CIK upozorava: Rok ističe sutra, trebaju sredstva za izbore

- Centralna izborna komisija /CIК/ BiH, nezadovoljna ishodom jučerašnjem sjednice Savjeta ministara, još jednom poziva donosioce odluka u BiH da u zakonskom roku obezbijede sredstva za sprovođenje opštih izbora ove godine.

Bosna i Hercegovina 18.05.2022 | 18:56
CIK upozorava: Rok ističe sutra, trebaju sredstva za izbore

U saopštenju CIК-a napominje se da su finansijska sredstva već sada neophodna kako bi BiH nesmetano sprovodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

Iz CIК-a pozdravljaju održavanje telefonske sjednice Savjeta ministara u vezi sa donošenjem odluke o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za sprovođenje opštih izbora, ali naglašavaju da, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne mogu biti zadovoljni ishodom te sjednice.

Pozivajući se na odredbe člana 1.2a Izbornog zakona BiH, iz CIК-a ističu da je "imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za sprovođenje izbora moraju obezbijediti u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja".

Iz CIК-a su naveli da je neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIК-a BiH o poništenju već sprovedenih postupaka javnih nabavki.

Potom, dodaju, slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIК BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da angažuju dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu CIК-a BiH.

Savjet ministara juče na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postigao konsenzus da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje opštih izbora, kako je to tražila Centralna izborna komisija /CIК/ BiH.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zadira

18.05.2022 17:03

Bice para!

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

19.05.2022 06:58

Ne trebaju nama izbori.Narod na ulicama Banja Luke,Sarajeva i Mostara mora promjeniti ove lupeže i mafijaše.Oni su izbore usavršili da rezultat u glas znaju i prije održavanja.Doboj je to pokazao

Name

Đorđe

18.05.2022 17:09

Može li SMS, da pošaljemo i skupimo novac, samo da se riješimo ološa. Sretno...

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2022 19:55

Odlična ideja. Naj bolje da otvore broj i da narod pozivom uplati 1. KM. Za održavanje izbora, da oni ne troše iz "njihovog" budžeta.

Name

realnost

18.05.2022 17:53

Sta ce nam izbori - imamo Burlu!

ODGOVORITE
Name

Hmm

18.05.2022 17:56

Ko je lud da od ovih vladajucih obezbjedi pare za izbore koji ce ih skinuti sa 20godisnjeg vladanja (pljackanja, otimanja, svercanja i njihovog uzivanja)??!!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

18.05.2022 18:53

Štaće nam izbori. Koga da izaberemo Kurtu ili Murtu, zlo ili gore. Šta u BiH ima da se izabere???

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2022 19:41

Mislis kada se vec zna,ko mjenja vrece sa listicima. Kao u Teslicu,Zvorniku i Doboju. To je crvena sekta. Pitaj laznu poslanicu dusicu i lujku iz Doboja.

Name

Tatar

18.05.2022 21:37

Meni se čini moj Zoka da ćete ovaj put stvarno morati i to pošteno.

Name

Miroslav

18.05.2022 20:11

Čemu panika, pare se dati ovi iz EU, ili ilegalni visoki, koliko vam treba? Samo da oni nominuju svoje kandidate, za koje će mo mi glasati, svi drugi ispadaju iz igre. Možda će oni imenovati sve političare u dejton tvorevini, na taj način će se uštediti milijoni. I to nije slabo, šta mi tu ima da biramo, pa odaberemo pogrešne, pa se naši izabrani svađaju sa njima.

ODGOVORITE
Name

Хахахахихихихохохо

18.05.2022 21:45

Није само лажна посланица душица шолаја и лујка вулићка,имамо ми и умишљеног,поквареног и неспособног начелника општине из снсд,младена ђуревића.Све до шта се тако тај је уништио.

ODGOVORITE