган и зао човјек.

ODGOVORITE
Name

CCCP

22.05.2022 09:46

Po komentarima najbolje da se svi srbi iz EU i USA presele u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Piano za SSSR

22.05.2022 10:30

Zasto da se srbi sele u Rusiju, imaju srbi svoju drzavu vijekovima.

Name

Re

22.05.2022 10:37

E.U. i USA od skora postoje , za razliku od Rusije koja ja nastala puno prije njih, Rusija ima svoj Narod, Naciju, Državu za razliku od ovoga ! Da , da te podsjetim, mnogi su mislili za Rusiju, ali ona nije primala takve, ni dan danas se ne može lako dobiti viza, a tek iseljenička, nema šanse !

Name

Miroslav

22.05.2022 10:43

A sto da se selimo u Rusiju? Nasa iskustva sa amerima i natovcima su ruzna, pa ambasadora podsecamo na to, on to dobro zna ali prelazi preko cinjenica. Njihov cilj je imati sve zemlje u Evropi pod svojom cizmom.To je razlog, sto nam lukavo prica sta je "dobro" za nas.Pitam se koliko covek mora biti bezobrazan, da ignorise cinjenicu, da je njegova drzava bila pokretac bombardovsnja Srba. Sto to ignorise, sto izbegava spomenuti odgovornost drzave koju prestavlja? Opet da ga podsetim, da nam njegova drzava duguje ratnu ostetu, kad je plate i kad se izvine, onda mozemo pricati o bilo kakvim korektnim odnosima sa njim i njegovom drzavom. Bez toga ambasador neka cuti, sagne glavu i zahvali se nasoj drzavi sto ga gosti.

Name

Asa

22.05.2022 10:45

A ti u Avganistan

Name

KAMEN

22.05.2022 10:59

Mozda bi dobro ibilo da se preselimo u Rusijju makar nas nebi ugnjetavali kao vi g Ambasadore a sto se tice treceg puta mi smo imali treci put BIVSA JUGOSLAVIJA i bilo nam je dobro na osnovu danas sa vasom demokratijom ali to nije vama odgovaralo pa ste uz pomoc domacih IZDAJNIKA srusili JUGOSLAVIJU

Name

Ma

22.05.2022 11:20

To je sacica Rusoljubaca

Name

Direkt

22.05.2022 12:02

Šta fali Rusiji? Pogledaj Sankt Peterburg, Moskvu, Kalinjingrad...

Name

Uciteljica

22.05.2022 17:18

Konacno da Rusi srede situaciju u kriminalizovanoj EU, a i dalje i sire! Nakon razvaljivanja mnogih drzava medju kojima je bila i ex-Ju sada njih Rusi razvaljuju! Podrska i sretno!

Name

НН

22.05.2022 10:28

То ти мислиш.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

22.05.2022 10:28

Bilo bi zanimljivo čuti šta misli Ambasador Srbije u SAD, kaka bi se SAD trebale ponašati u budućnosti, isto tako, važno je šta misli Ambasador Hondurasa u Nigeriji i obratno ! Sve ovo je demokratski, zar ne ?

ODGOVORITE
Name

Par

22.05.2022 10:37

Budala ovdje protiv zapada a svi ostali nece ka istoku...

ODGOVORITE
Name

E

22.05.2022 10:41

Baš ste razočarani za Kosovo, pa to je vaš projekat u skladu sa međunarodnim pravom, jel da. Drugi to ne mogu, samo vi možete. Koliko je Srbija ucjenjivana i ucjenjuje se za priznavanje Kosova, a suverena zemlja kao i Ukrajina. Bitno je biti samo protiv drugog ko vama smeta. Izvinite se Srbiji i vratite svoje priznanje Kosova pa onda tražite to što tražite.

ODGOVORITE
Name

Svaka zemlja

22.05.2022 10:46

Ima svoju kolijevku ,porijeklo i vjeru . Sta hocete vi nastrani zapadnjaci??? Zar da se odreknemo svega ,pa cak i kosova i da se pridruzimo vama. Vama , koji ste bombardovali srbe ,srpsku djecu i srpske bolnice i institucije. Mrs u ... pm Nek se gradjani izjasne o vama...,ali samo oni koji stalno zive na ovim prostorima ,kako Srbije tako i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Beni Hill

22.05.2022 10:57

Gospodine Hill ako ce vas gas da bude losijeg kvaliteta,skuplji onda zasto bi Srbija kupovala gas na kojem stetuje..Jel to prisiljavate Srbiju da kupuje mozda smece koje je jos i skuplje..Vi jasno pokazujete da ste upetljani u rat u Ukraniji da biste zgazili ostatak Evrope i nametnuli svoje interese koji su na stetu Evrope,EU ..Vi je mozete davati EU jeftiniji gas jer se to Americi je isplati a znamo koliko je Amerika skrta .Amerika ne baca pare.Amerika ako ko!e dadne novac ocekuje mnogo vise nazad..Amerika je poklanja na lijepe oci nikome pa nece ni Njemackoj i Francuskoj a kamoli Srbiji..Zasto Amerika vec jednom nije natjerala Albance da se formira zajednica srpskih opstina,ZSO ..Amerika i njena pjesadija zvana Kosovari su strama koja kasni sa svojim obavezama a ne Srbija..Neposteno od Amerike..Kad je Amerika i bila postena ako se uvijek sluzila prevarama Kog nije uspjela prevarit milom onda to cini silom..Ali mozete to radit Evropi.Mozete i Rusiji posto je jasno da Jevreji mlate i Rusijom.Ma kakav Putin I on je samo izvodjac radova,sluga..Da je Rusiju poveo neko ko je zaista htio da porazi Zelenskog budite uvjereni da bi Kijev pao za 10 dana..

ODGOVORITE
Name

Mira

22.05.2022 11:06

Srbi toliko mrze zapad da pola Beca, Minhena Cikaga cine srbi

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.05.2022 12:12

Mržnja je samo (negativan) osjećaj, dok interesi se grade na neke duže staze. Ameriku je unapredio Tesla (svojim izumom, kao i čitav svijet, na kraju krajeva), dok Beč je prva (prava) zapadna destinacija, za nas Srbe, kao i za druge Balkance. Sve ima svoje logičko objašnjenje, pa tako i ova situacija, koja nema puno veze sa ljubavlju ili mržnjom, koliko ima veze sa željom za uspjehom.

Name

Pen

22.05.2022 11:29

Ameri stari robovlasnici sve pod plaštom demokratije porobljavate normàlni narod . Vi ste jedna iščašena nacija koja želi samo da eksploatiše nàrod. Što dàlje od Srba mi smo najsposobniji kad se u naše poslve ne miješate. Humanitarno ste bombardovali Srbe,vaše određi anje puta nam ne treba.

ODGOVORITE
Name

РЕФА

22.05.2022 11:38

Шта на то каже Сергеј Лавров?

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.05.2022 12:20

Ne znam šta kaže, ali znam šta bi možda rekao. Rekao bi "i tata bi, sine", ali ništa od toga, jer se ništa konkretno ne nudi, ni njima, ni nama, tako da, džaba se "ložimo", jer da je Evropskoj uniji interes, naš skori ulazak u istu, dosad bi nas ugurali "po svaku cijenu", kao što su u prošlosti i radili, sa drugim zemljama oko nas.

Name

Stiven Segal

22.05.2022 11:42

Alo hil zar mislis da bi trebalo sa vama u savez koji ste tadasnju Srj bombardovali osiromasenim uranijumom, sa vama koji ste ubijali malu djecu, bombarddovali bolnice, zgrade po cjeloj srj, mostove. Uvijek uz Rusiju nego sa vama.

ODGOVORITE
Name

mars

22.05.2022 12:58

Majmune i ostali a kad ste nas tukli sve vas treba poravnati i zatrti kao sto s e vi druge mamu vam genocidnu

Name

Re

22.05.2022 13:37

Odličan komentar, još kad bih bio istinit. Zašto narod iz Srbije ide na zapad da radi, zašto ne ide u Rusiju. E pa zato što je Rusija vece bijeda od Srbije. I kad je to Rusija stala u zaštitu Srbije, zašto ne sprijeci bombardovanje. More daj više ohladite.

Name

Tako ste nemocni

22.05.2022 12:13

Ni silom ni milom nam ne mozete ugroziti ni identitet ni suverenitet ni tetitorijalni integritet. Sve se vrati na svoje ma koliko sta trajalo a mi smo inteligentan strpljiv i izdrzljiv narod, znamo jako dobro kako, hiljade godina... Uzalud vam sve sto cinite i planirate ....

ODGOVORITE
Name

Tuzno i ruzno

22.05.2022 13:21

Dali ambasadom zaista misli sto prica ??? Da ima imalo morala bar bi cutao .Ovako je pokazao sve o sebi i zemlji koju zastupa. To je zapadna demokratija. Uzas.

ODGOVORITE
Name

Ajd

22.05.2022 14:51

Ne seri ... I za tebe postoji samo jedan put ... Crna zemlja ... Ne verujes mi ... Veruju drugi ... Znaju ...

ODGOVORITE
Name

Mrs prevarantu

22.05.2022 14:51

Nikad Srbiju necete pustiti u EU i da priznaju kosovo licemjeri ubice, samo obecanja i nista vise…

ODGOVORITE
Name

Ministar

22.05.2022 14:55

Ovo je diplomatski skandal i trebalo bi da se vrsti odakleje dosao. Sami mi odredjujemo kojimputem ce ici Srbija. Za mene postoji samo Srbija. Mi nismo Rusija. Nikada nismo ni bili ali nas interes nije da budemo deo americkog kolonijalnog sistema.

ODGOVORITE
Name

Milivoje G.

22.05.2022 15:19

Kaze :"ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima" Pa naravno da su sluzili. Vazda i zanavek ce. A ti ambasadore, prenesi svojima, sikter od Srba i Srbije.

ODGOVORITE
Name

Ispravka

22.05.2022 19:03

Nigje mi ne idemo, ni na istok ni na zapad mi smo svoji na svome i odlucujemo o sebi, postojani kao stijena, o kakvom putu ste u zabludi....

ODGOVORITE
Name

Hriste Bože

22.05.2022 21:11

Ma teraj se i ti Hil, Nil, Bajden, Skot, i ostala satanidtička govna u tri lepe matrine nije Srbiji mesto tamo vidimo dtanje Rumunije, Grčke, Bugarske dve bijeda i sirotinja enate vi kome i zašto dajete.

ODGOVORITE
Name

mile

24.05.2022 06:55

Potrebno je da odgovaate za bombarodovanje Srbije , Srpske ali i Sraba u Krajini ? Bez toga cina , Srbi su marioneta .

ODGOVORITE
Name

dugi

25.05.2022 21:27

Mukamije od ovi kaubojski politicara. Decu nam ubijali sad glume prijatelje i savetnike.

ODGOVORITE