Opet kreće izvoz mesa iz BiH: 600 junadi za Tursku

Izvoz mesa u Tursku kreće naredne sedmice i biće izvezeno oko 600 junadi, potvrdio je za "Nezavisne" Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije "ZP komerc" iz Bijeljine.

Bosna i Hercegovina 21.05.2022 | 09:08
Opet kreće izvoz mesa iz BiH: 600 junadi za Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je prošle sedmice tokom susreta sa turskim ministrom trgovine Mehmetom Mušom na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske, kako bi se izbjegla pojava tržišnih viškova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Istovremeno, tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršiće nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU.

Ljubiša Rosić, međutim, upozorava da se domaći proizvođači i izvoznici suočavaju sa drugim problemima, i to najviše zato što nije zaštićena domaća proizvodnja.

"Mi jednostavno nemamo ni potrošača koji može da kupi skuplje dijelove mesa koji su prva kategorija. Ono što je veliki problem jeste i taj da kad izađemo na evropsko tržište, EU će našim izvoznicima naplaćivati prelevmane, a kad se uvozi kod nas to se ne naplaćuje. Trebalo bi da se bolje zaštiti domaća proizvodnja. Mi smo to pokušavali nekoliko puta kod institucija, ali nažalost do toga nije došlo", objasnio je Rosić.

S druge strane, Damir Pavković, direktor Šišović - Mesne industrije "Rakitno" iz Posušja, naveo je da trenutno nigdje ne izvoze crveno meso, ali da su jedno vrijeme plasirali svoje proizvode u Tursku.

"Zbog visoke cijene i nedostatka robe prestali smo s izvozom u Tursku. Trenutno je takva situacija da je nedostatak crvenog mesa i u BiH. Ipak, mislim da je dobar potez planiranje izvoza u zemlje EU, jer je to budućnost. Ovo je ipak procedura koja će trajati do godinu dana i nadam se da će se do tada naši proizvođači i stočari oporaviti, kako bi svi imali benefite od toga", pojasnio je Pavković.

Strategija ove kompanije je, prema Pavkovićevim riječima, tržište Hrvatske, i to Dalmacije, od Splita do Makarske i na jug do Dubrovnika.

"Mi smo u blizini granice sa Hrvatskom, koja je u Evropskoj uniji, i nama je bliže plasirati svoje proizvode tamo nego u Sarajevo, Banjaluku i Tuzlu", naglasio je Pavković.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, istakao je da je rat u Ukrajini poremetio tržište te smatra da sada Evropi odgovara i naše meso. "Nekada su imali zalihe, a sada nemaju. Mi nemamo ni za sebe dovoljno kapaciteta, a kamoli da izvozimo, stočni fond je stalno u opadanju. Trenutno je cijena šest KM po kilogramu žive vage.

Mislim da ne bi trebalo ni dozvoliti izvoz jer bolje da zadržimo to što imamo za nas. Ako imaju imalo pameti, političari u Sarajevu ovo neće dozvoliti", smatra Banjac.

Slično mišljenje ima i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da nema ni blizu dovoljno domaćeg mesa za naše tržište.

"Mi trenutno ne proizvodimo ni 30 odsto od potreba Bosne i Hercegovine. Već imamo nestašicu na domaćem tržištu, a ako se ovo odobri, tek onda ćemo imati nestašicu našeg mesa. Ipak, to se neće osjetiti u mesnicama i marketima jer su oni preplavljeni uvoznim mesom", istakao je Bićo.

Dodao je da smo mi jedina država na svijetu koja izvozi nešto kvalitetno, a uvozi meso sumnjivog kvaliteta.

"Nemamo zaštitu domaće proizvodnje i to je veliki problem. Sumnjam da će doći i do povećavanja proizvodnje domaćih proizvođača mesa. Kod nas proizvodnja konstantno pada. Treba uvesti prelevmane i carine i zaštititi domaći proizvod, i u tom slučaju bi se podstaklo da se poveća domaća proizvodnja", zaključio je Bićo.

Nezavisne novine

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Zapad je osmislio

21.05.2022 07:16

Kako dobiti prvu kategoriju mesa od nas i zaraditi, nama uvoziti po papdenoj cijeni staro ta deponiju i dobro naplatiti....

ODGOVORITE
Name

RE

21.05.2022 10:03

Dasu pametni Bosnjaci kao sto nisu dase okrenu Turskoj i ruskoj Ekonomiju bilobi naj bolje kakav Zapad kad nes nece mismo za njih sirotina, oni kazu danas izbacuj na Vrata a mi im ulazimo na prozor eto kako nas cijene.

Name

Re

21.05.2022 17:07

Dal se klosarac uklopio? Dal ce jos jedan hotel kupiti?

Name

Drago Bl

21.05.2022 07:18

Šta je sad ovo? Iz Poljske, Holandije uvozimo a u Tursku izvozimo. Jedemo bofl robu a izvizimo delikates.

ODGOVORITE
Name

Nezasticeni uvozom

21.05.2022 07:21

I izvozom jedemo nekvalitetno a skupo tako se pravi nestasica a cijene skacu sto i jeste cilj,sigurno da i proizvodjaci kao i nasi potrosaci od toga nemaju interes,neko ima....

ODGOVORITE
Name

Bosanac

21.05.2022 07:23

Mozeli kako uz ovu Junad i ova nasa tri Vola (poklon)!!!!

ODGOVORITE
Name

075

21.05.2022 07:34

Naše junadi iz Bosne i Hercegovine ili "naše" junadi iz Poljske zbog čega je Turska odustala od uvoza prije ili argentinske "junadi" koja je pasla travu u Patagoniji negdje oko 1950. godine prošlog stoljeća koju su narodi i građani Bosne i Hercegovine do skora jeli!

ODGOVORITE
Name

Banditen

21.05.2022 07:35

Tačno će junetina postati penzionerski san!

ODGOVORITE
Name

aco

21.05.2022 07:41

sad kad svi cuvaju zalihe vi izvozite. bravo

ODGOVORITE
Name

T39842288

21.05.2022 08:22

Kad bi se to uradilo onda bi crvena sekta ostala bez kajmaka od uvoza

ODGOVORITE
Name

Iskreno

21.05.2022 08:27

A mi ćemo jesti meso iz Urugvaja, Paragvaja itd.koje naši " sposobni" ministri i gazda velikih marketa uvoze. Nigdje veze s vezom

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2022 12:56

Nemoj ni jesti,meso nije zdravo.

Name

ISTOČNO SARAJEVO

21.05.2022 09:14

Konačno se uspio ministar Klošarac dogovoriti oko svog tala i kreće izvoz.

ODGOVORITE
Name

Е

21.05.2022 11:57

Јак извоз 600 јунади

ODGOVORITE
Name

Halo RS

22.05.2022 05:12

Sad vam valja truli zapad,, izvozite u majcicu Rusiju za rublje

ODGOVORITE
Name

ZNAČI.

22.05.2022 12:55

li da u BiH,jos ima JUNADI,Ja mislio da su samo BIKOVI,kad???da nisam pročitao ne i bi znao za Omladinu.!!Pa sretno vam.JUNCI i JUNICE.

ODGOVORITE