Mora doći do ozbiljnih promjena nakon izbora u oktobru

Vladajućoj koaliciji u BiH SNSD, HDZ BiH i SDA odgovara blokada izbornog procesa, koja bi značila i kraj Bosne i Hercegovine, poručeno je, između ostalog u "Izazovima" BN TV. 

Republika Srpska 20.05.2022 | 23:19
Mora doći do ozbiljnih promjena nakon izbora u oktobru

- SDS će tražiti vanrednu sjednicu NSRS, jer smatra da niko nema pravo da opstruiše održavanje izbora u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjendik poslaničkog kluba SDS u Parlamentu Srpske Miladin Stanić.

"Očigledno je da SNSD podržava zahtjeve HDZ BiH", kazao je Stanić.

On je mišljenja da se zbog svjetskih dešavanja Republika Srpska nalazi u jednom nezavidnom položaju i da bi ispravno, pred međunarodnim institucijama, branili poziciju Republike Srpske.

"Mi treba da pokažemo da nismo mi ti u Bosni i Hercegovini, koji prave kočnicu. Već da je to neko drugi i da pokažemo građanima Republike Srpske da smo ozbiljni  i da ćemo se ponašati odgovorno i onako kako oni zaokruže, a ne kako to neko hoće", kazao je Stanić.

Kad bi se pitalo HDZ BiH, SNSD i SDA, oni bi, kaže on, htjeli da vrijeme stane kad su izbori u pitanju, da se ništa ne mijenja.

"Mi smo svjedoci da su izbori iz godine u godinu sve komplikovaniji i da se sve više krade na tim izborima na raznorazne načine, da to sudovi ne procesuiraju, izuzev nešto sporadično u Brčkom i zato je njima stalo da vrijeme stane kad su izbori u pitanju da bi oni mogli nastaviti svoje prljave radnje.", kaže Stanić.

- Opozicija je osuđena na neuspjeh ako ne bude jedinstvena, kaže Maksim Skoko, potpredsjenik SPS i poslanik u NS Republike Srpske.

"Opoziciono jedinsto će postojkati u onoj mjeri ukoliko stranke koje opoziciono djeluju budu na jedinstvenom kurusu. Sve opozicione tsranke treba da postignu apsolutno jedinstvo i da pronađu matricu po kojoj će imati jeidnstvene kandidate, odnosno imati dva kandidata, jednog za predsjednika Republike Srpske i drugog kandidata za ćlana Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude tako, mišljenje SPS-a je da će opozicija mnogo teže moći da uspije na ovim izborima.", poručio je Skoko.

Uz problem sa izbornim procesom, na sceni je i zbunjujuća situacija oko sankcija Rusiji koje je uvela Bosna i Hercegoviuna, jer Milorad Dodik zbunjuje javnost.

"Mi smo tako mala zemlja, tako nerazvijena i ekonosmki nestabilna da nama uopšte ne treba da ulazimo u sukob sa tako moćnim silama, pa čak i sa Rusijom od koje u velikoj mjeri privreda, ono što je od nje ostalo u BiH, zavisi. Moramo tražiti neki neutralni put, neutralnu politiku, moramo razgovarati sa Međunarodnom zajendicom. Moramo i zapadne partnere ubjeđivati u to da mi ne možemo tako olako da uvedemo sakncije nekome, jer će nam prestati život i razvoj ovdje na bilo kom niovu. Ali mi nemamo kvalitetne odgvoore i ja lično sumnjam u ono što Milorad Dodik izjavljuje, jer se više puta pokazalao netačno.", kaže Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS.

Šef Kluba poslanika SDS u NS Republike Srpske Miladin Stanić, osvrnuo se na optužbe koje stižu iz SNSD-a da opozicija podmeće Dodiku.

"Nemamo mi šta da podmećemo Dodiku. On ako je čist, ako hoće da dokaže svom narodu da nije izdao interese srpskog naroda i susjedne Srbije i bratske Rusije, neka to na posebnoj sjednici dokumentuje.", poziva Stanić. 

- Mora doći do promjene stanja u Republcii Srpskoj na predstojećim izborima. DNS je spreman za razgovore sa opozicionim strankama, poručio je između ostalog Jovičić.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zox

20.05.2022 22:24

Ova tri lopova da naprave promjene..... Vi stvarno niste dobri s glavom ili je u pitanju veliki keš pa vam ova trojica ulijevaju povjerenje...

ODGOVORITE
Name

Zoxu

21.05.2022 17:48

Tebi je samo keš u glavi

Name

Budala kao i ti

20.05.2022 23:23

Jake mi opozicije,od svega lošega što duduk radi,oni se uhvatili Rusije.Nadmeču se ko je veći Rus,oni ili duduk.

ODGOVORITE
Name

Garfild

21.05.2022 00:15

Nažalost pd toga nema ništa!

ODGOVORITE
Name

Dekade

21.05.2022 02:02

Nikakvih promjena nece biti dok je god usa ambasada ta koja upravlja bih,

ODGOVORITE
Name

Korleone

21.05.2022 04:20

Opozicija u RS je katastrofalna, cak se i sad nisu uspjeli ujediniti.

ODGOVORITE
Name

DO KAKVIH PROMJENA

21.05.2022 05:35

PA MI SMO RATOVALI DA BI KRADJA SUME POSTALA SLOBODNA. JER SUMA SE UVIJEK KRALA. KAZU MAFIJA. A NIJE MAFIJA. SVI KRADU.

ODGOVORITE
Name

Курта мурта

21.05.2022 06:33

Мурта курта, курта мурта, мурта курта, Kurta murta, murta Kurta. Ето тако вам је све.

ODGOVORITE
Name

OO7

21.05.2022 06:55

Ovakva opozicija odgovara samo poziciji.

ODGOVORITE
Name

Boris

21.05.2022 12:08

Ako Vukan i Jelena ne budu na čelu opozicije za dvije najvažnije funkcije, opozicija će izgubiti i ovaj put

ODGOVORITE
Name

Doboj

21.05.2022 21:18

Podrska gospodinu Jovicicu! Nije samo prica, o njemy govore djela. Da nam je vise ovakvih ljudi!

ODGOVORITE