Koja će biti cijena Dodikove trgovine sa strancima?!

Briselski papiri i dokazi o pridruživanju BiH zemljama koje su uvele restriktivne mjere Rusiji, razotkrili su Dodikovo pravo lice i njegovo prilagođavanje tamo gdje će bar donekle biti zaštićeni njegovi lični interesi.

Republika Srpska 19.05.2022 | 15:09
Koja će biti cijena Dodikove trgovine sa strancima?!

"Nije donesena nikakva relevantna odluka pred relevantnim organima ili institucijama BiH zaduženim za spoljnu politiku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji", kazala je sinoć predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

To je bio njen odgovor na pitanje u vezi sankcija koje je BiH uvela Rusiji. 

I pored svih dokaza koje smo prethodnih dana objavili i na osnovu kojih se vidi da se BiH u punom kapacitetu, a time i Republika Srpska, pridružila zemljama koje su uvele različite sankcije Rusiji, ruskim zvaničnicima, poslovnim ljudima, privredi, medijima, bankama, sportistima, Cvijanovićeva je ustvrdila da su to "netačni navodi u pojedinim medijima".

Zanimljivo je da se nije osvrnula ni na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u više navrata saopštio da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, navodeći da je i BiH to učinila.

I dok je Vučić govorio o pritiscima kojima je Srbija izložena zbog neuvođenja sankcija i da je ostala sama, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je da manipuliše s ovdašnjom javnosti, tvrdeći da dok se on pita i dok on sjedi u Predsjedništvu BiH neće uvoditi sankcije Rusiji.

Međutim, briselski papiri i dokazi o pridruživanju BiH zemljama koje su uvele restriktivne mjere Rusiji, razotkrili su Dodikovo pravo lice i njegovo prilagođavanje tamo gdje će bar donekle biti zaštićeni njegovi lični interesi.

- Da je stari trgovac i ovaj put iztrgovao za sebe nema sumnje, tim prije ako se zna da je Dodik bio suočen i sa mogućom eliminacijom iz političkog života, što je, kako se tvrdi, za sada prolongirano, smatraju dobro upućeni poznavaoci ovdašnji prilika.

Iako ima sankcije, dvostruke, od Amerike i Velike Britanije zbog koruptivnih radnji i ugrožavanja BiH, Dodik se i dalje viđa sa zapadnim diplomatama...

Koja cijena će sada biti ostaje da se vidi?

Da se Dodik primirio zadnjih dana potvrđuje i njegovo gostovanje na jednoj hrvatskoj televiziji gdje je na pitanje novinara - da li je ruski čovjek, odgovorio s osmjehom: Je li ti mene za*ebavaš"...

Treba istaći da takva rečenica, sve do par zadnjih dana, Dodiku ne bi mogla da izađe iz usta, jer je stalno naglašavao i hvalio se da je ponosan na ruske veze i odnose sa Putinom, sa kojim se redovno slikao uoči izbora u dva zadnja izborna ciklusa...

Dodik je, da je imao namjeru kako je to tvrdio u javnosti, imao mehanizme u Predsjedništvu da zaustavi da se BiH priključi zemljama EU koje su uvele sankcije Rusiji.

On to nije učinio a za to je, kako saznajemo, još i dobio "privilegovan" staus i kod evropskih zvaničnika, posebno kod šefa za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja.

Zanimljivo je da se Dodik nije oglasio ni nakon predsjednika Vučića, koji je saopštio da je i BiH uvela sankcije Rusiji.

Da se primirio primijetio je i bivši član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da se lider SNSD-a Milorad Dodik "sakrio u mišiju rupu" iz straha od novih sankcija.

"Dodik je mogao tražiti hitnu sjednicu Predsjedništva u vezi sa sankcijama Rusiji i ako je odluka loša mogao je pokrenuti vitalni nacionalni interes. Vjerovanto se boji", kazao je Ivanić za N1.

On je mišljenja da Dodik ima straha od novih mjera ako ne bude radio kako drugi sviraju.

"Ako to nije tako, evo pozivam ga da sazove sjednicu Predsjedništva i zatraži da bude tačka o pridruživanju sankcijama Rusiji", naveo je Ivanić. 

Dodik  se, kaže Ivanić, potpuno umirio, 

"Ništa ne radi zbog čega bi Zapad bio nezadovoljan", kazao je bivši član Predsjedništva BiH.

- Zašto vlast Srpske ćuti i ne daje nikakve informacije oko uvođenja sankcija Rusiji - pita Mirko Šarović i dodaje da je potpuno nedopustivo i nemoralno da se u javnosti predstavljaju kao neko ko neće uvoditi sankcije, a iza leđa varaju i uvode sankcije.

“Dok se u javnosti ‘prave važni’ i pričaju kako prate Srbiju, ovakvom politikom aktuelna vlast u stvari izlaže Srbiju kao metu, jer je ona sada jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji”, zaključuje Šarović.

(BN Foto: Agencije/Arhiva)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

XxL

19.05.2022 13:18

Opozicija malo malo pa otkrije novo pravo lice Dodika. Koliko taj covjek ima lica po vama?

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2022 18:35

Tako je, potpuno se slažem sa vama, Čovjek ima samo jedno lice, a ovi navalili, rakija, meze, trubači, harmonikaši, zajebancija, psovke, sprdnja, sve to stane u jedno lice !

Name

Zna se

19.05.2022 20:51

Propast nas gradjana, eto to je cijena. Nemamo vise nikoga na ovom svijetu, prekinuo je sve veze koje smo imali, to ciljano.

Name

Dzoo

19.05.2022 13:25

Eto vibi drugcije ugradili. Samo me interesuje sta has briga za susedne drzave?

ODGOVORITE
Name

INTERES

19.05.2022 13:39

BURLE ME VODI INTERES NARODA I RS.. BURLE VODI SVOJ IMTERES.. LICNIIII.. NJEGOV KAPITAL NOVAC CRNI.. PRLJAVI.. KRIMINAL... NJEGOV JE TO INTERES.. ON DRUVO NISTA NE RADI.. SAMO ZATVARA KRUG OKO SEBE.. I SVOJU SIGURNOST.. TO JE PROPAST ZA RS I NAROD.. NAROD SAD 2 OKTOBRS.. AKO DADE GLAS BURLI.. SPALJENA ZEMLJA CE BITI.. SAMO CE OSTATI DRZAVNI SLUSBENICI.. I PENZIONERI.. STARCI.. I KRAJ. NARODE.. PA VI GANJAJTE PATRIOTIZAM U 21 VJEKU... JADNI NARODE

ODGOVORITE
Name

Raajko

19.05.2022 13:40

Svi SNSD-ovci jednoglasno lažu. Bagra neviđena!

ODGOVORITE
Name

BOY

19.05.2022 13:43

Dodik je resetovan imaju ga stranci u šaci zbov ločovluka kao još mnoge političare. Malo ih puste da divljaju a kada preteraju, ruku zavrnu szave uzdu i rade kako stranci hoće.

ODGOVORITE
Name

Vico

19.05.2022 16:33

Dodik je bog bogova,a vi pisite sta hocete.

Name

Marko BL

19.05.2022 13:47

Jaznicemo ga na izborima ,pogotovo Banja Luka.SNSD mora padti dosta ih je vise..

ODGOVORITE
Name

Rr

19.05.2022 18:05

Bas ih je dosta, ne daju se ni gledati , ni slusati vise.

Name

Tatar

19.05.2022 13:54

Ja ne znam šta je on to tako bombastično iztrgovao osim još jedne blamaže i ortodoksne laži. Time nas nije iznenadio ali očito i njegovi trabanti to ne doživljavaju tako

ODGOVORITE
Name

Zac

19.05.2022 14:06

Prenos nadleznosti,udvoravanje ,laganje i bjezanje!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.05.2022 14:10

Ljudi sta umisljate da ste? U dejton tvorevini stranci donose odluke o svemu. Nase politicare stranci puste da talasaju, da fingiraju vazne politicke face, a sve odluke su u rukama stranaca. Kakav Dodik i svi ostali, kao i oni u Federaciji, to su samo sluge velikih gazda. Kad bilo ko od njih, otkaze poslusnost sledi progon. Nekad je progon preventivan, samo da se zna ko je glavni. Dok se po dejton tvorevini setaju strani vojnici, strani politicari kad hoce i koliko hoce, to se zove teritorija pod stranom upravom. Tako je od dejtona do danas, tako ce biti dok stranci hoce, ima njih i ilegalnih i legalni, ali iza njih stoje militantne sile, a iza nasih politicara ne stoji niko.Nasi politicari su strancima dekor, klimavci, ponekad im dozvole da progovore a onda ih utisaju, a mi mislimo kako se nasi bore za nas. Sve je prevara, manipulacija, nema drzave po kojoj seta strana vojska i strani tutori, kad hoce i do kada hoce.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

19.05.2022 14:12

До краја уништење Српске. Додатно исељавање Срба из Српске. Унитаризација БиХ. Очување онога што су опљачкали он, његова родбина и припадници црвене секте.

ODGOVORITE
Name

ZIKAZ

19.05.2022 14:15

I sta bi dalje, skide glavu Karadjordju i posla je u Carigrad.

ODGOVORITE
Name

Жабе

19.05.2022 14:21

Мамлазе, до кад ћеш више обмањивати овај народ, сјаши више, идиоте један.

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

19.05.2022 14:22

Nazalos niko njemu nista nemoze jer je on spreman na sve.

ODGOVORITE
Name

Konspiracija

19.05.2022 14:26

Miloradu ne bi bilo prvi put da se prostituiše sa međunarodnom zajednicom !! i jos jedno pitanje : ''da li Milorad Dodik i Zeljka Cvijanovic tvrde da Predsjednik Srbije Aleksandar Vucic L A Z E '' ??

ODGOVORITE
Name

AGAPE

19.05.2022 16:47

Srbijo dajte Mili i Željki u ime naroda. SRBIJO nema te ako dozvoli te da njih dvoje ulazi u Srbiju. Prestanite ulagati u Dodikovu državu.

Name

Mitar

19.05.2022 16:52

Ja cu glasati za opoziciju,vidite kako se bolje zivi otkako oni napadaju vladajucu partiju.Sve med i mlijeko,samo nastavite tako svi cemo glasati za vas.

Name

Papakland

19.05.2022 14:27

Dodiga je ostao ono sto je i bio kada ga je alinasa postavila na vlast!

ODGOVORITE
Name

I.Sarajevo

19.05.2022 14:40

Samo znam da ce Dodik opet pobjediti u oktobru !

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2022 20:56

Hoce samo kod budala.

Name

Željko

19.05.2022 14:48

Jadni ste, prvo ga optužujete da gura prst u oko tzv. međunarodnoj zajednici a sad ga kritikujete zašto to ne radi. Neznate šta hoćete, osim vlasti.

ODGOVORITE
Name

Branko

19.05.2022 15:10

Dali će ikada doći iz d…ta u glavu ovom ludom narodu.Dodig se nije nikada borio za R.Srpsku nego je javno i bez imalo stida zastupao lične interese Hrvatskog naroda u BH.Ove sankcije protiv Rusije jasno govore o kakvoj se ličnosti radi.Braćo srbi glasajte opet za njega kad budu izbori.!!!

ODGOVORITE
Name

hercegovac

19.05.2022 15:13

Biserka nesmije da zucne a kamoli da kaze jednu losu rijec protiv svoga gazde,nije ona na toj poziciji da ga kritikuje nego samo sto on kaze da ga citira.

ODGOVORITE
Name

DODIKU

19.05.2022 15:48

NIKO NIŠTA NE MOŽE!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

19.05.2022 16:03

Moze li neko objasniti sta mi to dobivamo ili gubimo uvodjenjem sankcija ?

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2022 18:09

Zasto mi tolerišemo da nas Dodik laze? I bulumenta oko njega?

Name

mislim

19.05.2022 16:27

Potez je pravi sto su uveli sankcije Rusi to zasluzuju ali nebi trebalo kriti od javnosti.

ODGOVORITE
Name

Bl

19.05.2022 16:29

Boli Dodiga uvo za komentarima i zanarod RS on gleda sebe i svoje interse

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

19.05.2022 16:38

Kakav je to moral,jel to moral za srednji prst.ispada da je Vucic i Brnabiceva lazovi ovaj narod gleda i druge tv kanale osim tvrs i atv.sram vas bilo...

ODGOVORITE
Name

SKY

19.05.2022 18:55

Vlada RS je ogrezla u kriminalu i korupciji!

ODGOVORITE
Name

Qqqq

19.05.2022 20:12

Nji tačno. Treba pustiti. Kraju. Ala

ODGOVORITE